[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Omlet z karczochami i grzybamiKuchnia w³oska4 m³ode karczochy100 g grzybów borowików6 jajek1 ³y¿ka tartego parmezanu1 z¹bek czosnku2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki1 ³y¿eczka majeranku8 ³y¿ek oliwy z oliweksólczarny pieprzKarczochy oczyœciæ z wierzchnich liœci, kolce œci¹æ z¹bkowanym no¿em i pokroiæ wzd³u¿ na cienkie æwiarteczki.Na patelni rozgrzaæ oliwê, w³o¿yæ karczochy, sma¿yæ 5 minut, po czym dodaæ oczyszczone i pokrojone grzyby, wszystko posoliæ, przykryæ pokrywk¹ i gotowaæ na wolnym ogniu oko³o 15 minut.Nastêpnie zdj¹æ pokrywkê, dodaæ do karczochów czosnek, odparowaæ, jeœli to konieczne.Jajka wbiæ do miseczki, posoliæ, wymieszaæ z tartym parmezanem i majerankiem i dok³adnie ubiæ.Nastêpnie energicznie mieszaj¹c po³¹czyæ z pietruszk¹, karczochami i grzybami.Ponownie rozgrzaæ patelniê z oliw¹ i wlaæ do niej zawartoœæ miseczki.Gdy omlet siê zetnie, przewróciæ go na drug¹ stronê.Sma¿yæ oko³o minuty.Omlet podawaæ na drewnianym talerzu pokrojony w æwiartki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]