[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pieróg z miêsemCiasto:30 dag m¹ki20 dag mas³a lub margaryny1 jajko3/4 szklanki œmietanysólNadzienie:ok.1 kg posiekanego surowego miêsa (wo³owe, wieprzowe lub baranie - mog¹ byæ wszystkie te gatunki)10 dag pieczarek lub innych grzybów4 ³y¿ki posiekanej cebulipó³ szklanki tartego sera2 ³y¿ki mleka2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszkisólpieprzDo smarowania pieroga:1 jajko2 ³y¿ki mlekaPrzygotowaæ nadzienie.Grzyby oczyœciæ, drobno posiekaæ, wymieszaæ z innymi sk³adnikami i zagnieœæ, aby uzyskaæ spoist¹ masê.Ciasto rozwa³kowaæ na dwa cienkie prostok¹ty, z brzegów ukroiæ kilka pasków, które potem bêd¹ s³u¿y³y do ozdoby pieroga.Na jednym z prostok¹tów u³o¿yæ sp³aszczony wa³ek z nadzienia, przykryæ drugim prostok¹tem, zlepiæ brzegi, na wierzchu u³o¿yæ ozdobnie kratkê z w¹skich pasków ciasta.Ca³oœæ posmarowaæ jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiæ do nagrzanego piekarnika.Piec 45-50 min, a¿ pieróg nabierze ciemnoz³otego koloru.Podawaæ z kwaœn¹ œmietan¹ i d¿emem borówkowym
[ Pobierz całość w formacie PDF ]