[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.sojowego)2 ³y¿ki maki3-4 marchwie (25 dag)2-3 pietruszki (15 dag)50 dag kartofli2 z¹bki czosnku0,5 szklanki wodyzieleninasól i pieprz do smakuKawa³ki skrusza³ej gêsi natrzeæ sol¹ i czosnkiem.Rozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, obrumieniæ na nim kawa³ki gêsi oraz oczyszczone i pokrojone marchwie i pietruszki.Wlaæ wodê; wkroiæ oczyszczone kartofle, popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ zielenin¹. Gêœ z fasol¹ 45 min – kuchnia z szybkowaru4 porcje gêsi1 szklanka suchej fasoli uprzednio namoczonej na noc2 ³y¿ki oleju sojowego10 dag wêdzonego boczku10 dag kie³basy2 du¿e cebule10 dag suszonych œliwek1 ³y¿ka rodzynek2 z¹bki czosnku6-7 listków bazyliisólcukier i pieprz do smakuwodaRoztartym z sol¹ czosnkiem natrzeæ kawa³ki gêsi, obrumieniæ na oleju w szybkowarze.Boczek i kie³basê drobno pokroiæ, usma¿yæ z oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebul¹, œliwki wypestkowaæ i pokroiæ.Wszystko wrzuciæ do szybkowaru.Wlaæ fasolê wraz z wod¹, w której siê moczy³a, dolaæ tyle wody, by pokry³a zawartoœæ szybkowaru, doprawiæ sol¹, cukrem i pieprzem, w³o¿yæ listki bazylii.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Gêœ z jab³kami 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg gêsi (lub kaczki) w kawa³kach6 dag t³uszczu50 dag winnych jab³ek1 ³y¿ka majeranku0,5 szklanki wodysól do smakuRozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, obrumieniæ na nim kawa³ki gêsi, poprzek³adaæ po³Ã³wkami oczyszczonych z gniazd nasiennych jab³ek, podlaæ wod¹, posypaæ miêso sol¹.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Go³êbie duszone 15 min – kuchnia z szybkowaru4 go³êbie (po 1 na osobê)10 dag s³oniny3 dag t³uszczu1 szklanka œmietanysól do smakuZalewa:1 porcja w³oszczyzny bez kapusty1 cebula1 liœæ laurowy6 ziaren pieprzu1 ga³¹zka estragonu (mo¿e byæ suszony)2 I wody0,5 szklanki octu2 ³y¿ki cukru1 ³y¿ka soliPrzygotowaæ zalewê.oczyszczone warzywa pokroiæ, zagotowaæ z wod¹ i przyprawami.Sprawione go³êbie przeci¹æ wzd³u¿ i na 12 godzin w³o¿yæ do zimnej zalewy przyrz¹dzonej z wy¿ej podanych sk³adników.Przed duszeniem op³ukaæ go³êbie w zimnej wodzie, osuszyæ w œciereczce i bardziej umiêœnione miejsca naszpikowaæ s³onin¹.Ca³oœæ natrzeæ sol¹.W szybkowarze rozgrzaæ t³uszcz, obrumieniæ na nim porcje go³êbi, wlaæ œmietanê.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Go³êbie nadziewane 20 min – kuchnia z szybkowaru4 go³êbie (po 1 na osobê)3 dag t³uszczu1 szklanka œmietanysiekana natka pietruszki2 I serwatkiNadzienie:2 czerstwe kajzerki1 ³y¿ka mas³a0,75 szklanki mleka2 jaja0,5 szklanki suszonych czarnych jagód (lub rodzynków)sól i cukier do smakuSprawione go³êbie (bez przecinania podbrzusza, wnêtrznoœci wyj¹æ przez otwór w podgardlu) namoczyæ na kilka godzin w serwatce.Potem wyj¹æ, osuszyæ w œciereczce, natrzeæ sol¹.Przygotowaæ nadzienie.zmiksowaæ namoczon¹ w mleku i odciœniêt¹ bu³kê, wymieszaæ z surowymi ¿Ã³³tkami, mas³em, sol¹.Z bia³ek ubiæ sztywn¹ pianê i razem z jagodami wymieszaæ ostro¿nie lecz dok³adnie z nadzieniem.Wype³niæ nim go³êbie, zaszyæ lub spi¹æ otwory, obrumieniæ tuszki w szybkowarze na t³uszczu i polaæ œmietan¹.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Go³êbie z groszkiem 20 min – kuchnia z szybkowaru2 go³êbie (po pó³ na osobê)1,5 kg str¹ków groszku (lub 6 szklanek ³uskanego groszku)10 dag boczku3 ³y¿ki oleju (np.sojowego)1 ³y¿eczka m¹kisól i pieprz do smakuwoda i bia³e wytrawne winoSprawione go³êbie obrumieniæ w szybkowarze na oleju.Wrzuciæ pokrojony boczek, wsypaæ m¹kê, wymieszaé.Zalaæ go³êbie wod¹ pó³ na pó³ z winem, wsypaæ groszek, lekko posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Indycze udka z cukini¹ 20 min – kuchnia z szybkowaru1 du¿e udko indycze3 ³y¿ki oleju, np.sojowego2 m³ode cukinie4 pomidory1 z¹bek czosnku1 cebula1 szklanka wodytymianeksól i pieprz do smakuNa dwie godziny przed pieczeniem natrzeæ udko roztartym z sol¹ czosnkiem.Udko powinno byæ pozbawione fiszbin! Rozgrzaæ w szybkowarze olej, obrumieniæ na nim udko z obu stron.Wkroiæ do szybkowaru cukinie, sparzone i pozbawione skórki pomidory oraz oczyszczon¹ cebulê, równie¿ pokrojon¹, posypaæ tymiankiem i pieprzem, podlaæ wod¹.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Indyk w warzywach 25 min – kuchnia z szybkowaru4 porcje indyka25 dag rzepy lub kalarepki25 dag marchwi50 dag kartofli1 cebula2 z¹bki czosnku3 dag smalcu1 kostka maggi2 szklanki wodynatka pietruszkisól i pieprz do smakuOczyœciæ warzywa.W szybkowarze rozgrzaæ t³uszcz, na gor¹cy po³o¿yæ kawa³ki indyka, obrumieniæ, wyj¹æ.Na to miejsce wrzuciæ pokrojone.marchew, rzepê i cebulê.Zrumieniæ je.W³o¿yæ kawa³ki indyka, wlaæ wodê, wrzuciæ kostkê maggi i czosnek, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Teraz szybkowar otworzyæ, wrzuciæ pokrojone kartofle, ponownie zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12-15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ zielenin¹. Kaczka dzika duszona 30 min – kuchnia z szybkowaru1 dzika koczka20 dag boczku1 ³y¿ka t³uszczu3-4 z¹bki czosnku1 marchew1 pietruszka1 szklanka wody lub roso³u1 listek laurowy1,5 I serwatki4 winne jab³ka1 ³y¿ka kminkusól i pieprz do smakuSprawion¹ kaczkê namoczyæ na kilka godzin w serwatce (mo¿e byæ zsiad³e mleko).Potem kaczkê wyj¹æ, osuszyæ w œciereczce, podzieliæ na porcje i ka¿d¹ z nich natrzeæ sol¹ z czosnkiem i pieprzem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]