[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Na posmarowanej majonezem powierzchni ka¿dego kawa³ka po³o¿yæ plasterki jaja, posoliæ i posypaæ pieprzem. Kanapki z wêdzon¹ polêdwic¹ wieprzow¹10 dag wêdzonej polêdwicy pokrajanej w cienkie plasterkiPlasterkami polêdwicy ob³o¿yæ ca³¹ powierzchniê plastra bu³ki posmarowanej mas³em, wyrównaæ no¿em i ob³o¿ony plaster pokrajaæ na 6-8 kawa³ków. Przygotowanie chleba pod ró¿ne odmiany kanapek0,5 kg chleba razowego (sitkowego) z formy7,5 dag mas³akilka listków zielonej sa³aty2 str¹ki czerwonej paprykiZ po³owy (przeciêtego wzd³u¿) bochenka chleba okrajaæ ostrym no¿em skórkê i uformowaæ s³upek d³ugoœci ok.18 cm, wysokoœci ok.6 cm i szerokoœci ok.4,5 cm.S³upek przeci¹æ poziomo na 6 plastrów gruboœci ok.1 cm, które posmarowaæ mas³em (2 plastry posmarowaæ nieco grubiej).Listki sa³aty zwin¹æ œciœle w rulon, który pokrajaæ w poprzek na bardzo cienkie, d³ugie pasemka.Posmarowane plastry chleba ob³o¿yæ trzema podanymi ni¿ej odmianami sk³adników. Kanapki z twarogiem i jajami15 dag twarogu2 ³y¿ki œmietany4 ³y¿eczki posiekanego szczypiorku2 jajasólpieprzJaja ugotowaæ na twardo, obraæ i pokrajaæ w æwiartki.Twaróg utrzeæ ze œmietan¹ na gêst¹ masê, posoliæ i wymieszaæ z po³ow¹ posiekanego szczypiorku.Na dwóch plastrach chleba u³o¿yæ wzd³u¿ obu krawêdzi warstwê masy twarogowej, pozostawiaj¹c poœrodku plastrów wolny pas, na którym u³o¿yæ æwiartki jaj posypane pieprzem.Masê twarogow¹ wyrównaæ no¿em i posypaæ reszt¹ posiekanego szczypiorku.Ka¿dy plaster pokrajaæ na 3-4 kawa³ki. Kanapki z pasztetem rybnym i pomidoramipó³ puszki pasztetu rybnego (ok.12 dag)pomidor³y¿eczka posiekanego koperkuPomidory pokrajaæ w plasterki.Dwa plastry chleba posmarowaæ równo pasztetem rybnym i pokrajaæ na 3-4 równe kawa³ki.Na œrodku ka¿dego kawa³ka u³o¿yæ plasterki pomidorów, które posypaæ posiekanym koperkiem. Kanapki mieszaneKanapki mieszane przygotowuje siê z ró¿nego rodzaju pieczywa (bu³ka, chleb pytlowy, razowy lub sitkowy), o rozmaitej wielkoœci i kszta³cie.Podawaæ je mo¿na zarówno jako jedyn¹ przek¹skê, jak i w zestawieniu z innymi przek¹skami.Mo¿na je przygotowaæ w postaci jedno- lub wielosk³adnikowych kanapek; wykonanie tych ostatnich jest bardzo pracoch³onne.Sk³adniki g³Ã³wne i dodatkowe kanapek mieszanych, a tak¿e przybranie pó³misków, na których s¹ podawane, dobiera siê zale¿nie od pory roku, wykorzystuj¹c ró¿norodne sezonowe produkty i nowalijki.Przepisy ujête s¹ w grupy zale¿nie od u¿ytych sk³adników; przygotowanie pieczywa podano przy poszczególnych grupach.Z podanych sk³adników otrzymuje siê 8 kanapek o wielkoœci zale¿nej od rodzaju pieczywa.Najlepiej przygotowaæ je w trzech odmianach.Kanapki mieszane podaje siê na prostok¹tnej tacy lub p³askim d³ugim pó³misku, uk³adaj¹c je odmianami w rzêdy.Miejsca miêdzy rzêdami dekoruje siê: przy kanapkach wiosennych - zielon¹ sa³at¹ lub naci¹ pietruszki, przy letnich- sa³at¹ i papryk¹, przy jesiennych - sa³at¹, papryk¹ lub paskami czerwonej papryki, a przy kanapkach zimowych mo¿na m.in.wykorzystaæ jarmu¿.Kanapki na chlebie pytlowym, razowym lub sitkowym, które stanowi¹ odrêbn¹ grupê, mo¿na podaæ przybrane ka¿dym z sezonowych produktów, dostosowanym do sk³adnika g³Ã³wnego. Przygotowanie bu³ki pod kanapki wiosennebu³ka paryska (40 dag)7.5-10 dag mas³anaæ pietruszki (listki zielonej sa³aty)Skórkê z bu³ki otrzeæ na tarce, nadaj¹c bu³ce kszta³t o przekroju owalnym (œrednica 6-7 cm).Oba koñce odci¹æ ostrym no¿em, a czêœæ œrodkow¹ d³ugoœci 18-24 cm pokrajaæ w poprzek na 24 kromki jednakowej gruboœci i posmarowaæ mas³em.Ka¿de 8 kromek, dobranych wed³ug wielkoœci (wykrajane ze œrodka bu³ki s¹ zwykle nieco wiêksze), ob³o¿yæ jedn¹ z trzech podanych ni¿ej odmian sk³adników. Kanapki z twarogiem irzodkiewkami15 dag twarogu2 ³y¿ki œmietanypêczek rzodkiewek3-4 ³y¿eczki posiekanego szczypiorkusólRzodkiewki umyæ, odci¹æ ogonki, op³ukaæ i pokrajaæ w cienkie plasterki (wiŸksze plasterki przeci¹ê na po³owŸ).M³ode zielone listki rzodkiewki po op³ukaniu posiekaê.Twaróg, ¾ przygotowanych plasterków rzodkiewki, posiekane listki i 2 ³y¿eczki szczypiorku wymieszaê ze œmietan¹ na gŸst¹ masŸ, posoliê do smaku i u³o¿yæ równ¹ warstw¹ na oœmiu kromkach bu³ki.Na wierzchu masy u³o¿yæ resztê plasterków rzodkiewki i posypaæ pozosta³ym szczypiorkiem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]