[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wlaæ alkohol cienkim strumieniem przy brzegu patelni, dusiæ stale mieszaj¹c a¿ alkohol wyparuje.Pokropiæ wod¹, przykryæ, trzymaæ 30 sek na ogniu, wy³¹czyæ gaz.Zaczekaæ minutê.Prze³o¿yæ na talerz, podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 2-3 osób SMA¯ONA CUKINIA Z CZOSNKIEM – kuchnia chiñska1/2 kg m³odej cukini ze skórk¹1 1/2 ³y¿eczki soli3 ³y¿ki oleju2 posiekane z¹bki czosnku1 ³y¿eczka cukruCukiniê zetrzeæ na tarce o du¿ych oczkach, prze³o¿yæ do cedzaka, posypaæ sol¹, odstawiæ na 15 min, lekko odcisn¹æ sok.Olej rozgrzaæ na gor¹cej patelni, dodaæ czosnek, mieszaj¹c sma¿yæ na œrednim ogniu 20 sek.Dodaæ cukiniê, mieszaj¹c sma¿yæ 2 min, wsypaæ cukier, starannie wymieszaæ nie zdejmuj¹c z ognia.Prze³o¿yæ na talerz, podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 2-3 osób SMA¯ONA KAPUSTA Z POMIDORAMI – kuchnia chiñskama³a g³Ã³wka bia³ej, w³oskiej albo pekiñskiej kapusty (oko³o 1/2 kg)4 œrednie pomidory (oko³o 35 dag)3 ³y¿ki oleju1 roztarty z¹bek czosnku1 ³y¿eczka soliszczypta pieprzu1 ³y¿eczka cukruKapustê w³osk¹ przepo³owiæ z góry do do³u, usun¹æ g³¹b.Pokrajaæ w paski o szerokoœci 2 cm.Pekiñsk¹ pokrajaæ w 3 cm paski.Pomidory pokrajaæ z góry do do³u na 6 cz¹stek.Patelniê mocno podgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ olej, rozgrzaæ, dodaæ do oleju czosnek, sma¿yæ do lekkiego zrumienienia, czêsto mieszaj¹c.Wsypaæ kapustê, mieszaj¹c sma¿yæ 3 min.Dodaæ pomidory, sól, cukier i pieprz, mieszaj¹c sma¿yæ 2 minuty.Przykryæ patelniê, wy³¹czyæ gaz, pozostawiæ na minutê.Prze³o¿yæ na talerz.Podawaæ natychmiast na przystawkê.Proporcje: dla 4 osób SMA¯ONE POMIDORY W SOSIE JAJOWYM – kuchnia chiñska1/2 kg twardych, dojrza³ych pomidorów2 jaja3 ³y¿ki oleju1/2 ³y¿eczki soli1 roztarty z¹bek czosnku1 drobno posiekana cebula dymka2 ³y¿eczki wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódkiszczypta pieprzu2 ³y¿eczki cukru1 rozkruszona ma³a kostka roso³owa1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 ³y¿kami wody1 ³y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)Pomidory sparzyæ, obraæ ze skórki.Ka¿dy przeci¹æ w poprzek na pó³, lekko œcisn¹æ w rêku ka¿d¹ po³Ã³wkê, ³y¿eczk¹ wybraæ nasiona, usun¹æ sok, nastêpnie pokrajaæ na 3 czêœci.Jaja roztrzepaæ z ³y¿k¹ oleju i szczypt¹ soli.Olej wlaæ na gor¹c¹ patelniê, rozgrzaæ, dodaæ czosnek i cebulê, mieszaj¹c sma¿yæ 10 sek na du¿ym ogniu.Wlaæ alkohol przy brzegu patelni, dodaæ pomidory, mieszaj¹c sma¿yæ do wyparowania soku z pomidorów, oko³o minuty.Przyprawiæ sol¹, pieprzem, cukrem i kostk¹ roso³ow¹, dok³adnie wymieszaæ.Wlaæ m¹kê rozprowadzon¹ wod¹, mieszaj¹c sma¿yæ do zagotowania.Wlaæ jaja przy brzegu patelni, mieszaj¹c sma¿yæ a¿ siê zetn¹.Pokropiæ olejem sezamowym.Podawaæ natychmiast jako jarzynkê.Proporcje: dla 4 osób WIEJSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE – kuchnia chiñska3 œrednie chiñskie suszone czarne grzybki lub 3 du¿e obgotowane pieczarki1/2 kg ziemniaków1 ga³¹zka zielonej pietruszkiszczypta zmielonej kolendry1 cebula dymka5 dag kie³basy krakowskiej parzonej1/2 ³y¿eczki soliszczypta pieprzu1 ³y¿eczka oleju sezamowego lub sojowego4 ³y¿ki oleju do sma¿eniaSuszone grzyby chiñskie namoczyæ w ciep³ej wodzie, a¿ stan¹ siê miêkkie.Odci¹æ trzonki.Odcisn¹æ sok z kapeluszy, grubo je posiekaæ.Pieczarki posiekaæ na wiêksze kawa³ki.Obrane ziemniaki zetrzeæ na tarce o du¿ych oczkach, zlaæ 1 ³y¿kê krochmalu.Zielon¹ pietruszkê i dymkê drobno posiekaæ, wymieszaæ ze zmielon¹ kolendr¹.Kie³basê posiekaæ na ma³e kawa³ki.Kie³basê w³o¿yæ do miski z ziemniakami, dodaæ sól, pieprz, olej i grzyby, starannie wymieszaæ, lekko po³¹czyæ z cebul¹ i zielenin¹.Œredni¹ patelniê mocno podgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ ³y¿kŸ oleju, rozprowadziê po dnie i bokach, rozgrzaê, zmniejszyê p³omieñ, w³o¿yê 1/4 czŸœci ciasta ziemniaczanego, rozp³aszczyê na placek o gruboœci 1/2 cm, sma¿yê do zrumienienia oko³o 3 min, obróciê, sma¿yê z drugiej strony na ciemnoz³oty kolor.Prze³o¿yê na gor¹cy pó³misek.Sma¿yæ pozosta³e 3 placki, prze³o¿yæ na pó³misek.Odstawiæ na 5 min w temperaturze pokojowej.Podawaæ na ciep³o.Proporcje: dla 4-6 osób, kiedy podajemy inne potrawy FA£SZYWE KULKI Z KREWETEK – kuchnia chiñska25 dag ziemniaków1/2 szklanki startej marchwi na tarce o œrednich oczkach1/3 szklanki startej bia³ej rzodkiewki (sopel) na tarce o œrednich oczkach1 roztrzepane jajo2 ³y¿ki wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1 ³y¿eczka soliszczypta pieprzu2 ³y¿ki posiekanej cebuli dymki3 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanej2 szklanki olejus³odko-kwaœny sos lub ostry keczupZiemniaki ugotowaæ w ³upinkach.Przestudziæ, obraæ skórkê, ut³uc, przetrzeæ przez sito.Wymieszaæ z marchwi¹, rzodkiewk¹, jajkiem, alkoholem, sol¹, pieprzem, cebul¹ dymk¹ i m¹k¹ ziemniaczan¹, ubiæ na jednolit¹ masê.Olej rozgrzaæ na œrednim ogniu, sprawdziæ temperaturê
[ Pobierz całość w formacie PDF ]