[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zupa JogurtowaKuchnia turecka4 ³y¿ki kaszy jêczmiennej per³owej2 i1/2 szklanki roso³u lub 2 I1/2 szklanki wody z kostk¹ roso³ow¹1 szklanka jogurtu1 du¿a cebula drobno posiekana1 ³y¿ka mas³a4 ³y¿ki posiekane) miêty lub zielonej pietruszki1/2 ³y¿eczki soli szczypta pieprzu2 szklanki czerstwej bu³ki1 szklanka twarogu1 roztarty z¹bek czosnku wywar z koœci lub woda z 1-2 kostkami roso³owymi œmietanka lub mleko posiekana zielona pietruszka lub szczypiorek sól i pieprz do smaku1.Kaszê wyp³ukaæ, zalaæ wod¹ i zostawiæ na noc.2.Odcedziæ, gotowaæ do miêkkoœci w rosole lub wodzie z kostk¹ roso³ow¹ oko³o 15 min.3.Na rozgrzanym ma³e usma¿yæ cebul¹, a¿ bêdzie przezroczysta, nie dopuœciæ do jej zrumienienia.Dodaæ do zupy wraz z miêt¹ lub zielon¹ pietruszk¹ oraz sol¹ i pieprzem.Gotowaæ na ma³ym ogniu przez 30 min.4.Na piêæ minut przed podaniem zdj¹æ zup¹ z ognia.Po 3 minutach wlaæ jogurt uprzednio po³¹czony z mat¹ iloœci¹ zupy.Proporcje dla 3-4 osób
[ Pobierz całość w formacie PDF ]