[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Gotowaæ jeszcze 1 godz.Dopiero wtedy dodaæ zio³a i jeszcze przez 15 min trzymaæ zupê na ogniu.Fasola nie powinna siê rozpaœæ.Przed podaniem os³odziæ zupê do smaku.S³oninê pokrajaæ w cienkie plastry i w³o¿yæ je do zupy albo podaæ osobno - z musztard¹ i chlebem. Zupa paniscia (Paniscia)Czas przyrz¹dzania i gotowania - 2 godziny 15 minut.200 g ry¿u120 g ³uskanej czerwonej fasoli60 g mortadeli w¹trobowej30 g wieprzowej skóry30 g s³oniny30 g mas³a1 ³odyga selera naciowego2 marchewki1/4 w³oskiej kapusty2 pomidory1 cebula1 szklanka czerwonego wina barberaPosiekane marchewki, seler, kapustê i pomidory gotowaæ oko³o godziny razem z pokrojon¹ skór¹ wieprzow¹ i fasol¹ w 1 1/2 l wody.W tym czasie w drugim naczyniu podsma¿yæ pokrojon¹ s³oninê, mas³o, drobno pokrojon¹ cebulê i mortadelê.Po krótkim sma¿eniu wsypaæ do rondla ry¿, wlaæ wino i gotowaæ, dodaj¹c stopniowo ugotowane wczeœniej jarzyny z wywarem.Przed podaniem na stó³ odstawiæ zupê na 4 minuty, ¿eby nabra³a smaku. Zupa z ciecierzycy z wieprzowin¹ (Zuppa di ceci e costine)Czas przyrz¹dzania i gotowania - 5 godzin 30 minut, moczenie ciecierzycy - 24 godziny.200 suchej ciecierzycy4 ma³e kotlety wieprzowe30 g s³oniny1 ma³y ziemniak1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego1/2 cebuli i 1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki30 g tartego parmezanu4 grzanki z chleba tostowegosól i pieprzCiecierzycê moczon¹ 24 godziny gotowaæ w tej samej wodzie przez 3 godziny.Pokrojon¹ s³oninê sma¿yæ w rondlu oko³o 5 minut razem z posiekan¹ pietruszk¹ i cebul¹.Do tego samego rondla w³o¿yæ odcedzon¹ ciecierzycê i zalaæ 2 I wrz¹cej posolonej wody.Do gotuj¹cej siê zupy w³o¿yæ wieprzowe kotlety, obrany i pokrojony ziemniak i koncentrat pomidorowy.Po 2 godzinach gotowania zupa bêdzie gotowa.Ugotowane kawa³ki ziemniaka rozetrzeæ w celu zagêszczenia zupy.Podawaæ z parmezanem i grzankami. Zupa rybna (Brodetto di pesce di scoglio)Czas przyrz¹dzania i gotowania -1 godzina.1 ryba skorpena o wadze 400 g1 ryba kap³on (gallinella) o wadze 400 g1 ryba barnena o wadze 300 g1 cebula pokrojona w cienkie plastry1 drobno pokrojona szalotka1/2 szklanki bia³ego wina1 z¹bek czosnku1 ga³¹zka tymianku1 ³y¿ka pokrojonej natki pietruszki6 ³y¿ek oliwy z oliweksólRyby wyczyœciæ, wypatroszyæ, dok³adnie umyæ i pokroiæ w dzwonka.Do p³askiego rondla wlaæ oliwê, podgrzaæ j¹, a nastêpnie dodaæ 2 ryby z cebul¹, szalotk¹, czosnkiem i tymiankiem i sma¿yæ 2 minuty.Po up³ywie tego czasu ryby z dodatkami podlaæ winem i odrobinê posoliæ, gotowaæ oko³o 10 minut, a gdy wino odparuje, do rondla dolaæ wody i trzymaæ pod przykryciem do momentu, a¿ woda zagotuje siê.Wtedy zdj¹æ pokrywkê, zmniejszyæ ogieñ i gotowaæ zupê na wolnym ogniu jeszcze 35 minut.Po up³ywie tego czasu ³y¿k¹ cedzakow¹ wyj¹æ ryby, wywar przecedziæ przez sito i posypaæ natk¹ pietruszki.Podawaæ oddzielnie zupê z kromkami pieczonego chleba natartymi czosnkiem i oddzielnie rybê. Zupa z sosem pesto (Minestrone al pesto)Czas przyrz¹dzania i gotowania - 30 minut.100 g œwie¿ej fasoli borlotti100 g œwie¿ego groszku1/2 g³Ã³wki poszatkowanej w³oskiej kapusty1 obrany ziemniak (w ca³oœci)100 g w³oszczyzny1 pokrojona cebula1 pokrojony por1 kawa³ek pokrojonego selera naciowego1 z¹bek czosnku1 grubo pokrojona marchew1 grubo pokrojona cukinia1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki i podzielony na æwiartki100 g drobnego makaronu5 ³y¿ek genuiñskiego sosu pesto3 ³y¿ki tartego parmezanu4 ³y¿ki oliwy z oliweksólDo du¿ego rondla wlaæ oliwê i przyrumieniæ na niej cebulê.Nastêpnie do rondla dodaæ por, czosnek, seler, marchew, cukiniê, pomidor i gotowaæ 4 minuty, ci¹gle mieszaj¹c.Po up³ywie tego czasu do³o¿yæ resztê warzyw, dolaæ wody, posoliæ i gotowaæ jeszcze oko³o godziny.Z rondla wydobyæ gotowanego w ca³oœci ziemniaka, rozgnieœæ go i ponownie wrzuciæ do zupy.Do gotuj¹cej siê zupy wsypaæ makaron, pamiêtaj¹c o tym, by go nie rozgotowaæ.Gdy zupa bêdzie gotowa, zdj¹æ rondel z ognia, dodaæ sos i tarty ser i bezpoœrednio potem podawaæ na stó³. Zupa z ma³¿y po marynarsku (Zuppa di cozze alla marinara)Czas przyrz¹dzania i gotowania - 25 minut.1 kg ma³¿y (omu³ki) - skorupki dok³adnie oczyœciæ2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki1 z¹bek zgniecionego czosnku1/2 szklanki bia³ego wina4 kromki opieczonego chleba6 ³y¿ek oliwy z oliwekpieprzDo du¿ego rondla wlaæ wodê, w³o¿yæ ma³¿e i zagotowaæ.Gdy tylko ma³¿e siê otworz¹, wyj¹æ je z wody i ka¿d¹ wyj¹æ z muszelki.Wodê, w której gotowa³y siê ma³¿e, przecedziæ
[ Pobierz całość w formacie PDF ]