[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Obraæ ze skórki, op³ukaæ, pokrajaæ w foremn¹ kostkê.Tak samo pokrajaæ ogórki.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w bardzo drobn¹ kostkê.U³o¿yæ paskami na pó³misku: buraczki, cebulê, ogórek i buraczki.Buraczki i cebulê oprószyæ sol¹ i pieprzem, a nastêpnie skropiæ octem owocowym i olejem lub oliw¹.Posypaæ równomiernie zielenin¹.Podawaæ do potraw miêsnych zimnych i gor¹cych. BRUKSELKA GOTOWANA30 dag brukselki1/4 szklanki mlekasól1 dag tartej bu³kiG³Ã³wki brukselki oczyœciæ z po¿Ã³³k³ych lub uszkodzonych zewnêtrznych listków, umyæ.Zagotowaæ niewielk¹ iloœæ wody z dodatkiem mleka, osoliæ, w³o¿yæ brukselkê, ugotowaæ w odkrytym rondlu.Odcedziæ, wy³o¿yæ na salaterkê, posypaæ zrumienion¹ na suchej patelni tart¹ bu³k¹.Podawaæ na gor¹co do potraw z miês, ryb, drobiu i jajek. BRUKSELKA PO AMERYKAÑSKU30 dag brukselkisól2 dag lekko obsuszonego utartego sera CheddarG³Ã³wki brukselki oczyœciæ z uszkodzonych lub po¿Ã³³k³ych listków.Umyæ, w³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody.Ugotowaæ w odkrytym rondlu.Odcedziæ.Wy³o¿yæ na pó³misek, posypaæ utartym serem i od razu podawaæ jako dodatek do potraw z jajek lub ryb. M£ODE CEBULKI LUB SZALOTKI NA GOR¥CO30 dag m³odej cebuli ze szczypiorkiem lub dojrza³ych szalotek2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego3 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki lub innych roœlin przyprawowych1/2 ³y¿ki oliwy lub olejusólprzyprawa chilliCebulki obraæ, op³ukaæ.M³ode cebulki lub szalotki pozostawiæ w ca³oœci, szczypior pokrajaæ.Cebulki w³o¿yæ do rondla, posoliæ, dodaæ olej, poddusiæ, w miarê potrzeby podlewaj¹c wrz¹c¹ wod¹.Do prawie miêkkich cebulek dodaæ koncentrat pomidorowy, rozprowadzony kilkoma ³y¿kami wody.Oprószyæ przypraw¹ chilli, zagotowaæ, dodaæ szczypior, chwilê poddusiæ, odstawiæ, przyprawiæ do smaku.Wy³o¿yæ na salaterkê, posypaæ zielenin¹.Podawaæ na gor¹co lub na zimno jako dodatek do potraw z miês, ryb i jajek. CUKINIA ZIO£OWA40 dag m³odych cukini5 ³y¿ek umytych, drobno posiekanych œwie¿ych liœci roœlin przyprawowych (pietruszka, szczypiorek, bazylia, rozmaryn estragon),2 z¹bki czosnkugorczyca lub kolendrasólpieprzsok cytrynowy lub zaprawaM³ode cukinie umyæ, osaczyæ, skrajaæ resztki dna kwiatowego i szypu³kê.Pokrajaæ w cz¹stki, w³o¿yæ na g³êbsz¹ patelniæ, podlaæ ¾ szklanki wrz¹cej wody, osoliæ, dodaæ gorczycê lub kolendrê.Gotowaæ przez ok.10 min.Dostatecznie ugotowana cukinia bêdzie lekko twardawa.Jeœli woda nie odparuje ca³kowicie, odcedziæ.Cukiniê wymieszaæ z drobno posiekanym szczypiorkiem i zielenin¹.Przyprawiæ do smaku sol¹, pieprzem i ewentualnie sokiem cytrynowym.Wy³o¿yæ na salaterkê.Podawaæ na gor¹co lub na zimno jako dodatek do potraw. CUKINIA Z WODY40 dag m³odych cukinii1/2 ³y¿ki olejusok cytrynowy lub ocet owocowy,4 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki lub liœci innych roœlin przyprawowych,sólpieprz lub curryM³ode cukinie umyæ, skrajaæ resztki dna kwiatowego i nasadê szypu³ki.W³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody, ugotowaæ, uwa¿aj¹c, ¿eby siê nie przegotowa³y.Cienkie cukinie wystarczy gotowaæ przez 10 min.Ostudziæ, odcedziæ, u³o¿yæ na pó³misku.Ka¿d¹ cukiniê pokrajaæ w poprzek w plasterki, oprószyæ pieprzem lub curry, posypaæ zielenin¹, skropiæ sokiem cytrynowym lub octem owocowym.Podawaæ po oziêbieniu w lodówce jako dodatek do potraw.Uwaga: Ugotowan¹ cukiniê mo¿na podawaæ z dodatkiem ró¿norodnych zimnych sosów lub zapraw do sa³at. CYKORIA GOTOWANA40 dag cykorii3 z¹bki czosnku20 dag pomidorów œwie¿ych lub mro¿onychsól,przyprawa chilli4 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszkiCykoriê oczyœciæ z uszkodzonych listków, przyci¹æ lekko g³¹biki, umyæ, os¹czyæ, w³o¿yæ do rondla, oprószyæ sol¹, skropiæ wrz¹c¹ wod¹, przykryæ.Gotowaæ na niewielkim ogniu.Po kilku minutach dodaæ drobno posiekany czosnek, a nastêpnie umyte, obrane ze skórki i pokrajane pomidory.Oprószyæ chilli, ugotowaæ.Sprawdziæ smak i ewentualnie przyprawiæ jeszcze sol¹ i chilli.Wy³o¿yæ na salaterkê, posypaæ pietruszk¹.Podawaæ na gor¹co lub na zimno do potraw, zw³aszcza z jajek i ryb. DYNIA ¯Ó£TA GOTOWANA50 dag dyni ¿Ã³³tej1/4 szklanki mlekasól4 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki lub koperku1 z¹bek czosnku2 dag tartej bu³kipieprzDyni umyæ, wykrajaæ odpowiedni¹ cz¹stkê, oczyœciæ z luŸnego mi¹¿szu z pestkami, obraæ.Oczyszczon¹ dyniê pokrajaæ, w³o¿yæ do wrz¹cej wody z dodatkiem soli, mleka i posiekanego czosnku.Ugotowaæ do miêkkoœci.Tart¹ bu³kê zrumieniæ na suchej patelni.Dyniê odcedziæ, wy³o¿yæ na salaterkê, posypaæ tart¹ bu³k¹ i posiekan¹ pietruszk¹, oprószyæ pieprzem.Podawaæ jako dodatek do potraw z ryb i miêsa. DYNIA MAKARONOWA AU NATUREL1 mata dynia makaronowa (ok.60 dag)3 ³y¿ki umytej, posiekanej naci pietruszki,sólpieprzDyniê umyæ, w³o¿yæ do wrz¹cej, osolonej wody, gotowaæ pod przykryciem do czasu, a¿ wbity w ni¹ szpikulec wchodzi -bez trudu.Wyj¹æ z wody, przekrajaæ na pó³, wyj¹æ ze skórki przy pomocy ³y¿ki makaronowy mi¹¿sz.Wy³o¿yæ go na pó³misek, rozdzieliæ "makaron” widelcem, posypaæ pietruszk¹, oprószyæ sol¹ i pieprzem.Podawaæ do potraw miêsnych - zamiast ziemniaków
[ Pobierz całość w formacie PDF ]