[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Otrzymany sos rozrzedziæ dodatkiem 2-3 ³y¿ek ch³odnej, przegotowanej wody.Przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.Przykryæ, wstawiæ do lodówki.Wykorzystywaæ do wszelkich odmian sa³aty liœciastej i cykorii, a tak¿e do sa³atek przygotowywanych z jednego gatunku warzyw.Mo¿na przechowywaæ w lodówce 2-3 dni. ZAPRAWA Z LIŒCI BAZYLII4 ³y¿ki umytych, drobno posiekanych œwie¿ych listków bazylii2 ³y¿ki soku cytrynowego lub octu owocowego1 z¹bek czosnku1 ³y¿ka umytego, drobno posiekanego szczypiorku1 ³y¿eczka oliwy lub olejusólPosiekane listki bazylii przetrzeæ przez sito.Czosnek obraæ, przecisn¹æ przez praskê, po³¹czyæ z przetart¹ bazyli¹ i sokiem cytrynowym lub octem, mieszaj¹c dodaæ oliwê lub olej i szczypiorek oraz 1 ³y¿kê ch³odnej, przegotowanej wody.Przyprawiæ do smaku sol¹.Wykorzystywaæ do surówek i sa³atek, zw³aszcza z warzyw ma³o aromatycznych.Mo¿na przechowaæ w lodówce 2 dni. SOS CEBULOWY NA GOR¥CO20 dag cebuli2 ³y¿ki sosu sojowego2 ³y¿ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszkisólpieprz1/2 szklanki chudego roso³uCebule obraæ, op³ukaæ.Jedn¹ ma³¹ cebulê drobno posiekaæ i lekko podrumieniæ na suchej patelni.Pozosta³¹ cebulê pokrajaæ, w³o¿yæ do wrz¹cego roso³u i gotowaæ pod przykryciem.Dodaæ podrumienion¹ cebulê i ugotowaæ do miêkkoœci.Nieco przestudziæ i przetrzeæ przez sito lub zmiksowaæ.Sos wymieszaæ z sosem sojowym i naci¹ pietruszki.Przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.Amatorzy mog¹ dodatkowo przyprawiæ octem owocowym.Podawaæ na gor¹co do potraw z miêsa jagniêcia lub z wo³owiny i z ryb. SOS CHRZANOWY3 dag utartego chrzanusok cytrynowy lub ocet owocowy10 dag jab³ek,1/4 szklanki s³odkiej œmietanki (9% t³uszczu)1 bia³ko ugotowane na twardosólBia³ko ugotowane na twardo drobno posiekaæ.Chrzan wymieszaæ ze œmietank¹, dodaæ ³y¿kê soku cytrynowego.Jab³ko umyæ, obraæ, utrzeæ na tarce z ma³ymi otworami i od razu wymieszaæ z chrzanem i œmietank¹, dodaj¹c posiekane bia³ko.Przyprawiæ do smaku sol¹ i sokiem cytrynowym lub octem owocowym.Podawaæ do potraw miêsnych zimnych i gor¹cych oraz do ryb. SOS CHRZANOWY NA JOGURCIE3 dag utartego chrzanu1/2 szklanki jogurtusok cytrynowy lub zaprawa cytrynowasólUtarty chrzan wymieszaæ z jogurtem.Przyprawiæ do smaku sokiem cytrynowym i sol¹.Podawaæ do potraw miêsnych i z ryb, zimnych i gor¹cych oraz do jajek gotowanych. SOS CHRZANOWY NA RÓ¯OWO3 dag chrzanu5 dag czerwonych porzeczek1/2 szklanki jogurtusólPorzeczki umyæ, oberwaæ szypu³ki, wsypaæ do rondelka, zmia¿d¿yæ, zagotowaæ i przetrzeæ przez sito.Przecier ostudziæ, wymieszaæ z chrzanem i jogurtem.Przyprawiæ do smaku sol¹.Podawaæ jako dodatek do potraw zimnych i gor¹cych z miês i ryb. SOS CZOSNKOWY NA JOGURCIE1/2 szklanki jogurtu6 z¹bków czosnku2 ³y¿ki umytej posiekanej naci pietruszki,sok cytrynowy lub winny ocetsólprzyprawa curryCzosnek obraæ, op³ukaæ, przecisn¹æ przez praskê, po³¹czyæ z jogurtem.Dodaæ zieleninê, przyprawiæ do smaku sokiem cytrynowym lub octem owocowym, sol¹ i curry.Wykorzystywaæ do zaprawiania sa³atek i surówek. “MAJONEZ" BEZ OLEJU1/2 szklanki jogurtu1/2 ¿Ã³³tka1/2 ³y¿eczki musztardy1 ³y¿eczka soku cytrynowego lub zaprawy cytrynowejsólprzyprawa curryMusztardê rozetrzeæ z ¿Ã³³tkiem, mieszaj¹c po³¹czyæ z jogurtem i sokiem cytrynowym lub winnym octem.Przyprawiæ do smaku sol¹ i odrobin¹ przyprawy curry.Wykorzystywaæ do sa³atek, surówek, jajek gotowanych, miês i ryb podawanych na zimno.Przed podaniem oziêbiæ w lodówce przez 30 min. SOS MIÊTOWY6 ³y¿ek umytych, posiekanych listków œwie¿ej miêty3 ³y¿ki soku cytrynowego lub zaprawy cytrynowej15 dag jab³eksólJab³ka umyæ, obraæ, pokrajaæ, w³o¿yæ do rondelka, wlaæ 1/2 szklanki wrz¹cej wody, rozgotowaæ, przetrzeæ przez sito.Przecier wymieszaæ z miêt¹ i sokiem cytrynowym.Przyprawiæ do smaku sol¹.Ostudziæ.Oziêbiæ w lodówce.Podawaæ jako dodatek do potraw z baraniny i miêsa jagniêcia oraz do pieczeni wo³owej.Mo¿na przechowywaæ 2 dni. OSTRY SOS MUSZTARDOWY2 ³y¿ki musztardy2 ³y¿ki sosu ketchup4 ³y¿ki umytej, posiekanej drobno naci pietruszki ze szczypiorkiem1/2 szklanki maœlankisólpieprzostra sproszkowana paprykaocet owocowyMusztardê rozetrzeæ w miseczce z ketchupem i posiekan¹ zielenin¹.Mieszaj¹c dodawaæ stopniowo maœlankê.Przyprawiæ do smaku sol¹, pieprzem, ostr¹ sproszkowan¹ papryk¹ i octem.Przyrz¹dzony sos przed u¿yciem postawiæ w lodówce na ok.30 min.Podawaæ do potraw z jajek gotowanych, do potraw miêsnych i rybnych. SOS MUSZTARDOWY DO SA£ATY2 ³y¿ki musztardy1 z¹bek czosnku1 1/2 ³y¿ki soku z cytryny lub octu owocowego2 ³y¿ki wywaru z warzyw1/3 szklanki maœlankisólCzosnek obraæ, op³ukaæ, przecisn¹æ przez praskê lub drobno posiekaæ.Wymieszaæ z musztard¹, sokiem cytrynowym, wywarem i maœlank¹.Przyprawiæ do smaku sol¹.Wykorzystywaæ do zaprawiania surówek z sa³aty lub cykorii
[ Pobierz całość w formacie PDF ]