[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Gêœ polaæ sosem i podawaæ z ziemniakami na s³odko i czerwon¹ kapust¹. Szyjka gêsia po ¿mudzkuSzyjka gêsia4 œredniej wielkoœci ziemniakipó³ szklanki mleka2 dag boczkupó³ cebulipieprzsólZiemniaki obraæ, op³ukaæ i zetrzeé na tarce o drobnych otworach.Odcisn¹æ sok.Boczek i cebulê przesma¿yæ, dodaæ do utartych ziemniaków i zalaæ wrz¹cym mlekiem.Dodaæ odrobinê soli i pieprzu, wymieszaæ.Do skórki œci¹gniêtej z szyjki w³o¿yæ nadzienie, oba otwory zaszyæ, z wierzchu natrzeæ sol¹ i mas³em.Wstawiæ do gor¹cego piekarnika i upiec.Podaæ pokrajan¹ na plastry i polan¹ gor¹cym, topionym mas³em. Pieczona kaczka nadziewana ziemniakamiM³oda kaczka3-.4 gotowane ziemniaki¿o³¹dekserce i w¹tróbki kacze2 cebulepó³ ³y¿eczki mielonego kminkuszczypta majeranku5 dag mas³a lub margarynyjajko³y¿ka tartej bu³kikilka ³y¿ek œmietanysólTuszkê kaczki po oczyszczeniu dobrze wyp³ukaæ, natrzeæ sol¹ i kminkiem, odstawiæ na kilka godzin w ch³odne miejsce.¯o³¹dek i serce ugotowaæ.Gotowane ziemniaki i podróbki przepuœciæ przez maszynkê, dodaj¹c surow¹ w¹tróbkê.Do masy dodaæ: jajko, majeranek, sól, tart¹ bu³kê oraz przesma¿on¹ w t³uszczu, drobno posiekan¹ cebulê.Wszystko dok³adnie wymieszaæ.Tak przygotowanym nadzieniem wype³niæ tuszkê i zaszyæ j¹ bia³¹ nici¹.Skórkê natrzeæ mas³em lub margaryn¹.Wstawiæ do lekko nagrzanego piekarnika, polaæ fili¿ank¹ gor¹cej wody i piec ok.1,5 godz., polewaj¹c czêsto wytworzonym sosem.Na 5 min przed zakoñczeniem pieczenia polaæ kaczkê kilkoma ³y¿kami œmietany.Podawaæ z po³Ã³wkami jab³ek lub œliwek, krótko podsma¿onymi na t³uszczu.Mo¿na te¿ dodaæ owoce do tej samej blaszki, w której piecze siê kaczka, na 10-15 min przed ukoñczeniem pieczenia. Kurczak duszonyKurczak (ok.1 kg)2 ³y¿ki mas³a lub margaryny mlecznej1/2 ³y¿eczki bia³ego pieprzukieliszek winiakukieliszek (do wina) bia³ego winaszklanka mlekafili¿anka kwaœnej, œwie¿ej œmietany10 ma³ych pieczarek5 niedu¿ych pomidorówsólOczyszczonego kurczaka umyæ, osuszyæ œciereczk¹ podzieliæ na porcje, natrzeæ sol¹ i pieprzem, odstawiæ na 1 godz.Obsma¿yæ na rozgrzanym maœle (1 ³y¿ka), po czym oblaæ winiakiem i zapaliæ.Po wygaœniêciu p³omienia polaæ kurczaka mlekiem i dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu, potrz¹saj¹c od czasu do czasu rondlem.Gdy miêso bêdzie miêkkie, prze³o¿yæ na pó³misek i wstawiæ do ciep³ego piekarnika.Do sosu wlaæ œmietanê i wino, postawiæ na malutkim ogniu, ¿eby tylko "mruga³" przez kilkanaœcie minut.Na reszcie mas³a usma¿yæ oczyszczone kapelusiki pieczarek i króciutko przesma¿yæ obrane ze skórki po³Ã³wki pomidorów.Miêso ob³o¿yæ pieczarkami i pomidorami, polaæ sosem.Jako dodatek podawaæ purée z ziemniaków wymieszane z purée z zielonego groszku (proporcja 1:1 ). Gêœ lub kaczka z brukwi¹75 dag miêsa gêsiego lub z kaczkijedna ¿Ã³³ta brukiew (ok.50 dag)1 