[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zostawiæ, a¿ p³yn sfermentuje.Wlewaæ go do butelek, do ka¿dej wrzuciæ kilka rodzynków, szczelnie zamkn¹æ. Ch³odnik z chleba i owoców6 kromek czarnego ¿ytniego chleba4-6 jab³ek œwie¿ych lub 10 dag suszonych8 ³y¿ek cukru8-70 œwie¿ych lub suszonych œliwekszklanka bitej œmietanygarœæ rodzynkówskórka cytrynowa2 ³y¿ki soku cytrynowegoSuszony chleb zalaæ 2 szklankami wrz¹cej wody i odstawiæ, a¿ ca³kowicie namoknie.Obrane jab³ka i œliwki ugotowaæ w 3 szklankach wody (owoce suszone nale¿y najpierw namoczyæ), dodaæ cukier i oziêbiæ.Namoczony chleb przetrzeæ przez sito i razem z p³ynem dodaæ do wywaru owocowego.Przyprawiæ utart¹ skórk¹ i sokiem cytrynowym, przelaæ do wazy.Przybraæ czubem z ubitej œmietany, posypaæ rodzynkami. Napój jab³eczny1 kg skórek z jab³ek5 I wody80 dag cukru5 dag dro¿d¿ykwasek cytrynowyŒwie¿e lub suszone skórki jab³ek zalaæ wod¹, zagotowaæ i odstawiæ na kilka godzin.Odcedziæ, dodaæ kwasku cytrynowego, je¿eli napój jest za ma³o kwaœny, skarmelizowany cukier (dla koloru) i rozprowadzone dro¿d¿e.Zostawiæ, a¿ zacznie fermentowaæ.Wówczas rozlaæ do szczelnie zamykanych butelek i przechowywaæ w piwnicy.Napój zyska na smaku, je¿eli czêœæ cukru zast¹pimy miodem. Pudding cytrynowy (bez gotowania)6 jajek2 ³y¿ki ¿elatynyszklanka cukru3 cytrynypó³ butelki bia³egopó³s³odkiego winaFormê budyniow¹ wysmarowaæ olejem i po³o¿yæ na talerzu dnem do góry, aby olej obciek³.¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem na puszyst¹ masê, wymieszaæ z utart¹ skórk¹ cytrynow¹ (z po³owy umytej cytryny), sokiem cytrynowym i winem.Ogrzewaæ powoli w naczyniu nad par¹ lub w gor¹cej wodzie, aby masa zgêstnia³a.Wtedy dodaæ rozpuszczon¹ w gor¹cej wodzie (1/3 szklanki) ¿elatynê.Masê odstawiæ, aby siê lekko och³odzi³a, w tym czasie ubiæ sztywn¹ pianê z bia³ek i wymieszaæ z och³odzon¹ mas¹.Gdy masa zacznie powtórnie gêstnieæ, wlaæ j¹ do formy budyniowej i ostudziæ.Przed podaniem wyj¹æ pudding z formy.Podawaæ z sokiem owocowym lub sosem waniliowym. Kisiel z rabarbaru65 dag rabarbaruok.2 szklanek wody6 dag cukrupó³ ³y¿eczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy3 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanejRabarbar obraæ z w³Ã³kien, pokrajaæ w niedu¿e kawa³ki, zalaæ wod¹, rozgotowaæ i przetrzeæ przez sito.Wymieszaæ z cukrem waniliowym lub esencj¹, dodaæ cukier, zagotowaæ.M¹kê ziemniaczan¹ rozmieszaæ w 4 ³y¿kach zimnej wody, dodaæ do musu i mieszaj¹c zagotowaæ.Przelaæ do szklanej salaterki.Podawaæ z bit¹ œmietan¹ wymieszan¹ z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wafle5 jajek11 dag m¹ki11 dag cukru pudrupó³ szklanki kwaœnej œmietany6 dag mas³a³y¿eczka mielonego kardamonu lub imbiruJajka i cukier ubijaæ trzepaczk¹ sprê¿ynow¹ przez 10 min, potem dodaæ po³owê m¹ki, kardamon lub imbir oraz œmietanê i ubijaæ jeszcze 5 min.Dodaæ resztê m¹ki i stopione mas³o.Wymieszaæ.Przygotowane ciasto powinno odpocz¹æ 10-15 min, po czym sma¿y siê je na wafelnicy elektrycznej lub zwyk³ej.Podawaæ wafle z d¿emem borówkowym. Kaszubski kwas z brzadu i chleba75 dag tzw.brzadu czyli suszonych owoców (jab³ka, gruszki, wiœnie)7,5 I wody7 kg suszonego razowego chleba50 dag cukru10 goŸdzików2,5 dag kory cynamonowej2,5 dag dro¿d¿yZagotowaæ 4 I wody, wrz¹tkiem zalaæ chleb i zostawiæ na 10-12 godzin.Reszt¹ wody zalaæ umyte i namoczone owoce, dodaæ cynamon oraz goŸdziki i gotowaæ pod przykryciem przez 10 min.P³yn przecedziæ, po³¹czyæ, ostudziæ lub podgrzaæ do temperatury 30C i dodaæ dro¿d¿e.Odstawiæ w ciep³e miejsce na 15-20 godz.Po tym czasie zdj¹æ pianê, ca³oœæ przecedziæ í wlaæ do szczelnie zamykanych butelek.Gotowy kwas przechowywaæ w ch³odnym miejscu. Gdañski kwas imbirowy6 I wody2 5 dag korzeni imbiru1 kg suszonego razowego chleba75 dag cukru2 