[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pory oczyœciæ, dok³adnie op³ukaæ, poszatkowaæ i udusiæ z dodatkiem t³uszczu.Gdy s¹ miêkkie, oprószyæ m¹k¹, dodaæ œmietanê i ostudziæ.Wbiæ jajo, dodaæ ga³kê muszkato³ow¹ i przyprawiæ do smaku.Wysmarowaæ naczynie t³uszczem, wysypaæ tart¹ bu³k¹ i uk³adaæ warstwami kaszê i pary.Ca³oœæ zapiec w piekarniku.Podawaæ z sosem œmietanowym. ZAPIEKANKA Z KASZY KRAKOWSKIEJ I JARMU¯U30 dag kaszy krakowskiej,2 szklanki mleka,3 jaja,1 kg jarmu¿u,3 ³y¿ki mas³a,20 dag jab³ek,pó³ szklanki œmietany,sól,cukier,ga³ka muszkato³owaKaszê krakowsk¹ przygotowaæ jak w poprzednim przepisie.Oczyszczony i op³ukany jarmu¿ ugotowaæ w osolonej wodzie, a nastêpnie drobno posiekaæ lub zemleæ w maszynce.Dodaæ poszatkowane jab³ka, cukier, œmietanê, ga³kê muszkato³ow¹ oraz rozmieszane jaja.Przek³adaæ warstwy kaszy warstwami jarmu¿u.Zapiec w piekarniku. ZAPIEKANKA Z KASZY MANNY I JAJ40 dag kaszy manny,6 jaj,2,5 szklanki mleka,³y¿ka mas³a,du¿a cebula,pieprz,3 ³y¿ki smalcu,przyprawa do zup,koper,tarta bu³kaKaszê mannê zatrzeæ rozmieszanym jajem i wysuszyæ w piekarniku.Zagotowaæ mleko z mas³em i zalaæ nim kaszê, przykryæ i wstawiæ na chwilê do piekarnika.Jaja ugotowaæ na twardo i posiekaæ.Dodaæ zrumienion¹ cebulê, pieprz, koper, œmietanê i przyprawy.Naczynie wysmarowaæ t³uszczem, wysypaæ tart¹ bu³k¹ i po³o¿yæ warstwê kaszy, nastêpnie masê z jaj i przykryæ ponownie kasz¹, Ca³oœæ zapiec w piekarniku.Podawaæ z sosem pomidorowym lub koperkowym. ZAPIEKANKA Z KASZY KUKURYDZIANEJ I SERA30 dag kaszy kukurydzianej,2,5 szklanki mleka,35 dag twarogu,3 ³y¿ki œmietany,3 jaja,szczypiorek,pieprz,ga³ka muszkato³owa,2,5 ³y¿ki mas³a,³y¿ka t³uszczu,bu³ka tarta,cukier,sólKaszê kukurydzian¹ (drobn¹) ugotowaæ na mleku z mas³em i upru¿yæ pod przykryciem w piekarniku.Twaróg utrzeæ z jajami, szczypiorkiem œmietan¹ i pieprzem.Do kaszy dodaæ ga³kê muszkato³ow¹ i cukier.Dok³adnie wyrabiaæ.Naczynie wysmarowaæ t³uszczem, wysypaæ tart¹ bu³k¹ i uk³adaæ warstwami kaszê i masê twarogow¹, Ca³oœæ zapiec w piekarniku.Podawaæ z sosem koperkowym i œmietanowym. Kasza gryczana bia³a 15 min – kuchnia z szybkowaru1,5 szklanki kaszy4 dag t³uszczu3 szklanki wodysól do smakuKaszê dobrze przep³ukaæ na sicie zimn¹ wod¹.Zagotowaæ w szybkowarze wodê, posoliæ, wrzuciæ t³uszcz i kaszê.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 15 minut od momentu ppcw.Otwieraæ szybkowar ostro¿nie, lecz bez sch³adzania. Kasza gryczana palona 10 min – kuchnia z szybkowaru1,5 szklanki kaszy2,25-3 szklanki wody4 dag t³uszczusól do smakuKaszê dobrze przep³ukaæ na sicie zimn¹ wod¹.W szybkowarze zagotowaæ wodê, posoliæ, wrzuciæ t³uszcz i kaszê.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 10 minut od momentu ppcw.Otwieraæ szybkowar ostro¿nie, lecz bez sch³adzania. Kasza jaglana 20 min – kuchnia z szybkowaru1,5 szklanki kaszy3 szklanki wody2-4 dag t³uszczusól do smakuKaszê dobrze przep³ukaæ na sicie, a nastêpnie sparzyæ wrz¹tkiem (lub nawet chwilê pogotowaæ w nim i nastêpnie odcedziæ).Wzi¹æ objêtoœciowo 2 razy tyle wody, ile by³o suchej kaszy, zagotowaæ w szybkowarze, posoliæ.W³o¿yæ kaszê i t³uszcz.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu ppcw.Otwieraæ szybkowar ostro¿nie, lecz bez sch³adzania. Kasza jaglana na mleku 20 min – kuchnia z szybkowaru1 szklanka kaszy3 szklanki mleka2-4 dag mas³asól i cukier do smakuKaszê dobrze przep³ukaæ na sicie zimn¹ wod¹, a nastêpnie sparzyæ wrz¹tkiem (lub nawet chwilê w nim pogotowaæ) i odlaæ.Wzi¹æ objêtoœciowo 3 razy tyle mleka, ile by³o suchej kaszy, wlaæ do szybkowaru, zagotowaæ, posoliæ i pocukrzyæ.W³o¿yæ kaszê i mas³o.