[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.ASTURYJSKA ZUPA CZOSNKOWA1/2 szklanki oliwy,2 ³y¿ki drobno siekanego czosnku,2 ³y¿ki drobno pokruszonego chleba,1 ³y¿ka sproszkowanej papryki,1/4 ³y¿eczki cayenne lub ostrej papryki,2 lekko ubite jaja,1 ³y¿ka drobno posiekanejnaæ pietruszki,1 ³y¿eczka soliW garnku zagrzaæ na ma³ym ogniu oliwê i sma¿yæ czosnek przez 2-3 min., a¿ bêdzie miêkki i przezroczysty.Wci¹¿ mieszaj¹c, dodaæ chleb i lekko przyrumieniæ, uwa¿aj¹c, aby siê nie przypali³.Wrzuciæ paprykê, cayenne, nadal mieszaj¹c dolaæ 1,5 l wody, osoliæ i gotowaæ na s³abym ogniu bez przykrycia przez pó³ godziny.Dodaæ ubite jaja, wymieszaæ i podgrzewaæ jeszcze przez chwilê.Uwa¿aæ, aby zupa siê nie zagotowa³a.Przyprawiæ do smaku ostr¹ papryk¹.Zupa powinna byæ bardzo pikantna.Ka¿d¹ porcjê zupy posypaæ zielon¹ pietruszk¹
[ Pobierz całość w formacie PDF ]