[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Cukinia nadziewanaKuchnia w³oska4 du¿e cukinie (lub 8 ma³ych)40 g mas³a40 g tartego parmezanu40 g tartej bu³ki1 jajko1 z¹bek czosnku1/2 cebulisólpieprzUmyte i ods¹czone cukinie poprzecinaæ wzd³u¿ na po³owê.£y¿k¹ wydr¹¿yæ rowki.Drobno pokrojon¹ cebulê dusiæ z 6 ³y¿kami wody, zdj¹æ z ognia i dodaæ do niej pozosta³e sk³adniki: ocet, mas³o i roztrzepane jajka.Wydr¹¿ony z cukini mi¹¿sz gotowaæ kilka minut a nastêpnie posiekaæ i wymieszaæ z jajkami i cebul¹.Cukinie gotowaæ krótko na parze lub w bardzo ma³ej iloœci posolonej wody, tak ¿eby by³y prawie surowe.Nastêpnie nape³niæ je przygotowanym wczeœniej nadzieniem, u³o¿yæ w wysmarowanym mas³em naczyniu ¿aroodpornym, na ka¿d¹ cukiniê po³o¿yæ wiórki mas³a i zapiekaæ przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180o”C
[ Pobierz całość w formacie PDF ]