[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.M¹kê przeznaczon¹ na ciasto maœlane nale¿y przesiaæ na stolnicê, dodaæ mas³o, posiekaæ i wyrobiæ na jednolit¹ masê.Z m¹ki, Wody, octu i pó³ jaja zagnieœæ ciasto podstawowe, gêste jak na pierogi, i wyrobiæ je starannie.Wywa³kowaæ, nadaj¹c mu kszta³t ko³a, na nim u³o¿yæ ciasto maœlane, uformowane no¿em w prostok¹t.Ciasto z³o¿yæ w kopertê.Wa³kowaæ je lekko przyciskaj¹c, nadaæ formê prostok¹ta, z³o¿yæ na 3 czêœci; owin¹æ w serwetkê, umieœciæ w lodówce lub w ch³odnym pomieszczeniu.Wa³kowanie nale¿y powtórzyæ 3-4 razy, co 15-20 min.Ciasto wywa³kowaæ na gruboœæ 1 cm, pokrajaæ w pasy ostrym no¿em i podzieliæ na prostok¹ty.Parówki umyæ, obraæ z os³onki, pokrajaæ na kawa³ki i zawin¹æ w prostok¹ty z ciasta.Uk³adaæ na blasze zawiniêciem do spodu.Och³odziæ, posmarowaæ ¿Ã³³tkiem i upiec w piekarniku w temperaturze 250”C na z³oty kolor.Z podanej iloœci sk³adników otrzymuje siê ok.30 pasztecików.Podawaæ na gor¹co. Paszteciki z mó¿d¿kiemCiasto maœlane:20 dag mas³a (margaryny)15 dag m¹kiCiasto podstawowe:20 dagm¹kipó³ jajapó³ ³y¿ki 6-procentowego octujajo do smarowania ciastaNadzienie:40 dag mó¿d¿ku2 ³y¿ki t³uszczuma³a cebulajajo³y¿ka œmietanysólpieprzPrzygotowaæ ciasto francuskie wed³ug przepisu Paszteciki z parówkami.Mó¿d¿ek moczyæ w wodzie 30 min., op³ukaæ, usun¹æ b³ony, pokrajaæ.Cebulê obraæ, posiekaæ, usma¿yæ na t³uszczu na jasnoz³oty kolor, w³o¿yæ mó¿d¿ek i sma¿yæ 5--8 min.Po³¹czyæ z jajem i œmietan¹, zasma¿yæ, dodaæ sól i pieprz.Ciasto wywa³kowaæ na gruboœæ 0,5 cm, wykrawaæ kr¹¿ki okr¹g³¹ foremk¹ lub szklank¹.Po³owê kr¹¿ków posmarowaæ bia³kiem na ca³ej powierzchni.W po³owie iloœci kr¹¿ków wyci¹æ œrodki mniejsz¹ foremk¹ lub kieliszkiem od wina.Powsta³e obr¹czki na³o¿yæ na kr¹¿ki, u³o¿yæ na blasze, och³odziæ.Posmarowaæ rozm¹conym jajem, upiec.Osobno upiec ma³e wyciête kr¹¿ki posmarowane jajem.Po upieczeniu nape³niæ paszteciki ciep³ym nadzieniem, przykryæ ma³ymi kr¹¿kami.Z podanej porcji otrzymuje siê ok.35 pasztecików.Podawaæ gor¹ce jako przek¹skê lub dodatek do zup czystych. Paszteciki z miêsemCiasto maœlane:25 dag mas³a (margaryny)15 dag m¹kiCiasto podstawowe:20 dag m¹kipó³ jajapó³ ³y¿ki 6-procentowego octujajo do smarowania ciastaNadzienie:50 dag cielêciny (wieprzowiny) bez koœcima³a cebula1 dag suszonych grzybów (kostka przyprawy do zup)2 ³y¿ki t³uszczu³y¿ka posiekanego koperku (naci