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu ppcw.Otwieraæ ostro¿nie, lecz bez sch³adzania. Kasza jêczmienna drobna 20 min – kuchnia z szybkowaru1,5 szklanki kaszy3 szklanki wody4 dag t³uszczusól do smakuKaszê dobrze przep³ukaæ na sicie zimn¹ wod¹.Wzi¹æ 2 razy tyle wody, ile by³o suchej kaszy, zagotowaæ w szybkowarze, posoliæ.W³o¿yæ kaszê i t³uszcz, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu ppcw.Otwieraæ ostro¿nie, lecz bez sch³adzania. Kasza jêczmienna ³amana 25 min – kuchnia z szybkowaru1,5 szklanki kaszy3,75 szklanki wody2-4 dag t³uszczusól do smaku i ewentualnie szczypta cz¹bru lub majerankuKaszê dobrze przep³ukaæ na sicie zimn¹ wod¹.W szybkowarze zagotowaæ przeznaczon¹ iloœæ wody, w³o¿yæ kaszê i t³uszcz, posoliæ, wsypaæ zio³a przyprawowe.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu ppcw.Otwieraæ ostro¿nie, lecz bez sch³adzania. Kasza jêczmienna per³owa 25 min – kuchnia z szybkowaru1,5 szklanki kaszy3,75 szklanki wody2-4 dag t³uszczusól do smaku i ewentualnie szczypta cz¹bru lub majerankuKaszê dobrze przep³ukaæ na sicie zimn¹ wod¹.W szybkowarze zagotowaæ 2,5 razy tyle wody, ile by³o suchej kaszy,.posoliæ, w³o¿yæ kaszê i t³uszcz, wsypaæ zio³a przyprawowe.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu ppcw.Otwieraæ ostro¿nie, lecz bez sch³adzania.270.Kasza kukurydziana 20 min 1,5 szklanki kaszy, 3,75 szklanki wody, 2-4 dag t³uszczu, sól do smaku Kaszê dobrze op³ukaæ na sicie zimn¹ wod¹.W szybkowarze zagotowaæ 2,5 raza tyle wody, ile by³o suchej kaszy posoliæ w³o¿yæ kaszê i t³uszcz.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu ppcw.Otwieraæ ostro¿nie, lecz bez sch³adzania. Kasza kukurydziana na mleku 20 min – kuchnia z szybkowaru1 szklanka kaszy4 szklanki mleka6 dag mas³a; sólcukier i cynamon do smakuWsypaæ do szybkowaru kaszê, wlewaæ mieszaj¹c mleko (¿eby nie by³o "klusek").Dodaæ t³uszcz.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu ppcw.Po otwarciu szybkowaru doprawiæ do smaku sol¹, cukrem i cynamonem.Uwaga.Mo¿e stanowiæ danie kolacyjne. Paella z dorszem 18 min – kuchnia z szybkowaru40 dag ry¿u (2 niepe³ne szklanki)25 dag filetów z dorsza40 dag œwie¿ego m³odego lub konserwowego bobu (2 puszki)20 dag groszku3-4 z¹bki czosnku1 szklanka dobrego olejunp.sojowego20 dag pomidorów lub 1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego1-2 str¹ki œwie¿ej papryki; sól do smaku; 4 szklanki wodyRozgrzaæ w szybkowarze olej, a gdy zacznie dymiæ, wrzuciæ drobno posiekany czosnek i nastêpnie pokrojone w kostkê filety.Po 5 minutach dodaæ obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory.0,5 szklanki wody, bób i groszek oraz pokrojon¹ w paski oczyszczon¹ paprykê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu ppcw.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wlaæ resztê wody, posoliæ, wsypaæ ry¿, wymieszaæ i ponownie zamkn¹æ szybkowar.Ogrzewaæ 8 minut od momentu ppcw.Otwieraæ bez sch³adzania. Pêczak 30 min – kuchnia z szybkowaru1 szklanka pêczaku3 szklanki wody4 dag t³uszczusól do smakuPêczak dobrze przep³ukaæ na sicie zimn¹ wod¹.W szybkowarze zagotowaæ 3 razy tyle wody, ile jest pêczaku.posoliæ, w³o¿yæ pêczak i t³uszcz.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 30 minut od momentu ppcw.Otwieraæ ostro¿nie, lecz bez sch³adzania.Uwaga.Pêczak przed gotowaniem mo¿na namoczyæ na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wtedy ogrzewa siê o po³owê krócej. Pêczak z wieprzowin¹ 20 min – kuchnia z szybkowaru2 nieca³e szklanki pêczaku (35 dog)30 dag miêsa wieprzowego bez koœci2 cebule3 dag t³uszczu; natka pietruszkisól i pieprz do smakuPêczak namoczyæ przed gotowaniem na 2-3 godziny w zimnej wodzie, os¹czyæ.Miêso i oczyszczon¹ cebulê pokroiæ, w³o¿yæ do szybkowaru.dodaæ pêczak i wodê, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu ppcw.Otwieraæ ostro¿nie, bez sch³adzania.Przed podaniem posypaæ natk¹ pietruszki, polaæ dowolnym sosem, najlepiej cebulowym
[ Pobierz całość w formacie PDF ]