[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zalaæ roso³em, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu ppcw.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wkroiæ ogórki, posoliæ i popieprzyæ do smaku i pogotowaæ jeszcze bez przykrywania hermetycznego 5-7 minut.Doprawiæ m¹k¹ wymieszan¹ ze œmietan¹, zagotowaæ.Podawaæ z chlebem. Gulasz wo³owy po wêgiersku 45 min – kuchnia z szybkowaru50 dag wo³owiny z koœci¹3 dag t³uszczu 1 ³y¿ka m¹ki2 du¿e cebule1 ³y¿ka koncentratu pomidorowegosól i papryka ostra mielona do smaku; wodaMiêso oddzieliæ od koœci i pokroiæ na kawa³ki posypaæ sol¹ i m¹k¹.Rozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, obrumieniæ na nim miêso, wrzuciæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê i równie¿ razem zrumieniæ.Zalaæ wod¹, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 45 minut od momentu ppcw.W tym czasie na odrobinie t³uszczu zasma¿yæ przecier pomidorowy z papryk¹ mielon¹, rozrzedziæ wod¹ i po otwarciu szybkowaru dodaæ do miêsa, zagotowaæ. Gulasz wo³owy z kartoflami 45 min – kuchnia z szybkowaru50 dag przedniej wo³owiny bez koœci10 dag s³oniny40 dag cebuli4 ³y¿ki olejudobrego (np.sojowego)1-2 ³y¿eczki s³odkiej papryki mielonej (mo¿na dodaæ nieco ostrej)1 szklanka wody0,5 szklanki œmietanki1 kg kartoflisól i pieprz do smakuMiêso i s³oninê pokroiæ w s³upki, oczyœciæ i pokroiæ cebulê.Rozgrzaæ w szybkowarze olej, w³o¿yæ i wymieszaæ miêso, s³oninê i cebulê, posypaæ papryk¹, posoliæ i popieprzyæ.Wlaæ wodê, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 35 minut od momentu ppcw.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, w³o¿yæ oczyszczone i pokrojone kartofle.Zamkn¹æ ponownie szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu ppcw.Po ugotowaniu wymieszaæ ze œmietank¹. Klopsiki na parze 15 min – kuchnia z szybkowaru40 dag mielonego miêsa wo³owego2 czerstwe kajzerki (8 dag)0,5 szklanki mleka1 jajo1 ³y¿ka mas³a50 dag marchwiposiekany zielony koperek; sól do smakuZmielone (najlepiej dwukrotnie) z namoczon¹ i potem odciœniêt¹ bu³k¹ miêso posoliæ, zmieszaæ z jajem i uformowaæ w pod³u¿ne klopsiki.U³o¿yæ na perforowanej lub siatkowej wk³adce (np.w koszyczku do frytek), wstawiæ do szybkowaru.Obok u³o¿yæ oczyszczone ca³e marchwie posypane lekko sol¹.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaé 15 minut od momentu ppcw.Podawaæ polane roztopionym mas³em.Jest to smaczne danie dietetyczne. £owicka rolada wo³owa 30 min – kuchnia z szybkowaru80 dag wo³owiny bez koœci (zrazowej)10 dag boczku wêdzonego6 dag smalcu3 jaja3 du¿e cebule1 ³y¿ka m¹kisiekana natka pietruszkilistki estragonusól i pieprz do smaku1 szklanka wodyMiêso dobrze rozbiæ, posypaæ sol¹ i pieprzem.Na pokrojonym w kostkê boczku usma¿yæ jajecznicê, ca³kiem jej nie dosma¿aj¹c, rozsmarowaæ na p³acie miêsa, posypaæ drobno posiekan¹ pietruszk¹.Ca³oœæ zwin¹æ, obwi¹zaæ sznurkiem, obsypaæ dooko³a m¹k¹ i obrumieniæ w szybkowarze na rozgrzanym smalcu.Ob³o¿yæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ w plastry cebul¹.Wlaæ wodê, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut do momentu ppcw.Po wyjêciu z szybkowaru z rolady zdj¹æ sznurek, pokroiæ jak na porcje, z resztek m¹ki zrobiæ zasma¿kê, po³¹czyæ z sosem w szybkowarze, doprawiæ estragonem, sol¹ i pieprzem.Polaæ tym sosem roladê i podawane razem kartofle