kg ziemniakówmajeraneksólpieprzDo gotuj¹cego siê w osolonej wodzie miêsa dodaæ obran¹ i pokrajan¹ w paseczki brukiew i majeranek (najlepiej œwie¿¹ ga³¹zkê).Gdy miêso i brukiew bêd¹ ju¿ dostatecznie miêkkie, wy³o¿yæ je na miskê, a do wywaru wrzuciæ obrane i pokrajane w kostkê ziemniaki.Po ugotowaniu dodaæ wyjête uprzednio sk³adniki, podgrzaæ, odstawiæ z ognia, przyprawiæ sol¹ i pieprzem do smaku i przez 10-15 min trzymaæ jeszcze w cieple. Kura po kaszubsku (danie weselne)Kuraporcja w³oszczyzny bez kapustycebulasólSos:3/4 kostki mas³a2 czubate ³y¿ki m¹ki³y¿ka soku cytrynowego³y¿ka cukrupó³ szklanki œmietany4 ¿Ã³³tkaRy¿:2 szklanki ry¿u1,5 szklanki mlekaczubata ³y¿ka mas³aDu¿¹ kurê oskuban¹, wyczyszczon¹ i umyt¹ zalaæ gor¹c¹ wod¹ i dodaæ pokrajan¹ porcjê w³oszczyzny bez kapusty oraz przypieczon¹ na blasze cebulê w plastrach.Po ugotowaniu kurê podzieliæ na porcje.Przyrz¹dziæ sos.Mas³o stopiæ w rondlu, dodaæ m¹kê i zrobiæ jasn¹ zasma¿kê.Rozprowadziæ j¹ przecedzonym roso³em z kury (ok.2 szklanek), dodaæ sok cytrynowy, cukier oraz œmietanê.Rondel postawiæ na ma³ym ogniu i gotowaæ - mieszaj¹c- przez kilka minut, po czym dodaæ ¿Ã³³tka zmieszane z ³y¿k¹ zimnej wody, odstawiæ z ognia, wymieszaæ, lekko osoliæ.Ugotowaæ ry¿ na sypko.Do du¿ej iloœci zimnej wody wsypaæ umyty ry¿, doprowadziæ do wrzenia i zaraz wylaæ na sito, przelewaj¹c zimn¹ wod¹.Ry¿ przesypaæ do rondla, zalaæ wrz¹cym mlekiem, osoliæ i w³o¿yæ mas³o.Postawiæ na bardzo ma³ym ogniu, czekaj¹c, a¿ p³yn wsi¹knie (ok.20 min).Potem zdj¹æ z ognia i owin¹æ kocem do czasu podania na stó³.Na du¿ym pó³misku u³o¿yæ poœrodku porcje kury, a naoko³o - wieniec z ry¿u.Kurê polaæ czêœci¹ sosu.Ry¿ udekorowaæ sparzonymi rodzynkami lub wymoczonymi i drobno posiekanymi suszonymi œliwkami oraz najdrobniejszymi owocami agrestu z kompotu.Resztê sosu podaæ w sosjerce. Okrasa kaszubskaSurowa gêsia pierœ razem z t³uszczemsólpieprzpó³ ³y¿eczki ut³uczonego cz¹bruniewielka cebula lub 3-4 z¹bki czosnkuMiêso i t³uszcz przepuœciæ przez maszynkê, dodaæ przyprawy i dobrze wymieszaæ.Z³o¿yæ do glinianego garnka lub szklanego s³oja i przechowywaæ w ch³odnym miejscu.Okrasy tej u¿ywa siê do smarowania chleba lub jako przyprawy do potraw.Kaszubi czêsto u¿ywaj¹ t³uszczu gêsiego lub kaczego jako omasty do zup, kapusty albo jako dodatku do gotowanych ziemniaków.Poniewa¿ stare zwyczaje przechowywania i konserwowania t³uszczu s¹ obecnie z ró¿nych wzglêdów nie do przyjêcia, proponujê sposób nowszy, który mo¿e byæ w pe³ni zrealizowany w naszych warunkach.Gêsi lub kaczy t³uszcz nale¿y przed topieniem wymoczyæ przez dobê w zimnej wodzie, kilkakrotnie j¹ zmieniaj¹c.Po wyjêciu z wody odcisn¹æ i osuszyæ œciereczk¹, pokrajaæ na drobne kawa³eczki, w³o¿yæ do rondla i trzymaæ na s³abym ogniu, a¿ wytopi siê i uzyska ³adny, ¿Ã³³ty, klarowny kolor
[ Pobierz całość w formacie PDF ]