[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Gdy bêd¹ miêkkie, ods¹czyæ na sitku i skropiæ sokiem cytrynowym.Ostudzone filety posiekaæ.W misce rozetrzeæ na g³adk¹ masê mas³o lub margarynê, dodaæ namoczon¹ w mleku i odciœniêt¹ bu³eczkê, zmielon¹ surow¹ cebulê, ¿Ã³³tko, pieprz, sól i ga³kê muszkato³ow¹.Dodaæ posiekane filety i ubit¹ na sztywno pianê z bia³ka.Masê ostro¿nie wymieszaæ i prze³o¿yæ do nat³uszczonej formy budyniowej lub naczynia ¿aroodpornego przykryæ i wstawiæ do du¿ego naczynia z wrz¹c¹ wod¹.Gotowaæ 1 godz., w razie potrzeby uzupe³niaj¹c wod¹ tak, aby naczynie budyniowe by³o zanurzone co najmniej w 3/4 wysokoœci.Ugotowany pudding (próbowaæ - jak pieczone ciasto - patyczkiem) prze³o¿yæ na okr¹g³y pó³misek i polaæ sosem.Przyrz¹dzenie sosu: Jajko drobno posiekaæ, rozetrzeæ z musztard¹ i octem, mieszaj¹c dodaæ olej i wino.Przyprawiæ posiekan¹ natk¹, estragonem, drobno pokrajanym kwaszonym ogórkiem i cebul¹.Dobrze wymieszaæ i dodaæ kapary. Pieczeñ z ryb morskich75 dag ryby morskiej (mog¹ byæ ró¿ne gatunki)3 kromki bu³ki paryskiej2 cebule2 jajka2 ³y¿ki mas³a lub margaryny2 ³y¿ki olejusólpieprznatka pietruszki2 ³y¿ki skondensowanego mlekaRyby umyæ, oczyœciæ, œci¹gn¹æ skórê i sfiletowaæ.Cebulê drobno pokrajaæ i dusiæ z dodatkiem mas³a lub margaryny.Bu³kê namoczyæ w wodzie z dodatkiem skondensowanego mleka, odcisn¹æ, dodaæ do cebuli, chwilê poddusiæ i ostudziæ.Zemleæ w maszynce razem z filetami rybnymi, wymieszaæ z posiekan¹ naci¹ pietruszki, dodaæ jajka, pieprz i sól do smaku.Z dok³adnie wyrobionej masy uformowaæ wa³ek, u³o¿yæ w blasze lub brytfance wysmarowanej olejem.Wstawiæ do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 min.Podawaæ na gor¹co z gotowanymi ziemniakami i surówkami. Klopsiki rybne pieczone75 dag ryby morskiej3/4 szklanki tartej bu³ki2 cebule1-2 jajka2 ³y¿ki margarynypêczek natki pietruszkisólpieprzcukierRyby oczyœciæ, odci¹æ ³by i p³etwy, umyæ, wybraæ oœci, sfiletowaæ, drobno posiekaæ razem z cebul¹.Utrzeæ w misce razem z ³y¿k¹ margaryny i jajkami, po czym wymieszaæ z tart¹ bu³k¹ i posiekan¹ natk¹ pietruszki.Doprawiæ sol¹, pieprzem i szczypt¹ cukru.Zwil¿onymi wod¹ rêkoma formowaæ niewielkie klopsiki i trochê je rozp³aszczyæ, powierzchniê posmarowaæ margaryn¹ lub olejem.Uk³adaæ na wysmarowanej t³uszczem blasze i piec w piekarniku ok.30 min.Podawaæ zaraz po upieczeniu z sa³atk¹ z gotowanych warzyw i ostrym sosem, np.kaparowym. Zupa rybna – staropolska1 kg rozmaitych ryb10 dag œwie¿ych borowików³y¿ka mas³a sok z po³owy cytryny lub sok cytrynowypó³ szklanki œmietany1 ¿Ã³³tkoœwie¿y ogórekpomidor10 ziaren ziela angielskiegokorzeñ pietruszkimaty seler2 listki laurowe2 cebule³y¿ka kaparów lub marynowanych nasion nasturcjisólOczyszczone ryby ugotowaæ w osolonej wodzie, po czym wyj¹æ, usun¹æ krêgos³upy i oœci.Do wywaru dodaæ pokrajane jak najdrobniej seler i pietruszkê, oczyszczone i pokrajane borowiki, ziele angielskie i podsma¿on¹ cebulê.Gotowaæ, a¿ jarzyny zmiêkn¹.Wówczas dodaæ pokrajany ogórek i pomidor oraz kapary.Jeszcze chwilê gotowaæ, wlaæ sok cytrynowy, w³o¿yæ kawa³ki ryby, a zupê "zaci¹gn¹æ" œmietan¹ wymieszan¹ z ¿Ã³³tkiem.Podawaæ bardzo gor¹c¹. Szczupak starogdañskiSzczupak (ok.1 kg)porcja w³oszczyzny bez kapusty2 ³y¿ki mas³apó³ szklanki rodzynków5-10 szt.migda³Ã³wsok cytrynowy³y¿ka mas³a¾ szklanki czerwonego wytrawnego wina2 listki laurowe³y¿eczka cukrusólszczypta mielonego pieprzuW 2 szklankach wody gotowaæ pokrajan¹ w talarki w³oszczyznê.Gdy warzywa zmiêkn¹, dodaæ sól i w³o¿yæ porcje sprawionego i umytego szczupaka.Na ma³ym ogniu gotowaæ 10-12 min.Z mas³a i m¹ki zrobiæ rumian¹ zasma¿kê i rozprowadziæ winem.Sos wlaæ do wywaru z ryb¹, dodaæ umyte rodzynki i obrane ze skórki, pokrajane wzd³u¿ migda³y, sok cytrynowy, pieprz i pokruszone listki laurowe.Naczynie przykryæ i rybê dusiæ jeszcze przez 5 min.Podawaæ z ziemniakami z wody. Szczupak po kupieckuDu¿y szczupak (ok.1 kg)pó³ szklanki bia³egowytrawnego wina2 cebule1 jab³ko2 ³y¿ki octu (6%)w³oszczyzna bez kapustylistek laurowy2 goŸdziki2 ³y¿ki tartej bu³kiszczypta cukrusólRybê sprawiæ, op³ukaæ i pokrajaæ na porcje.Ugotowaæ wywar z w³oszczyzny pokrajanej na talarki, dodaj¹c liœæ laurowy i goŸdziki.Gdy jarzyny zmiêkn¹, dodaæ jeszcze ocet i sól, w³o¿yæ kawa³ki ryby i pokrajane w talarki jab³ko i cebule.Gotowaæ na ma³ym ogniu 12-15 min
[ Pobierz całość w formacie PDF ]