[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Posoliæ dodaæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê i czosnek, wlaæ szklankê wody.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wkroiæ w cienkich plasterkach rzodkiew.Ponownie zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po ugotowaniu doprawiæ zrobion¹ na pozosta³ym t³uszczu zasma¿k¹, cukrem, pieprzem i przyprawami, zagotowaæ.Przed podaniem posypaæ zielenin¹. Bigos z baranin¹ i grzybami 30 min – kuchnia z szybkowaru30 dag baraniny bez koœci5 suszonych uprzednio namoczonych grzybów60 dag kiszonej kapusty6 dag t³uszczu2 cebulesól i pieprz do smakuBaraninê pokroiæ na drobne kawa³ki, obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu, w³o¿yæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê i te¿ zrumieniæ.Dodaæ pokrojone w paseczki grzyby, wlaæ wodê, w której siê moczy³y, kapustê przep³ukan¹ wod¹ dla pozbycia siê nadmiaru kwasu.Dodaæ nieco wody (ma byæ poni¿ej poziomu kapusty).Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Bitki baranie z kartoflami 15 min – kuchnia z szybkowaru70 dag baraniny z koœci¹ z udŸca50 dag kartofli5 dag t³uszczu1 du¿a cebula1 ³y¿ka m¹ki; sólpieprz i siekana zielenina do smakuMiêso oddzieliæ od koœci, pokroiæ na porcje w poprzek w³Ã³kien i dobrze pobiæ wilgotnym t³uczkiem.Obsypaæ sol¹ i pieprzem, obtoczyæ w m¹ce i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu, odsun¹æ na bok i r1a tym samym t³uszczu zrumieniæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê.U³o¿yæ bitki na dnie, na nie wy³o¿yæ pokrojone w cienkie plasterki oczyszczone kartofle.Posoliæ i popieprzyæ, zalaæ wod¹ lub wywarem z koœci baranich.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ zielenin¹. Bitki baranie z w³osk¹ kapust¹ 15 min – kuchnia z szybkowaru70 dag baraniny z koœci¹ z udŸca6 dag t³uszczu60 dag w³oskiej kapusty1 du¿a cebula1 z¹bek czosnku1 ³y¿ka m¹ki1 ³y¿eczka kminku; sólocetpieprz i cukier do smakuMiêso oddzieliæ od koœci, pokroiæ na porcje, pobiæ dobrze wilgotnym t³uczkiem, obsypaæ sol¹, pieprzem, obtoczyæ w m¹ce i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Odsun¹æ na bo i na tym samym t³uszczu obrumieniæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê.Wlaæ trochê wody i w³o¿yæ oczyszczon¹ poszatkowan¹ kapustê, zagotowaæ.Gdy kapusta opadnie dodaæ jeszcze wody (lub wywaru z koœci baranich), tak by by³a nieco poni¿ej poziomu kapusty, posypaæ kminkiem i zamkn¹æ szybkowar.Ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru doprawiæ sol¹, cukrem, pieprzem i octem do smaku. Bitki baranie z warzywami 15 min – kuchnia z szybkowaru70 dag baraniny z koœci¹ z udŸca1 du¿a w³oszczyzna1 du¿a cebula4 dag t³uszczu1 ³y¿ka m¹ki0,5 szklanki œmietany1 ³y¿ka siekanej zieleninysól i pieprz do smakuMiêso oddzieliæ od koœci, pokroiæ na porcje, w poprzek w³Ã³kien, pobiæ dobrze zwil¿onym t³uczkiem i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu, po uprzednim obsypaniu sol¹, pieprzem i m¹k¹.W³o¿yæ oczyszczone i pokrojone warzywa, zalaæ wod¹ i zamkn¹æ szybkowar.Ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru wiaæ wymieszan¹ z pozosta³¹ m¹k¹ œmietanê, zagotowaæ.Doprawiæ jeszcze sol¹ i pieprzem. Comber barani pieczony naturalny 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg combra baraniego6 dag t³uszczu3 ³y¿eczki przyprawy do zup w p³ynie1 p³aska ³y¿ka przyprawy w³oskiejsól i pieprz do smakuRozgrzaæ w szybkowarze po³owê t³uszczu, zrumieniæ na nim comber od strony miêsa (gdy jest za d³ugi przer¹baæ).Comber powinien byæ przedarty natarty na godzinê sol¹ z czosnkiem i przypraw¹ w³osk¹.Po zrumienieniu dodaæ resztê t³uszczu, polaæ p³ynn¹ przypraw¹ do zup, wlaæ 0,5 szklanki wody i zamkn¹æ szybkowar.Ogrzewaæ 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Comber barani w œmietanie 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg combra baraniego5 dag t³uszczu1 ³y¿ka m¹ki1-2 z¹bki czosnku0,5 szklanki œmietanysól Zalewa.3 szklanki wody1 szklanka octu 6-procentowego3 listki laurowe6 ziaren pieprzu6 ziaren ziela angielskiego1 p³aska ³y¿ka soli1 spora cebulaZrobiæ zalewê z podanych sk³adników (pieprz i ziele angielskie rozetrzeæ).wodê zagotowaæ z pokrojon¹ w talarki cebul¹, sol¹ i przyprawami, a gdy ostygnie, dodaæ ocet.Zalaæ t¹ zalew¹ comber na 2-4 dni ; pozostawiæ w ch³odzie.Jeœli zalewa nie przykrywa ca³ego combra, odwracaæ go codziennie.Wyjêty z zalewy comber osuszyæ w œciereczce i natrzeæ rozgniecionym z sol¹ czosnkiem.Oprószyæ m¹k¹ obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu (jeœli nie mieœci siê, poci¹æ na kawa³ki).Wlaæ 0,5 szklanki wody i kilka ³y¿ek zalewy, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru wlaæ wymieszan¹ z m¹k¹ œmietanê i zagotowaæ.Podawaæ z buraczkami i kartoflami. Comber barani z jab³kami 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg combra baraniego1 szklanka wody0,25 szklanki octu 6-procentowego3 z¹bki czosnku1 ³y¿ka m¹ki2 cebule; 1 p³aska ³y¿eczka przyprawy curry5 dag t³uszczu2 kwaœne jab³kasólZ combra usun¹æ t³uszcz, po³o¿yæ comber w misce miêsem do góry i polaæ wrz¹c¹ wod¹ z octem, wyj¹æ dopiero po chwili.Natrzeæ ca³e miêso sol¹ i w kilku miejscach naszpikowaæ czosnkiem.Oprószyæ lekko m¹k¹ i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Dodaæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê, resztê czosnku, posypaæ przypraw¹ curry, wlaæ 0,5 szklanki wody.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie obraæ, pozbawiæ gniazd nasiennych i pokroiæ na æwiartki jab³ka.Po otwarciu szybkowaru w³o¿yæ jab³ka i kilka razy zagotowaæ, tak by jab³ka zmiêk³y, lecz nie rozgotowa³y siê.Podawaæ z kasz¹ na sypko i cukini¹ z wody. Go³¹bki z baranin¹ i ry¿em 15 min – kuchnia z szybkowaru8-10 du¿ych liœci kapusty w³oskiej lub bia³ej40 dag mielonej baraniny3 ³y¿ki ry¿u1 cebula6 dag t³uszczu1 ³y¿eczka m¹ki4 pomidory; sólpieprzlistki seleraprzyprawa "Jarzynka" i zielenina do smakuLiœcie kapusty sparzyæ, œci¹æ grube nerwy.Po³owê t³uszczu rozgrzaæ w szybkowarze, zrumieniæ lekko na nim oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê, wsypaæ ry¿ i zeszkliæ, wymieszaæ z mielonym miêsem i siekanymi listkami selera.Posoliæ i popieprzyæ.Roz³o¿yæ masê miêsn¹ na liœcie kapusty, zwin¹æ.W szybkowarze rozgrzaæ pozosta³y t³uszcz, wsypaæ m¹kê i mieszaj¹c zasma¿yæ, wlaæ szklankê zimnej wody, wsypaæ przyprawê.W³o¿yæ go³¹bki, uzupe³niæ, jeœli trzeba, wod¹, posoliæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego
[ Pobierz całość w formacie PDF ]