[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ziemniaki w ³upinkach ugotowaæ w osolonej wodzie, obraæ, pokroiæ w plasterki i równomiernie roz³o¿yæ na plastrach miêsa.Nastêpnie polaæ potrawê roztopionym t³uszczem, posypaæ drobno pokrojonym boczkiem wêdzonym, zalaæ 2 fili¿ankami wody oraz kwaœn¹ œmietan¹ i piec w piekarniku na z³oty kolor w œredniej temperaturze. Siedmiogrodzki talerz drewniany – kuchnia wêgierskapo 1 plastrze rumsztyku, schabu, sznycla cielêcego, boczku wêdzonegopieprz1 ³y¿eczka posiekanej cebuli1 fili¿anka olejuWymieszaæ olej z cebul¹, sol¹ i pieprzem.Powsta³¹ mieszank¹ natrzeæ plastry miêsa i pozostawiæ przez godzinê, aby przesz³y smakiem.Nastêpnie sma¿yæ je z obu stron na ma³ym ogniu.Wêdzony boczek pokroiæ w cienkie plastry, zrumieniæ na patelni i u³o¿yæ na plastrach miêsa.Potrawê podaje siê na drewnianym pó³misku lub talerzu. Bitki wo³owe 15 min – kuchnia z szybkowaru40 dag wo³owiny bez koœci, 3 ³y¿ki m¹ki, 5 dag t³uszczu, 2 cebule; sól i pieprz do smaku; 2 szklanki wodyMiêso poci¹æ na plastry w poprzek w³Ã³kien, ka¿dy plaster zbiæ mokrym t³uczkiem, popieprzyæ, obtoczyæ w m¹ce i usma¿yæ w szybkowarze na rozgrzanym t³uszczu.Wrzuciæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê (nie rumieniæ), posoliæ i wlaæ wodê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu ppcw. Cynadry po francusku 30 min – kuchnia z szybkowaru50 dag cynadrów wo³owych, 2 ³y¿ki oleju lub innego t³uszczu.1 cebula, 1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego, 1 ³y¿ka m¹ki, 0,5 szklanki bia³ego wytrawnego wina lub, zastêpczo, tyle¿ wody z octem winnym, 25 dag pieczarek, 0,5 szklanki wody; sól i pieprz do smakuCynadry nadkroiæ, przez godzinê moczyæ w wodzie, a nastêpnie wodê odlaæ, a cynadry obgotowaæ w nowej wodzie.Pokroiæ na doœæ du¿e kawa³ki i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Wrzuciæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê oraz m¹kê, wymieszaæ, wlaæ nieco wody z winem (zastêpczo zamiast wina mo¿na daæ wodê z octem winnym).Posoliæ i popieprzyæ, w³o¿yæ koncentrat pomidorowy i oczyszczone pokrojone pieczarki, wlaæ resztê wina i wody.Szybkowar przez ca³y czas znajduje siê na ogniu.Teraz szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 20 minut od momentu ppcw.Po tym czasie szybkowar otworzyæ i potrawê gotowaæ jeszcze 10 minut przy zdjêtej pokrywie. Cynadry po polsku 35 min50 dag cynadrów2 du¿e cebule4 dag t³uszczu1-2 ³y¿ki m¹ki2-3 ³y¿ki karmelu1 kieliszek winasiekana natka pietruszkisól i pieprz do smakuCynadry nadkroiæ, przez godzinê moczyæ w zimnej wodzie, po czym zlaæ j¹ i cynadry obgotowaæ w nowej.Odcedziæ, przekroiæ cynadry wzd³u¿, a nastêpnie pokroiæ na cienkie plasterki.Tak przygotowane cynadry w³o¿yæ do szybkowaru, zalaæ now¹ wod¹, tak by je przykry³a, zagotowaæ, zdj¹æ szumowiny.Oczyszczon¹ cebulê pokroiæ, wraz z t³uszczem dodaæ do cynadrów i po zamkniêciu szybkowaru ogrzewaæ 35 minut od momentu ppcw.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, dopiero teraz posoliæ, dodaæ pieprz i wino, po czym doprowadziæ sos do ¿¹danej gêstoœci, dodaj¹c m¹kê i wodê, zagotowaæ. Flaki po francusku 35 min – kuchnia z szybkowaru50 dag oczyszczonych i obgotowanych flaków wo³owych3 ³y¿ki smalcu2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego2-3 cebule1 ³y¿ka m¹kisól i pieprz do smakuwodaOczyszczone flaki (nale¿a³o je w tym celu oskrobaæ no¿em, starannie wyp³ukaæ, wyszorowaæ sol¹ i szczotk¹, po czym znowu dobrze op³ukaæ) obgotowaæ 2-3 razy, zalewaj¹c za ka¿dym razem now¹ zimn¹ wod¹.Pokroiæ w paseczki.Rozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, lekko przyrumieniæ na nim flaki i oczyszczon¹ pokrojon¹ cebulê, wymieszaæ z m¹k¹.Wlaæ wody tyle, by pokry³a flaki, w³o¿yæ koncentrat pomidorowy, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 35 minut od momentu ppcw. Flaki po warszawsku 80 min – kuchnia z szybkowaru1 kg flaków2 pêczki w³oszczyzny bez kapusty50 dag koœci wolowych6 dag t³uszczu1-2 ³y¿ki m¹ki; sólpaprykaga³ka muszkato³owapieprzimbir i majeranek do smakuwodaOczyszczone i obgotowane flaki zalaæ w szybkowarze wod¹.W perforowanej wk³adce umieœciæ w szybkowarze por¹bane koœci i dolaæ tyle wody, by pokry³a ca³¹ zawartoœæ szybkowaru, lekko posoliæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 80 minut od momentu ppcw.W tym czasie oczyœciæ warzywa z w³oszczyzny, zetrzeæ je na tarce do jarzyn, udusiæ na po³owie t³uszczu, dodaj¹c tyle wody, by je pokrywa³a.Na pozosta³ym t³uszczu zrobiæ z m¹ki jasno zrumienion¹ zasma¿kê
[ Pobierz całość w formacie PDF ]