[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Komórki układużołądkowo-jelitowego odpoczywają, a energia, która przedtem byłaspożytkowana na przyspieszony podział komórek, teraz idzie naodbudowę struktur wewnętrznych, "naprawę" przerwanych spirali DNA iRNA.Sprzyja temu wzmocniona biosynteza wewnątrz komórki, z powoduutrzymywania się w niej dwutlenku węgla co nie ma miejsca przyreżimie odżywiania.Dzięki temu nie giną one, nie zostają odrzuconeprzez własny organizm i przy przejściu na reżim odżywiania teprocesy podziału i odbudowy struktury wewnętrznej komórek nie mogąbyć w pełni realizowane, co dodatkowo pogłębia promieniowanie.Jak wykazały badania, promieniowanie i radionukleotydy zostająwydalane z organizmu człowieka zaledwie przez 12-14 dni głodówki.Ciekawe, że w tej sytuacji człowiek traci na wadze znacznie mniej,niż przy zwykłej głodówce.Na skutek tych procesów, zachodzących w trakcie głodowania,całkowicie rozwiązują się problemy promieniowania radioaktywnego.Irzeczywiście, po Czarnobylu akademik A.Worobjew zdecydował się nazastosowanie leczenia głodem osób, zaatakowanych przez chorobępopromienną.Przeszczepienie szpiku i zastosowanie intensywnejterapii antybiotykami w tych wypadkach są praktycznie bezskuteczne,natomiast głodując ludzie odzyskali zdrowie.Po raz pierwszy wpraktyce światowej metoda głodówki przyszła z pomocą w tym wypadku,gdy inne najbardziej współczesne metody leczenia okazały siębezsilne.Porównajmy daty postów ze znakami zodiaku.Ciekawe, że trzy zczterech postów przypadają za znaki ognia.Post Bożonarodzeniowy (40dni) przypada na znak Strzelca, Wielki Post (48 dni ) - na znakBarana, Uśpieński post (14 dni) przypada na znak Lwa, zaś Piotrówpost (trwa różnie od 8 do 42 dni*) przypada na najbardziej gorącyokres roku - letnie przesilenie.W tych okresach Ziemia otrzymuje zKosmosu zwiększoną ilość energii, która podobnie do promieniowaniaradioaktywnego może w dużej mierze rozregulować organizm.Jeśli wtym okresie pościć, energia kosmiczna i nadwyżka energii słonecznejpójdą na proces tworzenia - wzmacniając biosyntezę.Gdy będziemy wtym czasie jeść tak jak zwykle, energia wywoła zniszczenie komórek,a wolne rodniki będą osłabiać komórki, niszcząc aktywność życiowącałego organizmu.Natomiast bakterie i wirusy w tym okresie dziękiobfitości energii uaktywniają się i skutecznie atakują osłabionyorganizm.W tym właśnie czasie na całym świecie występują epidemiegrypy (wiosna i początek zimy) i cholery (lato).Łączeniepodwyższonej energetyki naturalnej i głodu daje najlepszy efekt,aktywując "zasadę" ognia, którą gasi głód.*Zależy od naturalnego rytmu.W latach aktywnego słońca jego czastrwania wydłuża się, w chłodne lata skraca.Zapobiegawczo-uzdrawiający efekt postu.Pod względem profilaktykii wzmocnienia zdrowia post zajmuje miejsce centralne, pozostawiającw tyle inne naturalne metody uzdrawiania.Posty są przede wszystkimskierowane na wydalanie z organizmu kwaśnych mąko-wielocukrów izbędnego białka, które stanowią podstawę metabolicznej flegmy worganizmie i prowadzą do oczyszczenia organizmu.Poza tym postrozwiązuje inny ważny problem - wzmocnienie biosyntezy i uzyskanieprzez organizm "wrażliwości" na substancje żywieniowe.Na czym polega efekt uzdrawiający postów? Otóż każda pora rokuwpływa na swój sposób na organizm człowieka, w którym zachodząprocesy, wpływające na stan flegmy w