[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Dodaæ stopione ciep³e mas³o, œmietankê, start¹ skórkê cytrynow¹ oraz m¹kê wymieszan¹ z dro¿d¿ami.Przygotowaæ formê w kszta³cie wieñca, smaruj¹c j¹ mas³em i posypuj¹c m¹k¹.Prze³o¿yæ do niej ciasto i wstawiæ do ogrzanego piekarnika.Piec w œredniej temperaturze (ok.200 oC) 40-45 min.Po upieczeniu przestudziæ i wy³o¿yæ na talerz.Wnêtrze wieñca wype³niæ bit¹ œmietank¹ i owocami - œwie¿ymi lub wyjêtymi z konfitury. Suflet z agrestu50 dag agrestu12 dag cukruskórka z po³owy cytryny³y¿eczka m¹kipó³ szklanki bia³ego wina2 jajkaAgrest umyæ, zalaæ niewielk¹ iloœci¹ wody, dodaæ skórkê z cytryny, po³owê cukru i chwilê pogotowaæ, a¿ zmiêknie.Przetrzeæ przez sitko.¯Ã³³tka i resztê cukru ukrêciæ na puszyst¹ masê, wsypaæ m¹kê i rozmieszaæ z musem agrestowym.Prze³o¿yæ do rondelka, doprowadziæ do wrzenia, dodaæ wino i zdj¹æ z ognia.Bia³ka ubiæ na sztywn¹ pianê, wymieszaæ ostro¿nie z przygotowanym musem i prze³o¿yæ do wysmarowanego mas³em naczynia ogniotrwa³ego.Wstawiæ do nagrzanego piekarnika.Zapiekaæ suflet w œredniej temperaturze (ok.200 oC) przez ok.20 min.Gdy bêdzie gotowy, wyj¹æ i podawaæ z sosem waniliowym. Suflet z jab³ek50 dag jab³ek8 dag mas³a lub margarynypó³ szklanki cukru12 dag migda³Ã³w³y¿ka m¹kisok cytrynowy2 jajkaskórka cytrynowamas³o do smarowania naczyniaJab³ka cienko obraæ, usun¹æ gniazda nasienne i pokrajaæ w cienkie plastry.Prze³o¿yæ do rondla, dodaæ trochê wody i ³y¿eczkê cukru, chwilê poddusiæ.Resztê cukru ukrêciæ z mas³em i ¿Ã³³tkami, dodaæ zmielone migda³y, start¹ skórkê cytrynow¹ oraz sok cytrynowy.Wymieszaæ.Bia³ka ubiæ na sztywn¹ pianê i ostro¿nie wymieszaæ z przygotowan¹ mas¹.Do naczynia ogniotrwa³ego wysmarowanego mas³em prze³o¿yæ najpierw jab³ka, a póŸniej masê.Piec w œredniej temperaturze (ok.200 oC) ok.20 min.Przed podaniem polaæ sosem waniliowym. Ciasto wielkanocne na ostro (Torta pasqualina)Czas przyrz¹dzania i gotowania - 2 godziny.CIASTO400 g przesianej m¹ki pszennej2 ³y¿ki oliwy z oliweksólNADZIENIE500 g boæwiny200 g twarogu ricotta50 g topionego mas³a6 jajek1 ³y¿ka œwie¿ego lub 1 ³y¿eczka suszonego majeranku2 ³y¿ki parmezanu4 ³y¿ki tartego twardego sera pecorino1 szklanka mlekami¹¿sz z chleba2 ³y¿ki m¹ki12 ³y¿eczek oliwy z oliweksól i œwie¿o zmielony czarny pieprzZ m¹ki, 2 ³y¿ek oliwy, szczypty soli i odpowiedniej iloœci wody wyrobiæ ciasto, a nastêpnie gotow¹ masê podzieliæ na 6 jednakowych czêœci.Buraki obraæ, umyæ i poci¹æ na cieniutkie plasterki.Do garnka wlaæ ma³¹ iloœæ osolonej wody i pod przykryciem 6 minut gotowaæ w niej boæwinê.Ugotowan¹ boæwinê odcedziæ, wycisn¹æ, a gdy ostygnie, rozgnieœæ widelcem w miseczce razem z 2 jajkami, utartymi serami, majerankiem, 