[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Podawaæ na gor¹co.Proporcje: dla 6-12 osób ROLKI Z MIÊSEM WO£OWYM – kuchnia chiñska12 naleœników (patrz: Ciasto naleœnikowe do rolek)Farsz:30 dag zmielonej wo³owiny2 drobno posiekane cebule1 posiekany z¹bek czosnku1 zielona papryka pokrajana w cienkie paski1/2 œredniego pora (bia³a czŸœê) pokrajana w cienkie paski2 ³y¿ki posiekanego szczypiorkuolej do sma¿eniaPrzyprawy:1 ³y¿ka sosu sojowego1 ³y¿ka czystej wódki1/2 ³y¿eczki cukru1 ³y¿eczka startego œwie¿ego imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku1 roztarty z¹bek czosnkuSos przyprawowy:5 ³y¿ek roso³u lub wody1 ³y¿ka sosu sojowego1/2 ³y¿eczki przyprawy chilli lub œwie¿o zmielonego pieprzu1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanejMiêso wymieszaæ z przyprawami, odstawiæ na 45 min lub d³u¿ej.Wymieszaæ sk³adniki sosu przyprawowego.2 ³y¿ki oleju mocno rozgrzaæ na du¿ym ogniu, na gor¹cej patelni, w³o¿yæ miŸso, mieszaj¹c sma¿yê do utraty czerwonego koloru (oko³o 1 1/2 min), prze³o¿yê na talerz.Do gor¹cej patelni wlaê 2 ³y¿ki oleju, mocno podgrzaê, wsypaê cebulŸ i czosnek, mieszaj¹c sma¿yê 10 sek, dodaê paprykŸ, ci¹gle mieszaj¹c sma¿yê 30 sek, wsypaê por, sma¿yæ 30 sek, nie przerywaj¹c mieszania w³o¿yæ miêso, sma¿yæ 45 sek, mieszaj¹c wlaæ wymieszany sos przyprawowy, doprowadziæ do zagotowania i zgêstnienia, wsypaæ szczypior, zamieszaæ, trzymaæ na ogniu 10 sek.Prze³o¿yæ do miski, przestudziæ.Dalej postêpowaæ jak w przepisie: Rolki z miêsem z kurczaka Proporcje: dla 6-12 osób ROLKI Z PIECZARKAMI – kuchnia chiñska1 ma³y suszony polski grzybek40 dag pieczarek3- 4 ³y¿ki posiekanego pora (tylko bia³a czêœæ)1 - 2 roztarte z¹bki czosnku3 ³y¿ki startej marchwi1 ³y¿ka startego œwie¿ego imbiru lub 1 ³y¿eczka imbiru w proszku1 ma³a cebula, drobno posiekana1 bia³ko lekko roztrzepane2 ³y¿ki posiekanej zielonej pietruszkiolej do sma¿eniaSos przyprawowy:1/4 szklanki roso³u lub wywaru z grzybów1 ³y¿eczka m¹ki ziemniaczanej2 ³y¿ki sosu sojowego1 ³y¿ka wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódkiSuszony grzybek wymyæ, zalaæ gor¹c¹ wod¹ na 1 godz., gotowaæ do miêkkoœci, odcedziæ, wywar odstawiæ.Grzybka bardzo drobno posiekaæ.Ca³e pieczarki wrzuciæ na wrz¹c¹ wodê, gotowaæ 2 min, prze³o¿yæ do cedzaka (wodê zu¿yæ do przyrz¹dzania zupy lub sosu).Wystudziæ, drobno posiekaæ, zamieszaæ sos przyprawowy.2 ³y¿ki oleju mocno podgrzaæ na gor¹cej patelni, na du¿ym ogniu, wsypaæ cebulê, imbir i czosnek, mieszaj¹c sma¿yæ 10 sek, dodaæ por i