organizmie.Nakładając się nasiebie, procesy zachodzące w przyrodzie i w naszym organizmie pobudzają nadmiernie zasadę życiową "Flegmy".Zwyczajny trybodżywiania prowadzi do masowych chorób typu przeziębień.Tybetańczycy jako profilaktykę w tym czasie ("Koniec Zimy") zalecająpicie wrzątku, wywaru z imbiru (imbir - mocno rozgrzewający iwysuszający środek) poza tym - zmuszać się do wysiłku, ćwiczeńfizycznych, procedur wodnych połączonych z masażem - żeby pozbyć sięflegmy.Nasi przodkowie postępowali bardziej zdecydowanie.Po co wprowadzaćcoś z zewnątrz w celu wydalania flegmy? Czy nie lepiej pozostawićorganizm w takiej sytuacji, gdy będzie zmuszony uaktywnić się i sam"zjadać" całą flegmę? Najlepiej właśnie głód aktywuje organizm.Wrezultacie organizm oczyszcza się samodzielnie, naturalnie znajdującsię pod stałą kontrolą.Piotrów post.W okresie przesilenia letniego, kiedy Słońcejest najbardziej ostre, człowiek słabnie.Przypomnijcie sobie - w tymczasie jesteśmy najbardziej rozluźnieni, w upale nie chce się namjeść.Dla zrównoważenia organizmu Tybetańczycy zalecają pić i obmywaćsię chłodna wodą, nosić ubrania z lnu i bawełny (chłodzą ciało),częściej przebywać w zacienionych miejscach.W domu zaś więcej używaćolejków, które mają działanie chłodzące.Głód w tym okresie korzystny jest z dwóch powodów:lgłód chłodzi organizm, przez co równoważy upał,lgłód wysusza, równoważąc duchotę, wywoływaną przez intensywnewyparowywanie wody ze zbiorników wodnych i z powierzchni Ziemi,lgłód stwarza w organizmie lekkość, co zrównoważy ociężałość,spowodowaną obfitą zawartością wody w organizmie.lgłębokie rozluźnienie wywołane upałem sprzyja lepszemuoczyszczeniu organizmu.Spasy.Miodowy, orzechowy, jabłkowy.Tybetańczycyzauważyli, że po szczycie upałów gdy zaczyna się intensywne tajanieśniegu w górach i odparowanie wody, powstaje mocne odprowadzenieciepła z powierzchni ziemi, co wiąże się ze zmianą pogody w kierunkuochłodzenia.Obłoki (powstałe z wyparowanej wody) przysłaniająpromienie słoneczne co jeszcze bardziej chłodzi powierzchnię ziemi.Gwałtowna zmiana temperatury niekorzystnie wpływa na organizmczłowieka.Dlatego w tym okresie zalecane było wzmacniać ciepło worganizmie: spożywać gorące, tłuste pokarmy, o smaku słodkim, kwaśnymi słonym, przebywać w cieple.W Rosji występuje podobna sytuacja atmosferyczna.Dlatego nasiprzodkowie w celu wzmocnienia cielesnego ognia wykorzystywaliprodukty o właściwościach i smakach rozgrzewających.Miód tworzy worganizmie ciepło, wzbudza apetyt, polepsza trawienie.Słodki smak -wzmacnia siły ciepła, przedłuża życie.Orzechy mają właściwości"ognia", smak słodki i są tłuste - czyli jest to produkt naturalnypozwalający przeciwstawić się zimnej pogodzie.Te produkty ratowałykiedyś naszych przodków przed niekorzystnymi warunkami przyrody.Stąd ta nazwa (spasati - ratować).Spasy były jabłkowe, miodowe,orzechowe - zwiększały ciepło w organizmie, zwalczały flegmę,polepszały osłabione trawienie, czyli służyły jako delikatny systemuruchamiania organizmu człowieka po najbardziej gorącej porze roku,gdy procesy destrukcyjne w organizmie rozwijają się najbardziejintensywnie.Spasy wskazują i na to, że o innej porze te produktynie są dobre (zwłaszcza w okresie upałów), ponieważ jeszcze bardziejwzmacniają "ogień" w organizmie, co prowadzi do chorób trawienia(wzmacnia się nadmierne "żółć")
[ Pobierz całość w formacie PDF ]