[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, miêso wyj¹æ, pokroiæ na porcje lub mniejsze kawa³ki i z powrotem w³o¿yæ do zupy; to samo zrobiæ z miêsem obranym z podró5ek gêsich.Sprawdziæ smak i ewentualnie dosoliæ, dodaæ majeranku i bazylii.Zupa powinna byæ gêsta; jeœli jest za rzadka - wrzuciæ kilka kawa³ków pokrojonej w kostkê czerstwej bu³ki, wymieszaæ i pogotowaæ 2-3 minuty.Zupa ta mo¿e stanowiæ danie jednogarnkowe na obiad lub kolacjê. Kapuœniak ze œwie¿ej kapusty – kuchnia z szybkowaru50 dag œwie¿ej kapusty,2 marchwie (15 dag),2 kalarepki (15 dag),1 du¿a cebula,1 goŸdzik,1-2 z¹bki czosnku,2 kartofle,10 dag skwarków, dowolnych miês lub wêdlin (z wyj¹tkiem kaszanki, kiszki pasztetowej i podgardlanej),1 ³y¿ka smalcu;sól,pieprz do smakuKapustê drobno poszatkowaæ.T³uszcz rozgrzaæ w szybkowarze, przez kilka minut sma¿yæ na nim kapustê, Pozosta³e warzywa oczyœciæ, pokroiæ, wrzuciæ równie¿ do szybkowaru, zalaæ1 litrem wody, dodaæ czosnek, sól, pieprz, goŸdzik, i skrawki miêsa.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.40 min Kapuœniak ze œwie¿ej kapusty z pomidorami 25 min – kuchnia z szybkowaru75 dag œwie¿ej kapusty bia³ej,3-4 pomidory lub 2 ³y¿ki przecieru pomidorowego,1 cebula,1 p³aska ³y¿ka przyprawy do zup "Jarzynka" lub "Vegeta",3 dag t³uszczu,1,5 I wody lub wywaru z koœci,sól do smakuWlaæ do szybkowaru wodê, wrzuciæ pokrojone.kapustê, cebulê i pomidory (najlepiej obrane ze skórki), posoliæ, okrasiæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po ugotowaniu sprawdziæ smak i ewentualnie dosoliæ, wymieszaæ z przypraw¹ do zup. Kapuœniak z kiszonej kapusty 40 min – kuchnia z szybkowaru50 dag kiszonej kapusty,1 cebula,1 ³y¿ka kminku,1 listek laurowy,3 dag t³uszczu,2 ³y¿ki m¹ki,1,5 I wody;sól do smakuKapustê odcisn¹æ i przep³ukaæ, a gdy zbyt kwaœna – dla lepszego odkwaszenia i odsolenia potrzymaæ przez 5 minut we wrz¹tku, po czym odcedziæ (lub lepiej dodaæ odpowiedni¹ iloœæ s³odkiej kapusty).W³o¿yæ kapustê do szybkowaru, dodaæ listek laurowy, kminek i zasma¿kê zrobion¹ z t³uszczu, cebuli i m¹ki.Wlaæ wodê, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 40 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Uwaga.Kapuœniak bêdzie lepszy, gdy ugotuje siê go na wywarze z koœci, skór od s³oniny lub boczku itp.Wtedy w³o¿yæ je w perforowanej wk³adce do szybkowaru i razem z pozosta³ymi sk³adnikami gotowaæ ca³oœæ 10 minut d³u¿ej. Krupnik jêczmienny 20 min – kuchnia z szybkowaru4 p³askie ³y¿ki kaszy jêczmiennej,2 marchwie (15 dag),1 pietruszka (5 dag),2 kartofle,3 dag t³uszczu (lub skóry od boczku czy s³oniny albo 50 dag koœci w perforowanej wk³adce), 1 I wody,4 ziarnka pieprzu,0,5 listka laurowego;sól do smakuWarzywa oczyœciæ i pokroiæ, w³o¿yæ do szybkowaru, zalaæ wod¹, wsypaæ kaszê, t³uszcz, i przyprawy.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Uwaga.Mo¿na podnieœæ smak krupniku, dodaj¹c przyprawy do zup."Jarzynkê" lub "Vegetê '. Rosó³ z kurczêcia lub z kurzych podrobów 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kurczê lub podroby z 2 kur,1 marchew (10 dag),1 pietruszka (8 dag),1 cebula,2 d³ugie pory,1 plaster selera,2 goŸdziki,1,5 I wody;sól i pieprz do smaku;2-3 ³y¿ki wermiszelu,siekana natka pietruszkiZagotowaæ w szybkowarze wodê z oczyszczonymi warzywami, sol¹, goŸdzikami i pieprzem.Wrzuciæ do niej oczyszczone kurczê lub podroby (szyje skrzyde³ka, ¿o³¹dki, nó¿ki).Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ rosó³ przecedziæ, wrzuciæ wermiszel lub inny drobny suchy makaron i gotowaæ jeszcze 10 minut bez przykrycia.Posypaæ natk¹ pietruszki. Rosó³ z wo³owiny 35 min – kuchnia z szybkowaru50 dag wo³owiny,1 pêczek w³oszczyzny z kapust¹,1 cebula,5-6 ziaren pieprzu,1 listek laurowy,3 ziarnka ziela angielskiego,1 I wody; sól do smakuUmyte miêso doprowadziæ w szybkowarze (otwartym) do wrzenia odszumowaæ (zdjête szumowiny zu¿yæ np.do sosu - cenne bia³ko!).Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, zawartoœæ posoliæ, w³o¿yæ oczyszczon¹ w³oszczyznê oraz podpieczon¹ na ogniu cebulê, dodaæ pieprz, ziele angielskie i listek laurowy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]