[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Postawiæ w lodówce na kilka godzin.Cebulki umyæ, obraæ, op³ukaæ.Œliwki umyæ, wydrylowaæ, lekko nadkrawaj¹c.Œliwki mro¿one trzeba przed drylowaniem nieco rozmroziæ.Kostki miêsa, cebulki i œliwki nabijaæ kolejno na szpadki lub szpilki do drobiu czy nawet na patyczki.Szasz³yki obrumieniæ na patelni, powleczonej mas¹ typu teflon i posmarowanej olejem czy oliw¹, osoliæ, oprószyæ pieprzem lub ostr¹ papryk¹ sproszkowan¹.Skrapiaj¹c wod¹ udusiæ pod przykryciem.Na pó³misku po³o¿yæ warstwê ziemniaków purée posypanych posiekan¹ naci¹ pietruszki.Na ziemniakach u³o¿yæ szasz³yki.Podawaæ z dodatkiem sa³atki z buraczków i z surówkami. BEFSZTYK Z POLÊDWICY KOÑSKIEJ PO ANGIELSKU60 dag polêdwicy koñskiej1 ³y¿ka oleju lub oliwy2 ³y¿ki rozkruszonych przypraw zio³owych (sza³wia, majeranek, estragon, bazylia)sól czosnkowapieprz,3 ³y¿ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki ze szczypiorkiem, ewentualnie 1/2 cytryny5 dag chrzanuPolêdwicê oczyœciæ z b³on i œciêgien,, umyæ, pokrajaæ w plastry.Uformowaæ no¿em okr¹g³e porcje, które mo¿na lekko zbiæ t³uczkiem do miêsa.Ka¿dy plaster natrzeæ z obu stron przyprawami zio³owymi, u³o¿yæ jeden na drugim, przykryæ, postawiæ na 1 godz.w lodówce.Sma¿yæ tu¿ przed podaniem.Na patelni do sma¿enia bez t³uszczu rozgrzaæ oliwê lub olej, w³o¿yæ przygotowane miêso.Obrumieniæ, odwróciæ na drug¹ stronê i tak¿e obrumieniæ (czas sma¿enia z jednej strony 3-4 min).Usma¿one befsztyki oprószyæ sol¹ czosnkow¹ i pieprzem, u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku.Na ka¿dej porcji po³o¿yæ 1/2 kr¹¿ka cytryny i odpowiedni¹ iloœæ posiekanej zieleniny.Obok befsztyków u³o¿yæ "kêpkami" chrzan zestrugany w jak najcieñsze wiórki.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków purée (1-1 1/2 ³y¿ki na porcjê) lub frytek przyrz¹dzonych bez t³uszczu i z warzywami gotowanymi (kalafior, brukselka) oraz z surówkami z zielonej sa³aty czy cykorii lub pomidorów. RUMSZTYK Z KONINY60 dag koniny (polêdwica lub zrazowa)sok cytrynowy20 dag cebuli2 z¹bki czosnku1 ³y¿ka suszonej pokruszonej bazyliisólpieprzMiêso oczyœciæ z b³on i œciêgien, umyæ, osuszyæ, pokrajaæ w poprzek w³Ã³kien w plastry, zbiæ starannie t³uczkiem, uformowaæ no¿em owalne, cienkie p³aty.Ka¿dy p³at natrzeæ przeciœniêtym przez praskê czosnkiem i rozkruszon¹ bazyli¹, skropiæ sokiem z cytryny.U³o¿yæ je na p³askim talerzu jeden na drugim, przykryæ, postawiæ w lodówce na 1 godz.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w pó³kr¹¿ki, posoliæ, ogrzewaæ na suchej patelni mieszaj¹c od czasu do czasu, a¿ zacznie siê rumieniæ.Wówczas podlaæ 2-3 ³y¿kami wrz¹cej wody i w dalszym ci¹gu ogrzewaæ mieszaj¹c, a¿ p³yn odparuje, a cebula stanie siê jednolicie zabarwiona na ciemno¿Ã³³ty kolor i sucha.Na patelni do sma¿enia bez t³uszczu obrumieniæ przygotowane rumsztyki po obu stronach, skropiæ wod¹ i ogrzewaæ pod przykryciem kilka minut, oprószyæ sol¹ i pieprzem.Usma¿one rumsztyki u³o¿yæ na ogrzanym pó³misku, k³ad¹c na ka¿dej porcji odpowiedni¹ iloœæ cebuli.Podawaæ z dodatkiem zimnych sosów, przyrz¹dzonych na bazie pomidorów, z ziemniakami purée, warzywami gotowanymi i surówkami. ZRAZY Z KONINY Z CEBUL¥ I PAPRYK¥60 dag koniny (zrazowa)2 ³y¿ki suszonych przypraw zio³owych (majeranek, estragon)2 goŸdzikilistek laurowy4 z¹bki czosnku20 dag cebuli20 dag papryki1 ³y¿ka sosu sojowegosólpieprz2 ³y¿ki umytej posiekanej naci pietruszkiMiêso oczyœciæ z b³on i œciêgien, umyæ, osuszyæ, pokrajaæ na p³aty w poprzek w³Ã³kien i zbiæ t³uczkiem.Ka¿dy p³at natrzeæ drobno posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozkruszonymi zio³ami i z ut³uczonymi goŸdzikami.Cebulê obraæ, op³ukaæ.Jedn¹ posiekaæ jak najdrobniej, roz³o¿yæ równomiernie na p³atach miêsa, oprószyæ pieprzem i zwin¹æ w œcis³e ruloniki.Pozosta³¹ cebulê pokrajaæ w piórka i razem ze zrazami podrumieniæ na patelni do sma¿enia bez t³uszczu.Prze³o¿yæ do rondla, posoliæ, podlaæ wrz¹c¹ wod¹ i sosem sojowym, dodaæ listek laurowy.Dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu.Paprykê umyæ, oczyœciæ z nasion, pokrajaæ w makaronik, posoliæ, dodaæ do podduszonego miêsa
[ Pobierz całość w formacie PDF ]