[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Gesia watrobka z jablkamiSlonskie jodlo :Gesia watrobka z jablkami Skladniki:Watrobka gesia 40 dag.Cebula duza 1 szt.Jablka 2-3 sztuki.Smalec 15 dag.Margaryna 5 dag.Maka pszenna 5 dagSol,pieprz naturalny mielony,kostka bulionowa Przepis:Watrobke oplukac i pokroic w plastry,po czym obtoczyc w mace i usmazyc na 10 dag smalcu z obu stron.Na pozostalym tluszczu usmazyc lekko pokrojona w plastry cebule,wyjac ja i na tym samym tluszczu obsmazyc pokrojone w plastry jablka obrane przedtem z lupiny i oczyszczone z komor nasiennych.Do rondla wlozyc watrobke wraz z tluszczem,w ktorym sie smazyla,nalozyc na nia cebule i jablka,przyprawic do smaku sola,pieprzem i ewentualnie majerankiem,podlac niewielka iloscia rozpuszczonej w wodzie kostki bulionowej,przez chwilke poddusic pod przykryciem i zaraz podawac na cieplo z ziemniakami.Watrobke z jablkami mozna rowniez skropic niewielka iloscia wermutu lub wina grzanego z korzeniami.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]