[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wybraê miŸso.Olej na patelni (oko³o 2 ³y¿ek) mocno rozgrzaê, wsypaê pieczarki (suszone grzyby dodaê z papryk¹), mieszaj¹c sma¿yê 1 1/2 min.Dodaê pŸdy bambusa lub marchew, mieszaj¹c sma¿yê 30 sek, w³o¿yê paprykê (i suszone grzyby), mieszaj¹c sma¿yæ 30 sek, ci¹gle mieszaj¹c dodaæ cebulê dymkê, sma¿yæ 30 sek, przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Przesma¿one miêso kurczaka dodaæ do warzyw i grzybów, natychmiast wlaæ alkohol, mocno mieszaj¹c sma¿yæ do wyparowania wódki lub wina.Prze³o¿yæ na gor¹cy pó³misek, posypaæ orzechami.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 4 osób - jako danie g³Ã³wne, z dodatkiem ry¿u i gêstej zupy KURCZAK Z PIECZARKAMI – kuchnia chiñska1 cala pierœ kurczaka (oko³o 45 dag)5 ³y¿ek oleju1 ³y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)10-15 dag ma³ych pieczarek1/4 szklanki marchewki pokrajanej w plasterki4 ³y¿ki zielonego groszku z puszki1 rozgnieciony z¹bek czosnku1/2 ³y¿eczki soli1 ³y¿ka czystej wódkiPrzyprawy:2 ³y¿ki wody1/2 bia³ka1 ³y¿ka m¹ki ziemniaczanej1/2 ³y¿eczki soli1 ³y¿eczka sosu sojowego1 ³y¿ka czystej wódkiszczypta pieprzu1/4 ³y¿eczki cukruSos:1/4 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej2 ³y¿ki wody2 ³y¿ki roso³u kurzego, wywaru l lub wodyKoœci i skórê usun¹æ z miêsa, pokrajaæ pierœ na kawa³ki o wymiarach 3 x 6 cm, ka¿dy pokrajaê w cieniutkie plasterki.1/2 bia³ka roztrzepaê z 2 ³y¿kami wody, w³o¿yê plasterki miŸsa, starannie wymieszaê rŸk¹, odstawiê na 30 min.Dodaê pozosta³e sk³adniki przypraw, dok³adnie wymieszaê.Wlaê 2 ³y¿ki oleju i ³y¿eczkŸ oleju sezamowego, mieszaê a¿ olej pokryje ka¿dy plasterek miŸsa.Trzonki pieczarek œci¹ê równo przy kapeluszach, pokrajaê w plasterki gruboœci 1/2 cm.MarchewkŸ wsypaê do wrz¹cej wody, trzymaê 30 sek.Odcedziê, przelaê zimn¹ wod¹.Os¹czyê równie¿ groszek wyjŸty z puszki.Sk³adniki sosu wymieszaæ, odstawiæ.Patelniê rozgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ 3 ³y¿ki oleju, mocno rozgrzaæ, dodaæ czosnek, mieszaj¹c sma¿yæ 10 sek, wybraæ ³y¿k¹ cedzakow¹.W³o¿yæ miêso z kurczaka, natychmiast zestawiæ patelniê z ognia, mieszaæ szybkimi ruchami celem rozdzielenia sklejonych plasterków.Miêso przesun¹æ na bok.Patelniê lekko przechyliæ, aby olej œciek³ na drug¹ stronê.£opatk¹ do obracania kotletów podwa¿yæ przyklejone kawa³ki miêsa, os¹czyæ nad patelni¹, prze³o¿yæ do cedzaka.Patelniê z olejem postawiæ na du¿ym p³omieniu, mocno rozgrzaæ, wsypaæ pieczarki (w razie potrzeby dodaæ trochê oleju), mieszaj¹c sma¿yæ 30 sek, dodaæ marchew, sma¿yæ 15 sek, przyprawiæ sol¹ i pieprzem (w razie potrzeby pokropiæ ³y¿k¹ wody), nie przerywaj¹c mieszania w³o¿yæ plasterki kurczaka i zielony groszek, wlaæ wódkê.Zamieszaæ sos, wlaæ do sk³adników, ci¹gle mieszaj¹c sma¿yæ do zgêstnienia.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 3-4 osób - jako danie g³Ã³wne, z ry¿em, z dodatkiem gêstej zupy KURCZAK GOTOWANY NA CZERWONO – kuchnia chiñska1 1/2 -2 kg kurczak1 1/2 szklanki wody1 ma³a kostka roso³owa (kurza)4 plasterki œwie¿ego imbiru lub 2 ³y¿eczki imbiru w proszku1/4 ³y¿eczki soli1 1/2 ³y¿eczki cukrupieprz do smaku5 – 6 ³y¿ek sosu sojowego2 ca³e gwiazdki any¿u lub 2 ³y¿eczki kopru w³oskiegoWodê w du¿ym garnku doprowadziæ do wrzenia.W³o¿yæ oczyszczonego kurczaka, gotowaæ na ma³ym ogniu 8 min.Odcedziæ, os¹czyæ, w³o¿yæ do ma³ej brytfanny.Wlaæ wodê, dodaæ rozkruszon¹ kostkê roso³ow¹, imbir, sól, cukier, pieprz, sos sojowy i any¿, zagotowaæ na kuchence.Przykryæ brytfannê z kurczakiem, wstawiæ do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec 30 min.Obróciæ ptaka, zmniejszyæ temperaturê do 180¦C, piec 25 min, obróciæ i piec dalsze 25 min.Kurczaka polewaæ sosem po ka¿dym obróceniu.Wyj¹æ, podzieliæ na ma³e kawa³ki, polaæ sosem.Podawaæ na gor¹co
[ Pobierz całość w formacie PDF ]