lub kluski. Ozór do podania.z chrzanem 80 min – kuchnia z szybkowaru1 ozór wo³owy1 du¿a w³oszczyzna1 liœæ laurowy4 ziarna pieprzu4 ziarna ziela angielskiegosól do smakuOzór starannie wymyæ szczotk¹ i wyci¹æ gruczo³y œlinowe które znajduj¹ siê po obu stronach przy nasadzie.Ozór zalaæ w szybkowarze wrz¹c¹ wod¹ zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 70 minut od momentu ppcw.Po tym czasie szybkowar otworzyæ wyj¹æ ozór, och³odziæ go w zimnej wodzie i zdj¹æ z niego skórê, po czym ponownie w³o¿yæ do szybkowaru.Dodaæ oczyszczone i pokrojone warzywa oraz przyprawy, posoliæ i znów szybkowar zamkn¹æ.Ogrzewaæ 10 minut od momentu ppcw.Z wywaru mo¿na zrobiæ dowolny sos.Podawaæ ozór z chrzanem. Pieczeñ wo³owa duszona 50 min – kuchnia z szybkowaru70 dog wo³owiny bez koœci1 ³y¿ka m¹ki6 dag t³uszczu2 du¿e cebulesól do smaku0,5 szklanki wodyMiêso obraæ z b³on, usun¹æ œciêgna, dobrze zbiæ t³uczkiem.Obsypaæ m¹k¹ i sol¹, obrumieniæ w szybkowarze na mocno rozgrzanym t³uszczu, wrzuciæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê i razem zrumieniæ.Wlaæ wodê zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 50 minut od momentu ppcw.Po otwarciu szybkowaru zagêœciæ sos resztk¹ m¹ki, je¿eli potrzeba dolaæ nieco wody. Pieczeñ wo³owa kasztelañska 60 min – kuchnia z szybkowaru1 kg wo³owiny bez koœci2 marchwie10 dag smalcu1 ³y¿ka m¹ki0,5 szklanki bia³ego wytrawnego wina2 ³y¿ki koncentratu pomidorowegosól do smakuZaprawa:2 marchwie3 du¿e cebule3 ³y¿ki oleju2 œrednie pietruszki1 ³y¿eczka cukru1 listek laurowy7 ziaren ziela angielskiego1 ³y¿ka majeranku1 ³y¿eczka soliWarzywa na zaprawê oczyœciæ i pokroiæ w talarki, wymieszaæ z cukrem, sol¹ i przyprawami oraz olejem.Zaprawê ugnieœæ tak, by puœci³a sok.Ob³o¿yæ t¹ zapraw¹ miêso i pozostawiæ w ch³odzie na 1-2 dni.Marchew przeznaczon¹ do pieczeni oczyœciæ i pokroiæ w w¹skie paski.Naszpikowaæ ni¹ miêso w poprzek w³Ã³kien przed pieczeniem.Miêso obsypaæ naoko³o sol¹, m¹k¹ i obsma¿yæ dooko³a w szybkowarze na rozgrzanym t³uszczu.Dodaæ warzywa z zaprawy, wlaæ 1 szklankê wrz¹tku i zamkn¹æ szybkowar.Ogrzewaæ 60 minut od momentu ppcw.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, zagêœciæ sos jasn¹ zasma¿k¹, dodaæ koncentrat pomidorowy, i wino.Miêso kroiæ w poprzek w³Ã³kien, podawaæ w sosie z pieczenia. Pieczeñ wo³owa nadziewana 60 min – kuchnia z szybkowaru80 dag wo³owiny bez koœci4 dag smalcu1 ³y¿ka m¹ki; 0,5 szklanki wodyFarsz:15 dag ³opatki wieprzowej2,5 czerstwej kajzerki0,5 szklanki mleka2 cebule2 ³y¿ki œmietany2 jaja; sólpieprz i zielenina do smakuWo³owinê lekko rozbiæ, naci¹æ w 2 miejscach.Przygotowaæ farsz.zemleæ w maszynce miêso wieprzowe wraz z namoczon¹ i potem odciœniêt¹ z mleka bu³k¹, dodaæ 1 zrumienion¹ cebulê, posiekan¹ zieleninê, posoliæ i popieprzyæ.Do naciêæ w wo³owinie w³o¿yæ przygotowany farsz oraz cz¹stki ugotowanych na twardo jajek.Mocno zwin¹æ i osznurowaæ, po czym oprószyæ sol¹ i m¹k¹ i obrumieniæ w szybkowarze na rozgrzanym t³uszczu.Wlaæ wodê, w³o¿yæ drug¹ pokrojon¹ i zrumienion¹ cebulê, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 60 minut od momentu ppcw.Uwaga.Trzeba zaznaczyæ, ¿e jaja podczas d³ugiego ogrzewania trac¹ na wartoœci od¿ywczej, mo¿na wiêc nie dawaæ ich do tej potrawy, jednak efekt wizualny i smakowy bêdzie wtedy gorszy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]