marchew, mieszaj¹c sma¿yæ 30 sek, wsypaæ pieczarki i posiekany grzybek, sma¿yæ 30 sek nie przerywaj¹c mieszania, wlaæ zamieszany sos przyprawowy, mieszaj¹c dusiæ do zagotowania i zgêstnienia.Zestawiæ z ognia, energicznie mieszaj¹c sk³adniki wlaæ bia³ko, wsypaæ zieleninê, dok³adnie wymieszaæ.Rolki przyrz¹dziæ jak w przepisie: Rolki z miêsem z kurczaka.Podawaæ na gor¹co na przek¹skê, jako przystawkê lub na kolacjê.Proporcje: dla 4-12 osób KO£DUNY CHIÑSKIE W ROSOLE WON-TON – kuchnia chiñskaNadzienie:1/2 kg zmielonej wieprzowiny1 roztrzepane jajo2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej1 ³y¿ka sosu sojowego1 roztarty z¹bek czosnku2 posiekane cebule dymkiœwie¿o zmielony pieprz do smakusól do smakuCiasto:2 szklanki m¹ki1 roztrzepane jajo1 ³y¿eczka solioko³o 5 ³y¿ek wodyRosó³:8 szklanek wywaru I, II lub roso³u z kurysos sojowy do smaku2 ³y¿ki posiekanego szczypioru lub szczypiorkuRêk¹ wymieszaæ sk³adniki nadzienia, odstawiæ na 1 godz.M¹kê i sól przesiaæ do miski, wlaæ roztrzepane jajko i 2 ³y¿ki wody, mieszaæ drewnian¹ ³y¿k¹ na grudkowate ciasto, przykryæ zwil¿on¹ œciereczk¹, odstawiæ na 20 min.Wy³o¿yæ na stolnicê lekko posypan¹ m¹k¹, podsypuj¹c m¹kê wyrabiaæ 2-3 min a¿ powstanie g³adkie ciasto, odstawiæ pod przykryciem na 20 min.Ciasto nie powinno byæ twarde.Stolnicê posypaæ m¹k¹ ziemniaczan¹ lub pszenn¹, wy³o¿yæ ciasto, cienko rozwa³kowaæ, pokrajaæ na 5 cm kwadraty - powinno byæ 18.Na ka¿dy kwadrat ciasta nak³adaæ farsz z miêsa, z³o¿yæ w trójk¹t (brzegi zwil¿yæ bia³kiem lub wod¹), zlepiæ brzegi, po³¹czyæ dwa ro¿ki razem.Ko³duny gotowaæ na wrz¹tku lub na rosole, oko³o 5 min.Nie gotowaæ jednoczeœnie zbyt wielu ro¿ków.Wybraæ, prze³o¿yæ na talerz, gotowaæ pozosta³e.Wywar lub rosó³ doprowadziæ do wrzenia, w³o¿yæ ugotowane ko³duny, zagotowaæ, wy³¹czyæ gaz, dodaæ sos sojowy i cebulê dymkê.Podawaæ na gor¹co.Proporcje: dla 6 osób USZKA W SOSIE ANANASOWYM – kuchnia chiñska25 dag zmielonej wieprzowiny1/2 malej cebuli drobno posiekanej2 1/2 szklanki kompotu ananasowego4 szklanki oleju1 roztarty z¹bek czosnku2 ³y¿eczki oleju sezamowego (dowolnie)Przyprawy:1 ³y¿ka sosu sojowego1/4 ³y¿eczki soli1 jajo2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej2 ³y¿eczki oleju sezamowego lub sojowego1 ³y¿eczka czystej wódki1 ³y¿eczka cukruszczypta pieprzuSos ananasowy:1 ³y¿ka octu (5%)1 ³y¿ka wytrawnego czerwonego wina1 ³y¿ka cukru2 ³y¿ki keczupu1 ³y¿eczka rozkruszonej kostki roso³owej1/2 szklanki wodyoko³o 2 ³y¿eczek m¹ki ziemniaczanejCiasto:1 szklanka