[ Pobierz całość w formacie PDF ]
. Gulasz pustelnika kuchnia wgierska700 g misa woowego1 yeczka majeranku70 g tuszczu sól2 cebule500 g ziemniaków2 zbki czosnku2 wiee papryki2 yeczki mielonej papryki250 g pomidorów1 yeczka kminku1 gówka kapusty (ok.1 kg)Miso pokroi w drobn kostk, umy, wymiesza z posiekan cebul, roztartym czosnkiem, mielon papryk, kminkiem i majerankiem, posoli.Dusi pod przykryciem, dolewajc tyle wody, aby miso nie przywaro do dna garnka.Papryk pokroi w podune paski, obrane ziemniaki w kostk, pomidory na wiartki, kapust poszatkowa i wszystko woy do garnka, gdy miso bdzie prawie mikkie.Zala wod i gotowa do mikkoci. Gulasz z kota kuchnia wgierska600 g prgi1 yeczka majeranku60 g tuszczu500 g ziemniaków2 cebule3 wiee papryki2 zbki czosnku250 g pomidorów2 yeczki mielonej papryki1 jajomka1 yeczka kminkuMiso pokroi w drobn kostk, umy i woy do garnka.Wymiesza z tuszczem, posiekan cebul, roztartym czosnkiem, mielon papryk, kminkiem i majerankiem, posoli i dusi pod przykryciem, od czasu do czasu dolewajc troch wody, aby miso si nie przypalio.Gdy miso jest prawie mikkie, doda pokrojon w podune paski papryk, rozkrojone na wiartki pomidory i pokrojone w kostk ziemniaki.Wla do duo wody i gotowa do mikkoci.Do jaja doda tyle mki, ile wchonie, i zagnie twarde ciasto.Rk posypan mk formowa mae kuleczki wielkoci grochu.Ugotowa w osolonej wodzie, odcedzi i doda do garnka z gulaszem, który musi by znacznie gstszy ni zupa. Poldwica duszona kuchnia wgierska4 plastry poldwicy40 g tuszczu1 maa cebulapieprzMiso umy, posoli i szybko obsmay z obu stron na rozgrzanym tuszczu.Wyj z patelni i na tym samym tuszczu poddusi posiekan cebul.Plastry misa dobrze oprószy pieprzem i woy z powrotem do tuszczu, podla odrobin wody i dusi do mikkoci. Befsztyki la król Maciej kuchnia wgierska4 befsztykiskórka z cytryny1 /2 filianki oleju3-4 yki octukilka ziarenek pieprzusok z 1 cytryny1 /2 cebuli1 li laurowymaso3-4 godzikiZ dodatków przyrzdzi zalew i przetrzyma w niej przez cay dzie paty misa.Potem je odsczy i smay z obu stron w rozgrzanym male na bardzo duym ogniu. Piecze wgierska z poldwicy kuchnia wgierska1 kg poldwicy2 cebule70 g wdzonego boczku2 yeczki mielonej paprykisól2 yki przecieru pomidorowegopieprz1 yka octu80 g tuszczu2 filianki kwanej mietanyPoldwic naszpikowa supkami boczku, posoli, oprószy pieprzem i ze wszystkich stron obsmay na duym ogniu.Wyj z brytfanny, w tym samym tuszczu poddusi posiekan cebul, doda mielon papryk, przecier pomidorowy i zala filiank wody.Miso znowu woy i czsto polewajc je sosem dusi do mikkoci w piekarniku Potem przeoy do salaterki i pokroi w plastry.Sos wymiesza z kwan mietan, zagotowa i zala nim plastry poldwicy. Piecze pasterska kuchnia wgierska650 g woowiny1 yeczka pieprzu100 g wdzonego boczku1 pczek zielonej pietruszki150 g grzybów (kurki)2 filianki kwanej mietany80 g tuszczu2 yki mki1 cebulasól1 yeczka mielonej paprykiMiso pokroi w drobn kostk i umy.Na 2/3 tuszczu poddusi posiekan cebul, doda mielon papryk, zala 1-2 filiankami wody i zagotowa.Potem woy miso, posoli je i dusi pod przykryciem.Od czasu do czasu dolewa troch wody.Kurki umy, drobno pokraja.Boczek wdzony pokroi w drobn kostk, lekko przesmay na pozostaym tuszczu, doda kurki i drobno posiekan zielon pietruszk, oprószy pieprzem.Przez kilka minut dusi pod przykryciem, potem wymiesza z misem i dusi jeszcze przez ok.15 min.Mk rozprowadzi kwan mietan i mieszajc doda do pieczeni, jeszcze raz zagotowa i gorc poda na stó. Rostbef familijny kuchnia wgierska4 plastry rostbefu2 yeczki mielonej papryki80 g tuszczusól1 cebula1 yeczka kminku3 wiee papryki1 yeczka majeranku4 pomidory750 g ziemniakówPlastry rostbefu umy (nacign brzegi), posoli i podsmay szybko z obu stron na gorcym tuszczu.Wyj z tuszczu, poddusi w nim posiekan cebul, wsypa mielon papryk i zala wod.Do powstaego sosu woy plastry rostbefu i dusi pod przykryciem, a bd na pó mikkie.Wtedy wyj miso i woy do sosu pokrojone na krki ziemniaki, na nie ukada oprószone kminkiem i majerankiem plastry rostbefu, a na nich pokrojone w krki pomidory i wie papryk.Zala tak iloci wody, aby wszystko dokadnie przykrya, i dusi pod przykryciem do mikkoci. Woowina szeklerska kuchnia wgierska700 g woowinysól100 g wdzonego boczkupieprz1 cebula1 pczek zielonej pietruszki2 yeczki mielonej papryki100 g kaszy jczmiennej2 yeczki majerankuBoczek pokroi w kostk, podsmay, skwarki wyj, a na tuszczu podusi posiekan cebul.Przyprawi papryk, majerankiem i pieprzem, dola 2 filianki wody i zagotowa.Nastpnie woy pokrojone w kostk miso, posoli je i dusi 1 godz.pod przykryciem od czasu do czasu uzupenia wyparowan wod.Na koniec doda kasz jczmienn, skwarki i drobno posiekan pietruszk i na maym ogniu dusi jeszcze przez jaki czas, a wszystkie skadniki bd mikkie. Rostbef la puszta kuchnia wgierska4 plastry rostbefu100 g tuszczu500 g kiszonej kapustysól500 g ziemniakówpieprz1 cebula2 filianki kwanej mietany100 g wdzonego boczkuCebul pokrojon w krki poddusi na 50g tuszczu, doda dobrze wycinit kapust kiszon, dobrze przesmay i wyoy ni dno brytfanny.Plastry rostbefu posoli, szybko z obu stron podsmay na 50 g tuszczu i ukada na kiszonej kapucie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]