[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.U³o¿yæ na nim warstwê drobno pokrojonej w¹troby, jako trzeci¹ warstwê koœci; przykryæ wszystko pokrojon¹ w kr¹¿ki w³oszczyzn¹.Dusiæ na ma³ym ogniu, a¿ plasterki boczku zarumieni¹ siê na z³oty kolor.Wtedy zawartoœæ garnka zalaæ wod¹, posoliæ, dodaæ ziarenka pieprzu i pêczek zielonej pietruszki w ca³oœci i gotowaæ ok.2 godz. Zupa jab³eczna na zimno – kuchnia wêgierska600 g kwaœnych jab³ek2 fili¿anki kwaœnej œmietany3-4 ³y¿ki cukru2 ¿Ã³³tkaszczypta cynamonuskórka z cytryny1 ³y¿ka m¹kisok z cytrynyJab³ka umyæ, usun¹æ gniazda nasienne, pokroiæ w cienkie plastry i gotowaæ do miêkkoœci w ok.1 1/2 I wody razem z cukrem, cynamonem i kawa³kiem skórki z cytryny.M¹kê wymieszaæ z kwaœn¹ œmietan¹, zagêœciæ ni¹ zupê i jeszcze raz zagotowaæ.¯Ã³³tka wbiæ do wazy i wlaæ na nie ciep³¹ zupê.Po wystygniêciu przyprawiæ zupê do smaku sokiem z cytryny i wstawiæ do lodówki.Podawaæ na stó³, kiedy bêdzie zimna jak lód.W ten sam sposób mo¿na przyrz¹dziæ zupê wiœniow¹ lub czereœniow¹.Wtedy nale¿y usun¹æ pestki. Zupa malinowa surowa – kuchnia wêgierska500 g malin1 ma³a fili¿anka s³odkiej œmietany150 g cukru pudrugroszek ptysiowyOwoce starannie umyæ i dok³adnie ods¹czyæ, potem prze³o¿yæ je do porcelanowej lub kamiennej miski, posypaæ cukrem i trzymaæ pod przykryciem 3-4 godz.Nastêpnie dolaæ s³odk¹ œmietanê i wymieszaæ j¹ z owocami.Wstawiæ zupê do lodówki i podawaæ, kiedy bêdzie zupe³nie zimna, z groszkiem ptysiowym.W ten sam sposób przyrz¹dziæ mo¿na zupê z porzeczek lub czarnych jagód. Barszcz ukraiñski 30 min – kuchnia z szybkowaru50 dag koœci, najlepiej szpikowych,3 marchwie (20 dag),1 kalarepka lub kawa³ek cukini (10 dag),1-2 pietruszki (8-10 dag),40 dag kartofli,2 cebule,2 z¹bki czosnku,2 goŸdziki,1,5 I wody,1 œredni burak æwik³owy uprzednio upieczony lub ugotowany w skórce,0,5 szklanki œmietany;sól,pieprz,kwasek do smaku.Koœci i oczyszczone pokrojone warzywa (prócz buraka) w³o¿yæ do szybkowaru, zalaæ wod¹, wrzuciæ przyprawy.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wyj¹æ zbêdne ju¿ koœci, wrzuciæ do zupy obrany i utarty na tarce do jarzyn burak i gotowaæ jeszcze 5 minut bez przykrywania.Wlaæ rozbe³tan¹ z niewielk¹ iloœci¹ zupy œmietanê.Sprawdziæ smak i ewentualnie doprawiæ sol¹ i kwaskiem. Barszcz ukraiñski 45 min – kuchnia z szybkowaru50 dag koœci, najlepiej szpikowych,15 dag suchej, uprzednio namoczonej na noc (lub m³odej, wtedy gotowanie trwa 30 minut) fasoli,2 buraki æwik³owe,10 dag kapusty bia³ej,2 kartofle,1-2 pomidory,1 cebula,2 marchwie,2 pietruszki,3 dag t³uszczu,1 ³y¿ka m¹ki,0,5 szklanki œmietany,0,5 listka laurowego,1,2 I wody,sól,pieprz,cukier,kwasek do smaku.Koœci, fasolê (wraz z wod¹, w której siê moczy³a) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (prócz cebuli) w³o¿yæ do szybko- waru, zalaæ wod¹ i doprowadziæ do wrzenia.Wrzuciæ listek laurowy i pieprz (5-6 ziaren), zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê zrumieniæ na t³uszczu, œmietanê wymieszaæ z m¹k¹ i wszystko razem po³¹czyæ z zup¹.Doprawiæ sol¹, cukrem i kwaskiem.U w a g a.Pomidory lepiej pozbawiæ skórki przed gotowaniem (zanurzyæ je we wrz¹tku, wtedy skórka ³atwo schodzi). Fasolówka 45 min – kuchnia z szybkowaru1 szklanka suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli,2 marchwie,1 pietruszka,2 cebule,4 kartofle,10 dag boczku wêdzonego,1,2 I wody,2 ³y¿ki m¹ki;majeranek,sól do smakuFasolê (wraz z wod¹, w której siê moczy³o) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (przy czym cebulê tylko jedn¹) zalaæ wod¹ w szybkowarze, szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie pokroiæ boczek, usma¿yæ, zrumieniæ na nim oczyszczon¹ i drobno pokrojon¹ drug¹ cebulê.Z m¹ki i odrobiny wody zagnieœæ twarde ciasto.Po up³ywie przewidzianego czasu szybkowar otworzyæ, postawiæ z powrotem na ogieñ i wetrzeæ do zupy ciasto, pos³uguj¹c siê tark¹ do jarzyn, zagotowaæ
[ Pobierz całość w formacie PDF ]