[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wszystkie sk³adniki i przyprawy w³o¿yæ do rondla, zalaæ wod¹ i dusiæ po woli do miêkkoœci.W¹tróbkê obraæ z b³ony, op³ukaæ, pokrajaæ w plastry, zalaæ wywarem (pó³ szklanki) i dusiæ ok.10 min.Pieczarki oczyœciæ (ze starszych zdj¹æ skórkê), pokrajaæ w plasterki i dusiæ na margarynie do miêkkoœci podlewaj¹c wywarem.Gdy miêso jest miêkkie, zdj¹æ z ognia, och³odziæ; z go³êbi podzielonych na po³Ã³wki usun¹æ koœci.Bu³kê namoczyæ w wywarze.Miêso, w¹tróbkê i bu³kê zemleæ w maszynce 2 razy, za drugim razem u¿ywaj¹c sitka do pasztetów.Dodaæ do masy jaja, uduszone pieczarki, doprawiæ zmielonymi przyprawami i utart¹ ga³k¹ muszkato³ow¹; dobrze wyrobiæ.Do formy z upieczonym ciastem francuskim nak³adaæ warstwami na przemian masê pasztetow¹ i go³êbie, jako ostatni¹ warstwê po³o¿yæ starannie wyg³adzon¹ masê pasztetow¹.Wstawiæ do œrednio gor¹cego piekarnika i piec ok.60 min.Wyj¹æ ostro¿nie z formy na okr¹g³y pó³- misek.Podawaæ z sosem cytrynowym lub korniszonowym. Makaron z gêsi¹ w¹tróbk¹15 dag makaronu w³oskiego25 dag w¹tróbek gêsichma³a cebula³y¿ka t³uszczu³y¿ka tartej bu³kisólpieprz1,5 szklanki sosu beszamelowegoMakaron ugotowaæ, odcedziæ.W¹tróbki op³ukaæ.Cebulê obraæ, pokrajaæ w kostkê, zasma¿yæ na t³uszczu na jasnoz³oty kolor.W³o¿yæ w¹tróbki, wlaæ 3-4 ³y¿ki wody, dusiæ pod przykryciem 15 min.W¹tróbki drobno pokrajaæ, po³¹czyæ z makaronem i po³ow¹ sosu beszamelowego.Mas¹ nape³niæ muszelki, pokryæ reszt¹ sosu.Posypaæ tart¹ bu³k¹, zapiec.Muszelki podawaæ na okr¹g³ym pó³misku wy³o¿onym serwet¹
[ Pobierz całość w formacie PDF ]