[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Prze³o¿yæ do cedzaka, op³ukaæ t³uszcz ze skóry gor¹c¹ wod¹.Czyst¹ œciereczk¹ osuszyæ kaczkê z wierzchu i od wewn¹trz.Wnêtrze kaczki natrzeæ "piêcioma przyprawami" lub cynamonem, w³o¿yæ cebule dymki, bez szczypioru, spi¹æ wyka³aczkami lub zeszyæ.Ocet, wódkê i miód wlaæ do rondelka, mieszaj¹c trzymaæ na ma³ym ogniu a¿ sk³adniki po³¹cz¹ siê, dwukrotnie posmarowaæ kaczkê.Ptaka powiesiæ za szyjê w przewiewnym ch³odnym miejscu, zostawiæ do wyschniêcia na 10 -12 godz.Piekarnik rozgrzaæ do temperatury 220 °C.Kaczkê u³o¿yæ grzbietem do do³u na ruszcie piekarnika le¿¹cym na tacce, piec 15 min, obróciæ, piec dalsze 15 min.Zmniejszyæ temperaturê do 190 °C, piec kaczkê grzbietem do góry 30 min, obróciæ i piec dalsze 30-40 min.Kaczka winna byæ upieczona, a skórka ciemnoz³ota i chrupi¹ca.Tymczasem wlaæ olej do gor¹cego rondelka, w³o¿yæ czosnek, sma¿yæ 15 min na œrednim ogniu, dodaæ pozosta³e sk³adniki sosu do kaczki, mieszaj¹c podgrzewaæ do po³¹czenia i zagotowania.Przelaæ gor¹cy sos na dwa ma³e talerzyki.Szczypior pokrajaæ w 1 cm kawa³ki, ka¿de piórko przeci¹æ, wzd³u¿ na pó³, cebule pokroiæ wzd³u¿ w plasterki.Kaczkê wyj¹æ z piekarnika usun¹æ wyka³aczki lub nitkê.Trzymaæ kaczkê za szyjê, aby wyciek³ p³yn.Ostrym no¿em wyci¹æ 24 ma³e kawa³ki chrupi¹cej skórki.U³o¿yæ skórkê na gor¹cym pó³misku.Tak samo post¹piê z miŸsem.Na stole ustawiê pó³misek z miŸsem i skórk¹, talerzyki z sosem i cebul¹.Goœcie k³ad¹ kawa³ki skórki i miŸsa na po³Ã³wki bu³ki gotowanej na parze, smaruj¹ 1/2 - 1 ³y¿eczki sosu, obk³adaj¹c cebul¹ i szczypiorkiem sk³adaj¹ na pó³ jak kanapkê.Proporcje: dla 3 osób KACZKA Z KAPUST¥ – kuchnia chiñskam³oda kaczka (2 kg)3 ³y¿ki oleju 22 rozgniecione z¹bki czosnku2 œrednie cebule1 any¿ gwiazdkowaty albo 1/2 ³y¿eczki any¿u lub kopru w³oskiego1 1/4 kg pekiñskiej lub w³oskiej kapusty1/2 szklanki wywaru lsól do smaku1 1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej1 ³y¿ka wody1 £y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)Marynata:³y¿ki soku ze œwie¿ego korzenia imbiru lub 1 ³y¿eczka imbiru w proszku2 ³y¿ki sosu sojowego2 ³y¿ki czystej wódki winiaku lub brandy1/2 ³y¿eczki soliSos do duszenia:2 szklanki wywaru l1 ³y¿ka sosu ostrygowego lub sosu sojowego1 ³y¿ka cukruKaczkê rozmroziæ w lodówce.Usun¹æ widoczny t³uszcz przy otworze brzusznym i szyi.Mocno przycisn¹æ pierœ kaczki tak, aby rozp³aszczyæ ptaka.Wyp³ukaæ, osuszyæ.Skórê nak³uæ w kilku miejscach piersi i udek.W³o¿yæ w du¿¹ miskê.Sk³adniki marynaty wymieszaæ, natrzeæ ptaka - z wierzchu i od wewn¹trz, pozostawiæ w temperaturze pokojowej przez 6-8 godz.obracaj¹c kilkakrotnie.Os¹czyæ kaczkê, resztê marynaty odstawiæ.Dwie ³y¿ki oleju wlaæ na gor¹c¹ patelniê, rozgrzaæ na du¿ym ogniu, w³o¿yæ kaczkê, zmniejszyæ p³omieñ, zrumieniæ ze wszystkich stron na œrednim ogniu.Sos do duszenia zamieszaæ, wlaæ do ma³ej brytfanny, doprowadziæ do wrzenia na du¿ym ogniu.W³o¿yê kaczkŸ, zagotowaê, dodaê odstawion¹ marynatŸ, czosnek, cebulŸ i any¿ lub koper w³oski.BrytfannŸ przykryê, zmniejszyê p³omieñ, dusiê 1 1/2 - 2 godz.na wolnym ogniu.Kaczka powinna byê bardzo miŸkka.Liœcie kapusty pekiñskiej wyp³ukaê, pokroiê w paski szerokoœci 6 cm.Wyci¹ê g³¹b z kapusty w³oskiej, podzieliê j¹ na 4 czŸœci, pokrajaê w szerokie paski.KapustŸ zalaê 1/2 szklanki wywaru, gotowaê do miŸkkoœci, osoliê do smaku, odcedziê.Gor¹c¹ kaczkŸ prze³o¿yê na pó³misek, trzymaê w cieple, sos przecedziæ.Kapustê zalaæ sosem spod kaczki, zagotowaæ, zmniejszyæ p³omieñ.Trzymaj¹c garnek na ma³ym ogniu wybraæ kapustê ³y¿k¹ cedzakow¹, u³o¿yæ po bokach kaczki.M¹kê ziemniaczan¹ rozprowadziæ ³y¿k¹ wody, mieszaj¹c sos w garnku wlaæ m¹kê z wod¹, mieszaæ a¿ sos zgêstnieje.Doprawiæ do smaku, dodaæ olej sezamowy, sojowy, zamieszaæ.Polaæ kaczkê i kapustê.Podawaæ potrawê na gor¹co.Proporcje: dla 4-6 osób - z ry¿em lub na 10 -12 porcji na przyjêciu, kiedy podajemy inne potrawy SMA¯ONA KACZKA W SOSIE SOJOWYM I MUSZTARDZIE – kuchnia chiñskaOko³o 1 szklanki miŸsa z kaczki pokrojonego w 5 x 2 1/2 cm plasterki3 ma³e pory3 plasterki œwie¿ego imbiru lub 1 ³y¿eczka imbiru w proszku2 rozgniecione z¹bki czosnku1/4 szklanki oleju1 1/2 ³y¿eczki soli1 ³y¿ka smalcu2 ³y¿eczki sosu sojowego2 ³y¿eczki cukru2 ³y¿ki roso³u lub wody2 ³y¿ki musztardyOdci¹ê zielone liœcie porów, dok³adnie wyp³ukaê pory pod bie¿¹c¹ wod¹, os¹czyê, pokrajaê w 2 1/2 cm kawa³ki.Imbir pokrajaê w paseczki.3 ³y¿ki oleju rozgrzaê na patelni, dodaê œwie¿y imbir (imbir w proszku dodaæ z miêsem) i sól, mieszaj¹c sma¿yæ 10 sek na du¿ym ogniu.W³o¿yæ miêso (i imbir w proszku), mieszaj¹c sma¿yæ je minutê.Wyj¹æ ³y¿k¹ cedzakow¹, odstawiæ.Wlaæ na patelniê pozosta³y olej, rozgrzaæ, dodaæ pory i czosnek, mieszaj¹c sma¿yê 1 1/2 min, wybraê ³y¿k¹ cedzakow¹.W³o¿yê smalec, stopiê, wlaê sos sojowy i rosó³, dodaê cukier, mieszaj¹c doprowadziê do zagotowania, w³o¿yê miŸso, zamieszaê, dodaê pory, wymieszaê przez podrzucanie.Prze³o¿yê na gor¹cy talerz, posmarowaê musztard¹.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 2 osób - jako danie g³Ã³wne, z ry¿em i zup¹ W¥TRÓBKI W BRUNATNYM SOSIE – kuchnia chiñska1/2 kg w¹tróbek z drobiu4 szklanki sosu brunatnegoW¹tróbki rozdzieliæ, wyp³ukaæ dok³adnie os¹czyæ.Sos brunatny doprowadziæ do wrzenia w garnku.Dodaæ w¹tróbki, zagotowaæ, przykryæ, natychmiast zestawiæ z ognia.Pozostawiæ a¿ do ca³kowitego wystudzenia - oko³o 4 godz.W¹tróbki ugotuj¹ siê podczas wolnego stygniêcia sosu.Podawaæ z 12 ³y¿kami sosu i ry¿em jako danie g³Ã³wne lub w¹tróbki pokrajane w cienkie plasterki albo kawa³ki z 2 - 4 ³y¿kami sosu na przek¹skê, lub bez sosu.Proporcje: dla 12 osóbSMA¯ONY RY¯ Z JANGZHOU – kuchnia chiñska6 szklanek ugotowanego ry¿u6 chiñskich czarnych grzybów lub 6 du¿ych pieczarek1 cala pierœ kurczaka (1-2 kg)10 dag pieczonej wieprzowiny po kantoñsku10 dag krewetek z puszki (dowolnie)1 ¿Ã³³tko3 jajasól4 cebule dymki7 ³y¿ek oleju1 rozgnieciony z¹bek czosnku1/2 szklanki wywaru l1 ³y¿ka sosu ostrygowego (dowolnie)Przyprawy:2 ³y¿ki wody1/2 ³y¿eczki soli1 bia³ko1 ³y¿ka wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1/2 ³y¿eczki cukruszczypta pieprzu1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej³y¿ka oleju1 ³y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)Skawalony ry¿ rozdzieliæ rêk¹ na pojedyncze ziarenka.Czarne grzyby namoczyæ w gor¹cej wodzie a¿ zmiêkn¹.Odkroiæ twarde trzonki, odrzuciæ.Z kapeluszy odcisn¹æ wodê i pokrajaæ w drobn¹ kostkê, pieczarki pokrajaæ w podobny sposób
[ Pobierz całość w formacie PDF ]