pietruszki)sólpieprzjajoPrzygotowaæ ciasto francuskie wed³ug przepisu Paszteciki z parówkami.Miêso na nadzienie op³ukaæ, ods¹czyæ, pokrajaæ na kawa³ki, obsma¿yæ na gor¹cym t³uszczu na patelni.Prze³o¿yæ do rondelka, wlaæ 2-3 ³y¿ki wody, dodaæ obran¹, pokrajan¹ cebulê, op³ukane suszone grzyby i dusiæ do miêkkoœci.Gotowe miêso zemleæ w maszynce, dodaæ sól, pieprz i zieleninê.Ciasto rozwa³kowaæ na gruboœæ 0,5 cm, wyci¹æ prostok¹ty d³ugoœci 30 cm i szerokoœci 10-12 cm, na³o¿yæ nadzienie wzd³u¿ (2 cm od brzegu) w kszta³cie wa³eczka.Zwin¹æ, sp³aszczyæ nieco, krajaæ ostrym no¿em kwadraty, prostok¹ty lub romby d³ugoœci ok.6 cm.U³o¿yæ na blasze, och³odziæ.Posmarowaæ roztrzepanym jajem, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 250”C.Z podanej iloœci otrzymuje siê ok.35 pasztecików.Podawaæ gor¹ce na pó³misku. Paszteciki z pieczarkamiCiasto œmietanowe:25 dag m¹ki22,5 dag mas³a (margaryny)jajo2 ¿Ã³³tka10 dag œmietanysóljajo do smarowania ciastaNadzienie:40-50 dag pieczarekma³a cebula2 ³y¿ki t³uszczu2 ³y¿ki m¹kipó³ szklanki œmietany¿Ã³³tko³y¿ka posiekanego koperkusólpieprzPrzeznaczon¹ na ciasto m¹kê przesiaæ na stolnicê, posiekaæ z mas³em, dodaæ jajo, ¿Ã³³tka, szczyptê soli i œmietanê.Wszystkie sk³adniki szybko i starannie po³¹czyæ.Ciasto przykryæ, pozostawiæ w ch³odnym miejscu na 12 godz.Pieczarki op³ukaæ, oczyœciæ, przyci¹æ trzony, poszatkowaæ, dodaæ obran¹ i pokrajan¹ w kr¹¿ki cebulê.T³uszcz rozgrzaæ na patelni, w³o¿yæ pieczarki i cebulê, wlaæ 2-3 ³y¿ki wody, dusiæ 15 min.M¹kê rozmieszaæ z trzema ³y¿kami zimnego wywaru, wlaæ do grzybów, zagotowaæ, po³¹czyæ ze œmietan¹ i ¿Ã³³tkiem, doprawiæ sol¹ i pieprzem.Ogrzewaæ do zagêszczenia, nie gotuj¹c.Wymieszaæ z koperkiem.Ciasto rozwa³kowaæ na gruboœæ 0,5 cm, wykrawaæ kr¹¿ki okr¹g³¹ foremk¹ lub szklanka.Po³owê iloœci kr¹¿ków posmarowaæ jajem na ca³ej powierzchni.W pozosta³ych kr¹¿kach wyci¹æ œrodki mniejsz¹ foremk¹ lub kieliszkiem do wina.Otrzymane obr¹czki na³o¿yæ na kr¹¿ki, lekko przycisn¹æ, u³o¿yæ na blasze, och³odziæ, posmarowaæ jajem i upiec w piekarniku o temperaturze 250”C.Osobno upiec wyciête kr¹¿ki posmarowane jajem.Gor¹cym nadzieniem wype³niæ paszteciki i przykryæ je ma³ymi kr¹¿kami.Z podanej porcji otrzymuje siê ok.35 pasztecików.Podawaæ gor¹ce, u³o¿one na pó³misku, przybrane naci¹ pietruszki, jako przek¹skê lub dodatek do czystych zup. Paszteciki z kie³bas¹Ciasto serowe:10 dag m¹ki,10 dag œwie¿ego, odciœniêtego