[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.NUGAT50 dag cukru6 bia³ek1 szklanka wody25-50 dag orzechów1 ³y¿ka octu 6%4 op³atki lub wafle 27 X 20 cm1/2 szklanki mioduNastawiæ wodê na parê w naczyniu odpowiadaj¹cym wielkoœci¹ misce do ubijania piany.Przebraæ, pokrajaæ orzechy.Orzechy laskowe zrumieniæ, otrzeæ w œciereczce z ³uski.Z cukru, octu i wody ugotowaæ syrop III stopnia.Dodaæ miód, mieszaj¹c powoli wygotowaæ na brzegu p³yty z powrotem do gêstoœci III stopnia (uwa¿aæ na syrop, gdy¿ z miodem ³atwo kipi).Ubiæ sztywn¹ pianê.Zaparzyæ pianê po³ow¹ syropu z miodem, wlewaj¹c go cienkim strumieniem i ca³y czas ubijaj¹c.Wstawiæ miskê z pian¹ na naczynie z wrz¹c¹ wod¹ i ubijaæ na parze, wlewaj¹c pozosta³y syrop.Gdy piana rwie siê tu¿ przy trzepaczce (20-30 minut), miskê zdj¹æ z pary, dodaæ pokrajane orzechy, wymieszaæ ³opatk¹.Masê podzieliæ na dwie czêœci, ka¿d¹ na³o¿yæ na op³atek lub wafel, rozsmarowaæ i zrównaæ z brzegami, przykryæ drugim op³atkiem, przycisn¹æ przesuwaj¹c po powierzchni wa³kiem do ciasta, zostawiæ do ostygniêcia pod lekkim ciê¿arem stolniczki.Krajaê prostok¹tne kawa³ki wielkoœci 2 1/2 X 9 cm
[ Pobierz całość w formacie PDF ]