[ Pobierz całość w formacie PDF ]
. Albertki3 dag mas³a1 jajo12 dag cukru1/4 szklanki œmietany lub mleka25 dag m¹ki pszennej6 dag m¹ki ziemniaczanej1/2 dag sody oczyszczonejm¹ka do posypania blachyUtrzeæ mas³o w misce, dodaæ jaja, rozrzedziæ œmietan¹ (kwaœnym mlekiem).M¹kê pszenn¹ i ziemniaczan¹ przesiaæ, zmieszaæ razem na stolnicy, zrobiæ do³ek, wlaæ mas³o z jajem i œmietan¹, zagnieœæ ciasto, wyrobiæ starannie, dodaæ sody.Wa³kowaæ doœæ cienko, pok³uæ ca³e ciasto, wykrawaæ foremkami prostok¹tnymi lub kwadratowymi.Blachê posmarowaæ, uk³adaæ ciastka jedne ko³o drugich, upiec na z³oty kolor. Kruche ciastka nak³adane12 dag m¹ki1 bia³ko do zlepiania8 dag mas³a4 dag cukru (pudru)2 ¿Ã³³tka ugotowanesóldo posypania:1 dag migda³Ã³w1 dag cukru kryszta³ucukier z wanili¹Ugotowaæ ¿Ã³³tka, przetrzeæ przez sitko.Trochê przesianej m¹ki od³o¿yæ na podsypanie.Posiekaæ mas³o z m¹k¹, dodaæ cukier, ¿Ã³³tka przetarte, zagnieœæ ciasto, zostawiæ do skrzepniêcia.Sparzyæ i posiekaæ migda³y, wymieszaæ z cukrem ziarnistym.Ciasto wa³kowaæ równomiernie we wszystkich kierunkach, nadaj¹c mu kszta³t ko³a gruboœci 3 mm.Wykrawaæ okr¹g³e kr¹¿ki z¹bkowan¹ foremk¹ (oko³o 40 sztuk).Podzieliæ ca³¹ iloœæ kr¹¿ków na 2 czêœci; w jednej po³owie kr¹¿ków wykrawaæ w œrodku otwór; ka¿dy bez otworu smarowaæ bia³kiem i zlepiaæ z kr¹¿kiem z otworem, przenosz¹c go ze stolnicy no¿em.Herbatniki uk³adaæ na blasze, posmarowaæ powierzchniê bia³kiem, posypaæ cukrem z migda³ami, upiec w piekarniku dobrze wygrzanym na kolor jasnoz³oty.Po upieczeniu posypaæ cukrem z wanili¹, przybraæ konfitur¹, uk³adaæ na szklanym talerzu. Kruche ciastka dwukolorowe25 dag m¹ki15 dag mas³a10 dag cukru pudru3 ¿Ã³³tka1 ³y¿ka gor¹cej wody1 dag kakaosólwaniliaM¹kê przesiaæ, posiekaæ z mas³em, wymieszaæ z cukrem, dodaæ surowe ¿Ã³³tka i wodê, zarobié ciasto i podzieliæ je na po³owê.Do jednej po³owy dodaæ kakao, wyrobiæ w miseczce na jednolite ciasto.Wynieœæ ciasto do ch³odnego pomieszczenia, aby stê¿a³o, gdy¿ inaczej s¹ trudnoœci w kszta³towaniu.Z dwukolorowego ciasta kszta³towaæ mo¿na ró¿neé drobne ciastka, wykrawane foremk¹ i nak³adane ciemne na jasne i odwrotnie.Z dwukolorowego ciasta mo¿na te¿ wykonaæ szachownicê, ciasto przek³adane, œlimaczki lub paluszki. I.ŒlimaczkiCiasto jasne i ciemne wywa³kowaæ ka¿de z osobna na gruboœæ 3/4 cm, nadaj¹c plackom kszta³t prostok¹tów jednakowej wielkoœci.Prostok¹t z jasnego ciasta posmarowaæ bia³kiem, na³o¿yæ nañ prostok¹t z ciastá ciemnego, lekko przycisn¹æ przesuwaj¹c po powierzchni wa³ek.Posmarowaæ powierzchniê ciasta ciemnego bia³kiem, ciasto zwin¹æ ciasno w rulon, zostawiæ w ch³odzie do stê¿enia.Ostrym, cienkim no¿em krajaæ kr¹¿ki gruboœci 3/4 cm, pi³uj¹c, a nie naciskaj¹c no¿em.Kr¹¿ki uk³adaæ przekrojem na posmarowanej blasze, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku, tak aby jasne ciasto mia³o jasnoz³oty kolor (ok.30 min.). II.SzachownicaCiasto jasne i ciemne wywa³kowaæ ka¿de z osobna na prostok¹ty równej wielkoœci, 3/4 cm gruboœci; ka¿dy prostok¹t podzieliæ na 3 pasy jednakowej szerokoœci.Posmarowaæ bia³kiem 2 pasy jasne i 2 ciemne, z³o¿yæ warstwy: a) spód jasny, œrodek ciemny, wierzch jasny, b) spód ciemny, œrodek jasny, wierzch ciemny.Z³o¿one w warstwy ciasto lekko przycisn¹æ wa³kiem, wynieœæ w ch³odne miejsce do stê¿enia.Lekko pi³uj¹c ostrym, cienkim no¿em, pokrajaæ posk³adane ciasto w paski gruboœci 3/4 cm.Paski smarowaæ po przekroju bia³kiem, sk³adaæ, zmieniaj¹c kolejnoœæ barw; po 5 pasków jeden na drugim (zastudziæ).Krajaæ w ten sposób posk³adane ciasto, pi³uj¹c ostrym, cienkim no¿em w kawa³ki 3/4 cm gruboœci, uk³adaæ przekrojem na blasze i upiec w dobrze wygrzanym piekarniku tak, aby jasne ciasto mia³o kolor z³oty (ok.30 min.). III.Ciasto przek³adaneCiasto jasne i ciemne wywa³kowaæ ka¿de z osobna na prostok¹ty jednakowej wielkoœci, gruboœci 3/4 cm.Jasny prostok¹t posmarowaæ bia³kiem, na nim u³o¿yæ prostok¹t z ciasta ciemnego, przenosz¹c je nawiniête na wa³ek, ciasto przewa³kowaæ lekko, aby obie warstwy siê zlepi³y.Powierzchniê ciemnego ciasta posmarowaæ bia³kiem, na wierzchu u³o¿yæ jasne ciasto, przeniesione na wa³ku, przewa³kowaæ je lekko, aby siê ciasto, zlepi³o.Krajaæ ostrym no¿em prostok¹tne kawa³ki gruboœci 1 cm, d³ugoœci 7 cm, k³aœæ przekrojem na posmarowanej blasze, posmarowaæ bia³kiem, upiec (ok.30 min.). Kruche herbatniki wyciskane43 dag m¹ki25 dag mas³a12 dag cukru pudru3 dag migda³Ã³w2 ¿Ã³³tkasok z 1/2 cytryny5 dag cukru waniliowegoSparzyæ i obraæ migda³y, zemleæ je w maszynce do migda³Ã³w.Ugotowaæ i przetrzeæ ¿Ã³³tka przez sito
[ Pobierz całość w formacie PDF ]