[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Oczyszczon¹ marchewkê i seler pokrajaæ w s³upki o gruboœci zapa³ki.Szczypior pokrajaæ w 1 cm kawa³ki, cebulê w piórka.Nie obran¹ cukiniê lub ogórek pokrajaæ w grube plasterki.Miêso pokrajaæ w bardzo cienkie plasterki (miêso lekko zmro¿one ³atwiej kroiæ) i wymieszaæ z olejem, sosem sojowym i m¹k¹ ziemniaczan¹, po czym odstawiæ.Rondel postawiæ na ogniu, wlaæ ³y¿kê oleju, mocno podgrzaæ, dodaæ imbir i sól, wlaæ wywar i wodê, doprowadziæ do wrzenia.W³o¿yæ marchewkê i seler, gotowaæ 5 min na œrednim ogniu, Dodaæ cukiniê lub ogórka, gotowaæ 5 min.K³aœæ plasterki wieprzowiny na wrz¹c¹ zupê, gotowaæ minutê (dodaæ wo³owinê razem ze szpinakiem lub sa³at¹).Wsypaæ cebulê, gotowaæ 1 min.Dodaæ sa³atê lub szpinak (i wo³owinê), doprowadziæ do zagotowania, zestawiæ z ognia.Podawaæ zupê natychmiast.Proporcje: dla 4 osób ZUPA POMIDOROWA - kuchnia chiñska45 dag œrednich pomidorów10 dag wo³owiny bez koœci (lekko zmro¿onej)4 ³y¿eczki oleju sojowego1 jajo1 plasterek œwie¿ego imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku3 szklanki wywaru lsól1 ³y¿ka posiekanej cebuli dymki lub szczypiorkuPrzyprawy:2 ³y¿eczki sosu sojowego1 ³y¿eczka wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1 ³y¿eczka m¹ki ziemniaczanej1/2 ³y¿eczki oleju sezamowego (dowolnie)szczypta pieprzuPomidory zalaæ wrz¹c¹ wod¹, postawiæ na 3 min, obraæ, przeci¹æ w poprzek na pó³, lekko œcisn¹æ rŸk¹, ³y¿eczk¹ usun¹æ nasiona.Ka¿d¹ po³Ã³wkê pokrajaæ na 3-4 czêœci.Wo³owinê pokrajaæ w bardzo cienkie plasterki o wymiarach 3 x 4 i 1/2 cm (lekko zmro¿one miêso u³atwia krojenie), starannie wymieszaæ z przyprawami dodaj¹c 1/2 ³y¿eczki oleju sojowego, odstawiæ.Jajo lekko roztrzepaæ.Garnek (o pojemnoœci 2 I.) postawiæ na du¿ym ogniu, wlaæ pozosta³y olej sojowy, rozgrzaæ, dodaæ œwie¿y imbir, sma¿yæ do zrumienienia, wyj¹æ.Garnek z gor¹cym olejem zestawiæ z ognia, wsypaæ imbir w proszku, zamieszaæ kilkakrotnie.W³o¿yæ pomidory, mieszaj¹c sma¿yæ przez minutê, wlaæ wywar, doprowadziæ do wrzenia, gotowaæ 2 min.Dodaæ plasterki wo³owiny, mieszaj¹c zagotowaæ, wy³¹czyæ gaz.Cienkim strumieniem wlaæ jajko, zaczekaæ 20 sek, dok³adnie zamieszaæ.Spróbowaæ, w razie potrzeby, przyprawiæ sol¹ i pieprzem, posypaæ dymk¹ lub szczypiorkiem.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 4 osób. SZPINAK W ROSOLE - kuchnia chiñska25 dag szpinaku12 szklanek wody21/2 szklanki wywaru llUsun¹æ korzonki, szpinak starannie wyp³ukaæ w kilku wodach, wrzuciæ na wrz¹c¹ wodê (12 szklanek), gotowaæ do pociemnienia liœci.Natychmiast przelaæ do cedzaka, p³ukaæ pod bie¿¹c¹ wod¹ do ca³kowitego wystudzenia.Wodê dok³adnie odcisn¹æ.Szpinak pokrajaæ w grube paski lub grubo posiekaæ, jeszcze raz odcisn¹æ wodê.Wywar podgrzaæ, dodaæ szpinak, mocno zagrzaæ.Spróbowaæ, w razie potrzeby doprawiæ sol¹ lub "Veget¹".Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 4 osób ZUPA Z ¯EBEREK WIEPRZOWYCH - kuchnia chiñska6 szklanek wody2 cebule dymki25 dag ¿eberek wieprzowych rozdzielonych miêdzy koœæmi¾ ³y¿eczki glutasoli lub ³y¿eczka "Jarzynki" albo "Vegety"2 1/2 ³y¿eczki cukrusól do smaku1/4 ³y¿eczki pieprzu20 dag serka sojowego (tofu) lub ugotowane na twardo bia³ka z 4 jajWodê wlaæ do garnka, dodaæ cebulê dymkê, ¿eberka i przyprawy, doprowadziæ do wrzenia na du¿ym ogniu.Zmniejszyæ p³omieñ, zupê gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu 1 1/2 godz.Serek pokrajaæ na 18 kawa³ków lub ka¿de bia³ko pokroiæ wzd³u¿ na 4 czêœci, nastêpnie przeci¹æ na pó³ ka¿d¹ i dodaæ do zupy.Podawaæ zupê na gor¹co.Proporcje: dla 4-5 osób ZUPA Z W¥TROBY I MAKARONU - kuchnia chiñska1/2 - ¾ szklanki po³amanego makaronu wermiszelu lub nitek40 dag w¹troby wieprzowej pokrajanej w bardzo cienkie ma³e plasterkipieprz do smakuocet do smakuWywar:3 1/2 szklanki wody1/2 ³y¿eczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"1/2 ³y¿eczki soli1/2 ³y¿eczki cukru2 ³y¿eczki sosu sojowego1/4 ³y¿eczki pieprzu1 cebula dymka pokrajana w 6 cm kawa³ki lub grubo posiekana ma³a cebula2 plasterki imbiru lub 1 ³y¿eczka imbiru w proszkuMakaron wsypaæ do wrz¹cej wody, gotowaæ 10 -12 min, odcedziæ, starannie wyp³ukaæ zimn¹ wod¹, os¹czyæ.Sk³adniki wywaru doprowadziæ do wrzenia, gotowaæ 5 min.Makaron dodaæ do wywaru, trzymaæ na ma³ym ogniu minutê, w³o¿yæ sparzone, wyp³ukane plasterki w¹troby, gotowaæ 30-60 sek, zszumowaæ.Zupê podawaæ natychmiast, przyprawion¹ pieprzem i octem.Proporcje: dla 4-6 osób FLACZKI PO CHIÑSKU - kuchnia chiñska1/2 kg flaczków (¿o³¹dek wieprzowy)gruba sólocet (6%)1 szklanka wytrawnego bia³ego wina2 ³y¿eczki sosu sojowego1 i 1/2 ³y¿eczki soli1/2 ³y¿eczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"¾ ³y¿eczki cukru2 1/2 dag suszonego serka sojowego tofu (dowolnie)ma³a puszka orzechów gingko lub 5 dag migda³Ã³w bez ³upinek1/2 szklanki orzechów ziemnych bez ciemnych ³upinekUsun¹æ t³uszcz z ¿o³¹dka, mocno natrzeæ sol¹ z wierzchu i wewn¹trz, wyp³ukaæ zimn¹ wod¹, nastêpnie zakwaszon¹ i jeszcze raz czyst¹ wod¹.Czynnoœci powtórzyê dwukrotnie.Dwanaœcie szklanek wody doprowadziê do wrzenia, w³o¿yê oczyszczony ¿o³¹dek gotowaê 3 min, odcedziê, p³ukaê pod bie¿¹c¹ wod¹ a¿ bŸdzie zimny
[ Pobierz całość w formacie PDF ]