2 ³y¿kami m¹ki, twaro¿kiem ricotta, mlekiem, namoczonym chlebem, sol¹ i pieprzem, tak by uzyskaæ jednolit¹ masê.Tortownicê wysmarowaæ oliw¹.Kolejno rozwa³kowaæ kawa³ki ciasta i ka¿dy posmarowaæ pêdzelkiem oliw¹.Jednym kawa³kiem ciasta wy³o¿yæ spód i boki tortownicy a¿ po brzegi.Nastêpnie na pierwszej warstwie u³o¿yæ kolejne dwa p³aty ciasta, nie zapominaj¹c o posmarowaniu ich oliw¹, aby siê nie sklei³y.Na trzeci p³at na³o¿yæ nadzienie, wyrównaæ, po czym w masie zrobiæ 4 do³ki, do których wbiæ po jednym jajku ca³y czas uwa¿aj¹c, aby siê nie rozla³y.Ka¿dy do³ek z jajkiem przykryæ ³y¿k¹ mas³a i ³y¿k¹ tartego sera owczego pecorino, posoliæ, popieprzyæ, a nastêpnie przykryæ pozosta³ymi trzema p³atami rozwa³kowanego i nasmarowanego oliw¹ ciasta.Brzeg ciasta dok³adnie zlepiæ formuj¹c: wokó³ wa³eczek.Posmarowaæ oliw¹ równie¿ wierzch, po czym nak³uwaæ go widelcem uwa¿aj¹c, aby nie przek³uæ ¿Ã³³tek.Tak przygotowane ciasto w³o¿yæ do rozgrzanego do temperatury 180”C piekarnika na 45 minut. Ciasto z karczochami (Tortino di carciofi)Czas przyrz¹dzania i gotowania -1 godzina 15 minut.CIASTO300 g m¹ki pszennej3 ³y¿ki oliwy z oliweksólNADZIENIE300 g boæwiny6 karczochów100 g tartego parmezanu1 szalotka1 ³y¿ka liœci majeranku3 ³y¿ki tartej bu³ki6 ³y¿ek oliwy z oliweksól i pieprzZ m¹ki, 3 ³y¿ek oliwy 1/2 wazowej ³y¿ki letniej wody i szczypty soli zagnieœæ ciasto, wyrabiaj¹c je tak d³ugo, a¿ masa stanie siê jednolita.Boæwinê dok³adnie umyæ, ugotowaæ w ma³ej iloœci osolonej wody, a nastêpnie odcedziæ, wycisn¹æ i drobniutko pokroiæ.Karczochyoczyœciæ z wierzchnich liœci, obci¹æ kolce, a kwiatostany pokroiæ w æwiartki o gruboœci kilku milimetrów.Pokrojon¹ szalotkê podsma¿yæ na patelni na 3 ³y¿kach oliwy, po chwili dodaæ do niej æwiartki karczocha oraz boæwinê.Warzywa posoliæ, przykryæ pokrywk¹ i dalej gotowaæ 10 minut na wolnym ogniu.Nastêpnie na patelniê do³o¿yæ parmezan, tart¹ bu³kê, mas³o oraz majeranek i pieprz i wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ drewnian¹ ³y¿k¹.Przygotowane wczeœniej ciasto cienko rozwa³kowaæ i wyci¹æ z niego 2 prostok¹ty wielkoœci tortownicy.Tortownicê wysmarowaæ oliw¹ i u³o¿yæ w niej ciasto, wyk³adaj¹c boki a¿ po brzegi.Nadzienie rozprowadziæ, delikatnie wyrównuj¹c drewnian¹ ³y¿k¹, po czym przykryæ je drugim kawa³kiem ciasta, dok³adnie zalepiaj¹c brzegi.Wierzch ciasta posmarowaæ oliw¹.Tortownicê na 45 minut w³o¿yæ do piekarnika o temperaturze 180 oC. PLACEK DRO¯D¯OWY POSPOLITYSk³adniki ciasta :1,2 kg m¹ki pszennej,25 dag cukru,1 kostka mas³a,5 jaj,0,5 I mleka,10 dag dro¿d¿y,pó³ ³y¿eczki soli,1 olejek cytrynowy,1 paczka cukru waniliowego,rodzynki,skórka pomarañczowa
[ Pobierz całość w formacie PDF ]