twarogu, 10 dag mas³a (margaryny)jajo do smarowaniasólNadzienie:30 dag kie³basy serdelowej2-3 ³y¿ki œmietany³y¿ka musztardyM¹kê przesiaæ, posiekaæ z t³uszczem, dodaæ przetarty przez sito twaróg i sól.Zagnieœæ szybko i pozostawiæ na 15 min.w ch³odnym miejscu.Kie³basê umyæ, usun¹æ os³onkê, zemleæ w maszynce, dodaæ œmietanê i musztardê; utrzeæ na jednolit¹ masê.Ciasto wywa³kowaæ na gruboœæ 0,75 cm, wyci¹æ kr¹¿ki, posmarowaæ jajem.Na œrodek ka¿dego kr¹¿ka nak³adaæ ³y¿eczk¹ nadzienie.Formowaæ piero¿ki, dok³adnie zlepiaj¹c.U³o¿yæ na blasze, posmarowaæ jajem.Upiec w gor¹cym piekarniku na jasnoz³oty kolor.Otrzymuje siê 20-25 pasztecików. Paszteciki z kapust¹Ciasto pó³francuskie dro¿d¿owe:25 dag m¹ki1,5 dag dro¿d¿y2 ¿Ã³³tka2 ³y¿ki t³uszczupó³ szklanki mleka10 dag mas³a (margaryny)pó³ jaja do smarowania ciastasólNadzienie :1 kg kapusty cukrowej2 dag grzybów suszonychma³a cebula2 ³y¿ki t³uszczu2 jajasólpieprzM¹kê przesiaæ do miski, ogrzaæ.Z czterech ³y¿ek m¹ki, dro¿d¿y i czêœci mleka zrobiæ rozczyn gêstoœci œmietany.Po wyroœniêciu rozczyn wlaæ do m¹ki, dodaæ ¿Ã³³tka rozmieszane z pozosta³ym mlekiem oraz sól.Zagnieœæ ciasto i wyrabiaæ, a¿ odstanie od rêki, dodaj¹c pod koniec stopiony t³uszcz.Przykryæ i pozostawiæ w cieple.Gdy ciasto zwiêkszy 2-krotnie swoj¹ objêtoœæ, wy³o¿yæ je na stolnicê, podsypaæ i oprószyæ m¹k¹ oraz rozwa³kowaæ w formie ko³a.Posmarowaæ równomiernie mas³em lub uprzednio zmiêkczon¹ margaryn¹ i z³o¿yæ w kopertê jak ciasto francuskie.Nastêpnie rozwa³kowaæ na prostok¹t i z³o¿yæ na 3 czêœci w ksi¹¿kê.Czynnoœæ tê powtarzaæ 4 razy bez przerwy.Ciasto wywa³kowaæ na gruboœæ 1 cm, pokrajaæ w pasy d³ugoœci 30-40 cm i szerokoœci 10-12 cm.Kapustê oczyœciæ ze zwiêd³ych liœci, op³ukaæ, poszatkowaæ, dodaæ cebulê, uprzednio ugotowane i drobno pokrajane grzyby i t³uszcz, wlaæ 3-4 ³y¿ki wywaru z grzybów, dusiæ do miêkkoœci, odparowaæ.Dodaæ sól, pieprz, ugotowane na twardo i posiekane jaja, wymieszaæ.Na przygotowanym cieœcie u³o¿yæ wzd³u¿ nadzienie w kszta³cie wa³eczka (2 cm od brzegu ciasta).Zawin¹æ, nieco sp³aszczyæ, krajaæ w skoœne kawa³ki d³ugoœci 5 cm.U³o¿yæ , na blasze, pozostawiæ do wyroœniêcia.Nastêpnie posmarowaæ rozmieszanym jajem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.Gdy siê zrumieni¹, u³o¿yæ na pó³misku w piramidê i podawaæ gor¹ce.Z podanej iloœci sk³adników otrzymuje siê ok.40 pasztecików
[ Pobierz całość w formacie PDF ]