dag dro¿d¿yPo³owê iloœci wody zagotowaæ, wrz¹tkiem zalaæ suszony chleb i zostawiæ tak na 10 godz.Do emaliowanego garnka wsypaæ rozdrobniony korzeñ imbiru (nie nale¿y go mleæ), zalaæ reszt¹ zimnej wody i gotowaæ na s³abym ogniu przez 1 godz.P³yny przecedziæ, po³¹czyæ, wsypaæ cukier i podgrzewaæ, a¿ ca³kowicie siê rozpuœci.Ostudziæ do temperatury 30C, dodaæ roztarte dro¿d¿e, przelaæ do glinianego garnka lub emaliowanego wiadra i odstawiæ w ciep³e miejsce na 2-3 doby.Po tym czasie przecedziæ, wlaæ do szczelnie zamykanych butelek.Przechowywaæ w ch³odnym miejscu. Serniczki sma¿one50 dag twarogu2 jajka6 dag m¹kicukier waniliowy2 ³y¿ki cukrumas³o lub margaryna do sma¿eniaœmietana z cukrem pudrem do polaniaTwaróg przepuœciæ przez maszynkê, dodaæ jajka, trochê m¹ki, waniliê oraz cukier i dobrze wymieszaæ.Stolnicê posypaæ reszt¹ m¹ki, wy³o¿yæ twaróg i zagnieœæ ciasto.Utoczyæ z niego wa³ki jak na leniwe pierogi i w podobny sposób pokrajaæ.K³aœæ na patelniê z rozgrzanym t³uszczem i sma¿yæ na rumiano ze wszystkich stron.Podawaæ serniczki na ciep³o, polane œmietan¹ i posypane cukrem pudrem. Serniki ziemniaczane sma¿one50 dag ugotowanych ziemniaków25-30 dag twarogu1 jajko10 dag m¹ki2 ³y¿ki cukrusólt³uszcz do sma¿eniaœmietana do polaniaUgotowane ziemniaki przepuœciæ przez maszynkê razem z twarogiem, dodaæ jajko, sól, cukier i czêœæ m¹ki.Zagnieœæ ciasto i zwil¿onymi wod¹ rêkoma uformowaæ okr¹g³e placuszki.Obtoczyæ je w m¹ce i usma¿yæ na t³uszczu.Podawaæ na gor¹co, polane œmietan¹. Tort z czarnego chlebaCiasto:8 ¿Ã³³tek6 bia³ek20 dag cukru20 dag migda³Ã³w lub wy³uskanych orzechów laskowych3-4 gorzkie migda³y5 dag utartego, suszonego, ciemnego chlebaskórka pomarañczowa w cukrzepó³ ³y¿eczki mielonego cynamonupó³ ³y¿eczki ut³uczonych goŸdzikówpó³ ³y¿eczki utartej skórki z cytrynyLukier:5 dag startej czekolady10 dag cukru¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem, dodaæ zmielone migda³y lub orzechy, chleb, drobno pokrajan¹ skórkê pomarañczow¹ oraz przyprawy.Wymieszaæ, dodaæ bia³ka ubite na sztywn¹ pianê, ostro¿nie po³¹czyæ i przelaæ do wysmarowanej t³uszczem tortownicy.Wstawiæ do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 150-200C przez ok.1 godz.Po upieczeniu i ostudzeniu tort oblaæ czekoladowym lukrem.Przygotowanie lukru: Czekoladê rozpuœciæ w 3 ³y¿kach gor¹cej wody, dodaæ cukier i - ci¹gle mieszaj¹c - zagotowaæ.Po lekkim przestudzeniu oblaæ mas¹ tort i udekorowaæ migda³ami lub orzechami. Zawijañce z orzechamiCiasto:50 dag m¹ki20 dag smalcu gêsiego lub wieprzowego15 dag cukru3 gotowane ¿Ã³³tkakilka ³y¿ek wytrawnego wina bia³ego8 ³y¿ek miodu1 surowe jajko do smarowaniaNadzienie:30 dag wy³uskanych orzechówsma¿ona skórka pomarañczowapó³ ³y¿eczki mielonych goŸdzików2 ³y¿ki cukrucukier waniliowyotarta skórka z 1 cytrynyZ podanych sk³adników zagnieœæ ciasto, przykryæ œciereczk¹ i odstawiæ na 1 godz., aby "odpoczê³o".Orzechy zemleæ i wymieszaæ z reszt¹ podanych sk³adników.Ciasto podzieliæ na 6-8 czêœci i ka¿d¹ z nich rozwa³kowaæ na prostok¹t.Na prostok¹tach ciasta uk³adaæ wa³eczki nadzienia i zwin¹æ roladki.U³o¿yæ je na suchej blasze, ka¿d¹ roladkê przek³uæ w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarowaæ rozbe³tanym jajkiem.Piec w gor¹cym piekarniku przez ok.30 min. Pascha malinowa50 dag œwie¿egot³ustegos³odkiego twarogu25 dag konfitur malinowych (nie d¿emu)pó³ kostki mas³apó³ szklanki cukru pudru2 ¿Ã³³tka i 1 ca³e jajkoszklanka œwie¿ej gêstej œmietanyTwaróg przepuœciæ dwukrotnie przez maszynkê, dodaæ os¹czone konfitury i ca³oœæ przetrzeæ przez nylonowe sito.Mas³o utrzeæ z cukrem na puszyst¹ masê, w czasie ucierania dodawaæ ¿Ã³³tka i surowe jajko (powinny byæ bardzo œwie¿e).Do utartego mas³a dodaæ nastêpnie masê malinowo-twarogow¹ i œmietanê
[ Pobierz całość w formacie PDF ]