[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ugotowane miêso pokrajaæ na porcje, u³o¿yæ w rondelku, podlaæ roso³em.Zagrzaæ, wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, ozdobiæ kilkoma kawa³kami marchewki z wywaru.Podawaæ z dodatkiem sosu chrzanowego w sosjerce.Przygotowuj¹c sos, utarty chrzan wymieszaæ z maœlank¹ i utartym na tarce z du¿ymi otworami jab³kiem, przyprawiæ do smaku sol¹ i sokiem cytrynowym.Jako dodatek podaæ ziemniaki z wody (1-2 na porcjê) i ogórek kwaszony.BITKI WO£OWE GOTOWANE60 dag wo³owiny bez koœci (zrazowa)30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)10 dag cebulilistek laurowyestragon ziele angielskiesólpieprz2 ³y¿ki umytej posiekanej naci pietruszkiWo³owinê oczyœciæ z b³on i œciêgien, umyæ, osuszyæ, pokrajaæ w poprzek w³Ã³kien w plasterki.Zbiæ starannie t³uczkiem, oprószyæ pieprzem.Warzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, pokrajaæ i w³o¿yæ razem z miêsem do rondla.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ, dodaæ do migsa, oprószyæ sol¹, podlaæ wrz¹c¹ wod¹ (ok.3Í4 szklanki), dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu, podlewaj¹c w miarê potrzeby wod¹.Gdy miêso zmiêknie, dodaæ listek laurowy, estragon i 2-3 ziarna zmia¿d¿onego ziela angielskiego.Dusiæ jeszcze kilka minut.Miêkkie migso wyj¹æ.Uduszone warzywa przetrzeæ przez sito lub zmiksowaæ.Powstanie gêsty sos, który trzeba przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.Do sosu w³o¿yæ miêso, zagrzaæ.Wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, posypaæ umyt¹ posiekan¹ naci¹ pietruszki.Podawaæ z ziemniakami purée (1-1 1/2 ³y¿ki na porcjg) i z surówkami.KOTLECIKI WO£OWE GOTOWANE50 dag wo³owiny bez koœci30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)10 dag cebuli3 z¹bki czosnkulistek laurowymajeranekestragonbazyliasólpieprzMiêso oczyœciæ z b³on i œciêgien, umyæ, osuszyæ, pokrajaæ, zemleæ dwukrotnie w maszynce.CebulŸ i czosnek obraê, op³ukaê, posiekaê bardzo drobno, dodaê do miŸsa.MasŸ posoliê, dodaê nieco pieprzu i starannie wyrobiê drewnian¹ ³y¿k¹ lub robotem elektrycznym.W czasie wyrabiania dodawaê stopniowo zimn¹ wodŸ (ok.¾ szklanki).Z wyrobionej masy formowaæ owalne lub okr¹g³e porcje.Sp³aszczaæ je na desce zwil¿onej wod¹ i kszta³towaæ okr¹g³e lub owalne kotlety.Warzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, zetrzeæ na tarce z du¿ymi otworami.Zagotowaæ wodê z dodatkiem soli.Do wrz¹tku w³o¿yæ kotlety, przek³adaj¹c warzywami i oprószaj¹c rozkruszonym majerankiem z estragonem i bazyli¹.Gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu przez ok.30 min.W czasie gotowania p³yn powinien odparowaæ.Sprawdziæ smak i ewentualnie przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Gotow¹ potrawŸ wy³o¿yê na pó³misek, obk³adaj¹c kotlety warzywami.Podawaê z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 ³y¿ki na porcjŸ) i z surówk¹ z kwaszonych ogórków lub z sa³atk¹ z buraczków.KOTLECIKI WO£OWE Z POMIDORAMI50 dag wo³owiny bez koœci30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)30 dag pomidorów œwie¿ych lub mro¿onych10 dag cebuli2 z¹bki czosnkusólpieprzestragonlubczykbazylialistek laurowy2 ³y¿ki umytego, drobno pokrajanego koperku z naci¹ pietruszkiMiêso oczyœciæ z b³on i œciêgien, umyæ, osuszyê, pokrajaê, zemleê w maszynce.Do masy miŸsnej dodaê drobno posiekany czosnek.Wyrobiê bardzo starannie drewnian¹ ³y¿k¹ lub robotem elektrycznym z przystawk¹ w kszta³cie litery S.W czasie wyrabiania dodawaê stopniowo zimn¹ wodŸ (ok.¾ szklanki).Z przygotowanej masy uformowaæ kule lub wa³ki, a nastêpnie na zwil¿onej wod¹ desce kszta³towaæ okr¹g³e lub owalne kotlety.Warzywa umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, w³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody i nastawiæ do gotowania.Po 10 min w³o¿yæ do wrz¹cego wywaru przygotowane kotlety i przyprawy.Gotowaæ pod przykryciem na ma³ym ogniu przez 30 min.Cebulê obraæ, op³ukaæ, drobno posiekaæ, posoliæ, poddusiæ mieszaj¹c.Umyæ pomidory.Œwie¿e sparzyæ wrz¹c¹ wod¹, mro¿one od razu obraæ ze skórki, pokrajaæ w cz¹stki.Do podduszonej cebuli dodaæ pomidory, rozgotowaæ, odparowaæ po³owê p³ynu.Ugotowany seler wyj¹æ z wywaru i przetrzeæ przez sito, dodaæ do rozgotowanych pomidorów, dolewaj¹c jednoczeœnie kilka ³y¿ek wywaru.Sos przyprawiæ do smaku sol¹ i pieprzem.Ugotowane kotlety wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, polaæ sosem pomidorowym, posypaæ koperkiem z pietruszk¹.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków z wody i z surówkami ze s³odkiej kapusty lub z zielonej sa³aty.Ugotowane warzywa wykorzystaæ na sa³atkê
[ Pobierz całość w formacie PDF ]