[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kopytka w sosie miêsnymKuchnia w³oskaKOPYTKA600 g ziemniaków120 g m¹kisólDO PRZYPRAWIENIA100 g sosu z miêsa duszonego w winie barolo50 g tartego parmezanuUmyte ziemniaki gotowaæ w ³upinach 20 minut, a nastêpnie obraæ i dwukrotnie przepuœciæ przez maszynkê.Dodaæ m¹kê, sól i starannie wymieszaæ.Wyrobione ciasto rozwa³kowaæ na d³ugie paski, szerokoœci oko³o 5 cm.Paski ciasta poci¹æ na kawa³ki (kopytka), a ich powierzchnie lekko docisn¹æ tark¹.Kopytka gotowaæ w du¿ej iloœci osolonej wody.Wrzucaæ je na wrz¹tek i wyjmowaæ ³y¿k¹ durszlakow¹ w chwilê po wyp³yniêciu na powierzchniê wody.Podawaæ gor¹ce z sosem miêsnym i parmezanem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]