[ Pobierz całość w formacie PDF ]
. Suflet orzechowy – kuchnia wêgierska6 ¿Ã³³tek 80 g mas³a4 bia³ka120 g zmielonych orzechów60 g cukru waniliowegotarta bu³ka¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem na puszyst¹ masê, nastêpnie wymieszaæ je z orzechami i bia³kami ubitymi na sztywn¹ pianê.Masê prze³o¿yæ do formy wysmarowanej mas³em i posypanej tart¹ bu³k¹ i w równej temperaturze piec powoli w piekarniku. Pudding pomarañczowy – kuchnia wêgierska6 jaj3 ³y¿ki tartej bu³ki6 ³y¿ek cukrumas³o1 pomarañcza¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem na puszyst¹ masê, dodaæ skórkê otart¹ z pomarañczy, sok z pomarañczy, pianê ubit¹ z bia³ek i tart¹ bu³kê.W wysmarowanej mas³em, zamkniêtej formie gotowaæ 45 min w k¹pieli wodnej. Suflet z kaszy manny – kuchnia wêgierska80 g kaszy manny20 g mas³a1/2 litra mlekaskórka z 1/2 cytryny50 g cukrutarta bu³ka2 jajaKaszê mannê ugotowaæ na gêsto z mlekiem i po³ow¹ cukru.Zdj¹æ z ognia i stale mieszaj¹c dodaæ mas³o, skórkê otart¹ z cytryny, ¿Ã³³tka i pianê z bia³ek ubit¹ z cukrem.Masê w³o¿yæ do formy wysmarowanej mas³em i posypanej tart¹ bu³k¹ i upiec w piekarniku.Podawaæ z sokiem malinowym. Suflet z rogalików – kuchnia wêgierskaKiflifelfujt8 czerstwych rogalików50 g utartych migda³Ã³w1/2 litra mleka3 jaja40 g mas³a60 g cukruRogaliki pokroiæ w plastry i zalaæ gor¹cym mlekiem.¯Ã³³tka utrzeæ z mas³em i cukrem, dodaæ pianê z bia³ek i migda³y, potem po³¹czyæ z namoczonymi w mleku rogalikami.W³o¿yæ do formy wysmarowanej mas³em i piec na z³oty kolor w piekarniku. Pudding-wulkan – kuchnia wêgierska6 jajrum150 g cukru pudru1/2 litra s³odkiej œmietanki80 g utartej czekoladymas³o150 g utartych migda³Ã³wtarta bu³ka4-5 kostek cukruBia³ka ubiæ na sztywn¹ pianê, stopniowo dodaj¹c cukier puder.Nastêpnie kolejno wmieszaæ do piany ¿Ã³³tko, czekoladê i migda³y.W formie wysmarowanej mas³em i posypanej tart¹ bu³k¹ gotowaæ przez jedn¹ godzinê w k¹pieli wodnej.Wysun¹æ na pó³misek, przybraæ bit¹ œmietan¹ i na œrodku pouk³adaæ nas¹czone rumem kostki cukru, które nale¿y zapaliæ podczas podawania potrawy na stó³. Pudding "œnie¿ny" – kuchnia wêgierskaHópudding10 bia³ek1 ³y¿ka m¹kisok z 1 cytrynymas³o12 ³y¿ek cukru pudru3 bia³ka utrzeæ z cukrem i sokiem z cytryny na pulchn¹ masê.Po³¹czyæ j¹ z m¹k¹ i pozosta³ymi bia³kami ubitymi na pianê.W wysmarowanej mas³em i posypanej m¹k¹ formie gotowaæ na parze 45 min. Pudding studencki – kuchnia wêgierska3 bu³ki8 ³y¿ek cukru150 g mas³a50 g siekanych rodzynek3/4 litra mleka50 g utartej cukaty8 ¿Ã³³tektarta bu³ka6 bia³ekBu³ki namoczyæ w mleku, wycisn¹æ, przetrzeæ przez sito, wymieszaæ z mas³em i zagotowaæ z mlekiem.Po wystygniêciu wymieszaæ z ¿Ã³³tkami, ubitymi bia³kami, cukrem, migda³ami, rodzynkami i cukat¹.W³o¿yæ do wysmarowanej mas³em i posypanej tart¹ bu³k¹ formy i gotowaæ na parze przez 1 godz. Pudding z tapioki – kuchnia wêgierska150 g tapioki3-4 ³y¿ki cukru80 g mas³amleko5 jajtarta bu³kaTapiokê zagotowaæ z 50 g mas³a w niewielkiej iloœci mleka.Resztê mas³a utrzeæ z cukrem i ¿Ã³³tkami.Dodaæ tapiokê i bia³ka ubite na sztywn¹ pianê.Masê w³o¿yæ do formy wysmarowanej mas³em i posypanej tart¹ bu³k¹ i gotowaæ na parze 45 min.Ostudziæ, wstawiæ do lodówki i dobrze sch³odzon¹ podaæ na stó³. Pudding z Budy – kuchnia wêgierska6 ¿Ã³³tekgoŸdzik4 bia³kaotarta skórka z 1 /2 cytryny100 g cukru3 ³y¿ki tartej bu³ki100 g utartych migda³Ã³w3 ³y¿ki czerwonego wina100 g utartej czekoladymas³o50 g rodzynekm¹kaszczypta cynamonu¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem i migda³ami na jednolit¹ masê, nastêpnie dodaæ czekoladê, rodzynki, cynamon, ut³uczony goŸdzik, skórkê otart¹ z cytryny i tart¹ bu³kê namoczon¹ w czerwonym winie.Nastêpnie mieszaj¹c dodaæ ubite na pianê bia³ka.Masê w³o¿yæ do formy wysmarowanej mas³em, posypanej m¹k¹ i gotowaæ na parze 45 min. Pudding cukrowy – kuchnia wêgierskaCukorpudding150 g cukru150 g m¹ki2 jaja80 g mas³a3 ¿Ã³³tkaJaja, ¿Ã³³tka i cukier ubiæ na parze na pulchn¹ masê, dodaæ m¹kê i stopione mas³o, dobrze wymieszaæ i w wysmarowanej mas³em formie gotowaæ w k¹pieli wodnej 45 min. Pudding wêgierski – kuchnia wêgierska70 g m¹ki6 jaj70 g mas³askórka z 1/2 cytryny4 ³y¿ki cukru70 g cukaty140 g cukru pudrutarta bu³ka1/4 litra mlekaZ m¹ki, mas³a i cukru zagnieœæ ciasto.Mleko zagotowaæ, w³o¿yæ do niego ciasto i stale mieszaj¹c, ugotowaæ na papkê.Po wystygniêciu dodaæ skórkê otart¹ z cytryny i posiekan¹ cukatê.Dodaæ mieszaj¹c pianê ubit¹ z bia³ek i cukru pudru.W³o¿yæ do wysmarowanej mas³em i posypanej tart¹ bu³k¹ formy i gotowaæ na parze 45 min. Jab³ka pieczone – kuchnia wêgierska8 jab³ekGniazda nasienne jab³ek tak wydr¹¿yæ, aby na spodzie pozosta³a jeszcze warstwa mi¹¿szu.Otwór wype³niæ d¿emem morelowym i jab³ka otworem do góry ustawiæ w brytfannie.Wlaæ wody na wysokoœæ jednego palca i piec w piekarniku. Sa³atka z jab³ek i czereœni – kuchnia wêgierska500 g czereœni100 g cukru500 g jab³ek3 kieliszki rumuWypestkowane czereœnie w³o¿yæ do szklanej salaterki, zalaæ rumem i odstawiæ na 30 min
[ Pobierz całość w formacie PDF ]