[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Prze³o¿yæ miêso na gor¹cy pó³misek.Kawa³ek miêsa u³o¿yæ na listku sa³aty lub na placku, posmarowaæ sosem œliwkowym, za³o¿yæ boki, zwin¹æ jak naleœnik.Proporcje: dla 5 -10 osób, kiedy podajemy inne potrawy SMA¯ONA WIEPRZOWINA Z SOSEM OCTOWYM – kuchnia chiñska1/2 kg ³opatki wieprzowej (bez koœci)4 szklanki oleju1 ³y¿ka oleju3 ³y¿ki pszennej m¹ki1 roztarty z¹bek czosnku2 ³y¿eczki oleju sezamowego (dowolnie)Marynata:1 ³y¿ka wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1 ³y¿ka sosu sojowego1/2 ³y¿eczki soli1 jajoSos octowy:3 ³y¿ki winnego lub owocowego octu (8%)3 ³y¿ki cukru1 ³y¿ka sosu sojowego2 ³y¿ki wywaru I lub 2 ³y¿ki wody2 1/2 ³y¿eczki "Jarzynki" lub "Vegety"1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanejSk³adniki sosu wymieszaæ, odstawiæ.Miêso pokrajaæ w kostkê o boku 3 cm, starannie wymieszaæ ze sk³adnikami marynaty, odstawiæ na 30 min.Kostki miêsa obtoczyæ w m¹ce.4 szklanki oleju wlaæ do rondelka lub garnka, rozgrzaæ na du¿ym ogniu po 4-5 min sprawdziæ temperaturê.Po³owê miêsa w³o¿yæ w gor¹cy olej, zamieszaæ aby rozdzieliæ kostki sma¿yæ na jasnoz³oty kolor, wybraæ i prze³o¿yæ do cedzaka.Sma¿yæ pozosta³e miêso.Metalowym sitkiem usun¹æ zanieczyszczenia z oleju, olej rozgrzaæ (oko³o 3 min), sprawdziæ temperaturê, w³o¿yæ miêso, sma¿yæ na ciemnoz³oty kolor, wybraæ, os¹czyæ.Patelniê mocno podgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ ³y¿kê oleju, w³o¿yæ czosnek, mieszaj¹c sma¿yæ 15 sek, zamieszaæ sos, wlaæ na patelniê, mieszaj¹c doprowadziæ do wrzenia i zgêstnienia.Wlaæ olej sezamowy, zamieszaæ, dodaæ miêso, starannie wymieszaæ, trzymaæ na ogniu 15 sek.Potrawê podawaæ na gor¹co.Proporcje: dla 3-4 osób - z ry¿em i warzywami SMA¯ONA WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI – kuchnia chiñska25 dag schabu lub ³opatki bez koœci3 ³y¿ki oleju1 z¹bek czosnku pokrajanego w plasterki1 ³y¿ka wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódkiMarynata:³y¿ki sosu sojowego2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej1 ³y¿eczka oleju sezamowego lub sojowego2 ³y¿eczki wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1/2 ³y¿eczki cukruszczypta pieprzuWarzywa:3 szklanki wybranych warzywsa³ata pokrajana w 5 cm paskiszpinak pokrajany w 5 cm paskicukinia lub œwie¿y ogórek przeciŸty wzd³u¿ na pó³ i pokrajany w 1/2 cm ukoœne paskipieczarki pokrajane w 1/2 cm plasterkima³a marchew pokrajana w s³upki gruboœci zapa³ki, obgotowana1 cebula pokrajana w piórkama³y por (bia³a czêœæ) pokrajany w paski3 ³y¿ki oleju1 roztarty z¹bek czosnku¾ ³y¿eczki soli1/4 - 1/2 ³y¿eczki przyprawy chilli lub ostrej papryki (dowolnie)1/4 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej3 ³y¿ki wodyMiêso pokrajaæ w plasterki o wymiarach 3 x 4 1/2 x 1/4 cm, dok³adnie wymieszaæ ze sk³adnikami marynaty, wlaæ ³y¿kê oleju, wymieszaæ, odstawiæ na 30 min.M¹kê ziemniaczan¹ po³¹czyæ z wod¹.Wiêksz¹ patelniê rozgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ 3 ³y¿ki oleju, mocno podgrzaæ, dodaæ czosnek i cebulê, mieszaj¹c sma¿yæ 20 sekund.Posoliæ (¾ ³y¿eczki), wsypaæ wybrane jedno lub mieszankê warzyw, posypaæ chilli, mieszaj¹c przez podrzucanie sma¿yæ do miêkkoœci oko³o 2 minut, prze³o¿yæ do cedzaka, odstawiæ.Patelniê wymyæ, osuszyæ, mocno podgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ 2 ³y¿ki oleju, rozgrzaæ, dodaæ czosnek, mieszaj¹c sma¿yæ do lekkiego zrumienienia oko³o 20 sek.Plasterki miêsa k³aœæ pojedynczo na gor¹cy olej, sma¿yæ minutê, trzymaj¹c na du¿ym ogniu, szybko mieszaæ a¿ miêso straci ró¿owy kolor.Wlaæ alkohol, dodaæ przesma¿one warzywa, mieszaj¹c sma¿yæ a¿ alkohol wyparuje.Zamieszaæ m¹kê z wod¹, wlaæ do patelni z miêsem i warzywami, mieszaj¹c doprowadziæ do zgêstnienia.Podawaæ na gor¹co
[ Pobierz całość w formacie PDF ]