[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zupa krem z pieczarek 10 minKuchnia z szybkowaru25 dag pieczarek,2 p³askie ³y¿ki m¹ki,0,5 I mleka (lub 7-8 ³y¿ek mleka w proszku, rozpuszczonych w 0,5 I wody),0,5 I wody,2 ³y¿ki gêstej œmietany,6 dag mas³a;sól,pieprz i kwasek do smakuPieczarki oczyœciæ, umyæ i starannie osuszyæ w œciereczce, a nastêpnie jak najdrobniej posiekaæ.W miarê siekania przek³adaæ do salaterki i polewaæ rozpuszczonym kwaskiem, by nie czernia³y.Do szybkowaru w³o¿yæ mas³o, rozgrzaæ, na rozgrzane wrzuciæ pieczarki i dusiæ 4-5 minut, uwa¿aj¹c, by siê nie zrumieni³y.Posypaæ m¹k¹, wymieszaæ, zalaæ wod¹, ci¹gle mieszaj¹c.Posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 5 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wlewaæ powoli mleko a¿ do uzyskania po¿¹danej konsystencji.Zaprawiæ œmietan¹, dodaæ kwasku do smaku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]