m¹ki2 roztrzepane jajaMiêso i przyprawy w³o¿yæ do miski, mieszaê oko³o 1 1/2 min w jednym kierunku a¿ powstanie jednolita masa, dodaê cebulŸ, wymieszaê, wstawiê do lodówki na 30 min.M¹kŸ przesiaê do miski, stopniowo wlewaê roztrzepane jaja, mieszaj¹c ³y¿k¹ do powstania ciasta.Wyrobiê rŸk¹ na jednolite elastyczne ciasto (oko³o 3-4 min).Przykryæ zwil¿on¹ œciereczk¹, odstawiæ na 20 min.Ananasy przecedziæ, sok odstawiæ.Kawa³ki owoców pokrajaæ na 3 - 4 czêœci.Sk³adniki sosu wymieszaæ, dodaæ sok z kompotu, wymieszaæ, odstawiæ.Ciasto cienko rozwa³kowaæ, wykroiæ szklank¹ kr¹¿ki.£y¿eczk¹ k³aœæ nadzienie poni¿ej œrodka kr¹¿ka, za³o¿yæ brzeg tak, aby przykryæ farsz, mocno œcisn¹æ (brzeg mo¿na posmarowaæ wod¹ lub bia³kiem), zlepiæ ro¿ki.Uszka bêd¹ mia³y kszta³t muszelek.Olej (4 szklanki) rozgrzaæ w garnku, sprawdziæ temperaturê.Uszka k³aœæ na gor¹cy olej, oko³o 15 sztuk, sma¿yæ na z³oty kolor, wybraæ, os¹czyæ z oleju, trzymaæ w cieple.Sma¿yæ pozosta³e.£y¿kê lub dwie oleju wlaæ na gor¹c¹ patelniê, rozgrzaæ, dodaæ czosnek, sma¿yæ na z³oty kolor, wlaæ zamieszany sos, mieszaj¹c doprowadziæ do wrzenia, zmniejszyæ gaz, dodaæ kawa³eczki ananasa, zagotowaæ.Wlaæ olej sezamowy, zamieszaæ.Podawaæ gor¹ce piero¿ki i sos oddzielnie lub polewaæ sosem.Proporcje: na oko³o 60 piero¿ków PIEROGI SMA¯ONE – PRZYLEPCE – kuchnia chiñska25 dag pekiñskiej lub w³oskiej kapusty1/2 ³y¿eczki soli1-2 roztarte z¹bki czosnku (dowolnie)2 cebule dymki posiekane1/2 kg zmielonej wieprzowiny6 ³y¿ek oleju1 szklanka wody2 ³y¿eczki octu (10%)Przyprawy:1/2 ³y¿eczki soli2 ³y¿ki sosu sojowegoszczypta pieprzu2 ³y¿eczki startego œwie¿ego imbiru lub ³y¿eczka imbiru w proszku1 ³y¿ka czystej wódki1 ³y¿ka oleju sezamowego lub sojowego2 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanejCiasto:3 szklanki m¹ki1/4 ³y¿eczki soli¾ szklanki wrz¹cej wody1/4 szklanki zimnej wodyKapustê posiekaæ na kawa³ki wielkoœci suszonej ma³ej fasoli, posypaæ sol¹, odstawiæ na 10-15 min, odcisn¹æ sok.Miêso w³o¿yæ do miski, wsypaæ 1/2 ³y¿eczki soli i wlaæ 2 ³y¿ki sosu sojowego, mieszaæ 30 sek w jedn¹ stronæ, dodaæ pozosta³e przyprawy, kapustê i cebulê dymkê, mieszaæ dalej w tê sam¹ stronê na jednolit¹ masê oko³o 5 min.Wstawiæ do lodówki na 1 godz.M¹kê i sól przesiaæ do miski, zrobiæ do³ek, wlaæ wrz¹tek, zamieszaæ drewnian¹ ³y¿k¹ (bêd¹ grudki), przykryæ œciereczk¹, odstawiæ na 5 miñ, wlaæ zimn¹ wodê, zamieszaæ w jedn¹ stronê kilka razy (ciasto nie bêdzie jednolite), przykryæ, odstawiæ na 15 min
[ Pobierz całość w formacie PDF ]