[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Posiekaæ, zmieszaæ z sosem pomidorowym.Przyrz¹dziæ ciasto na pierogi, uformowaæ i nadziaæ piero¿ki.Ugotowane piero¿ki okrasiæ, u³o¿yæ w muszelkach lub tygielkach, polaæ gêstym sosem pomidorowym, oprószyæ utartym serem i zapiec.Podawaæ na pó³misku wy³o¿onym serwet¹, przybrane naci¹. Knedle ch³opskie z serem – kuchnia wêgierska750 g bia³ego sera2 fili¿anki kwaœnej œmietany80 g m¹ki150 g ¿Ã³³tek4 jajasól140 g mas³amus jab³kowyBia³y ser przetrzeæ przez sito, wyrobiæ z 80 g m¹ki i ¿Ã³³tkami, posoliæ i wymieszaæ z pian¹ ubit¹ z bia³ek.Formowaæ knedle, gotowaæ je we wrz¹cej, osolonej wodzie, potem wyjmowaæ ³y¿k¹ cedzakow¹ i pojedynczo maczaæ w tartej bu³ce zrumienionej na maœle.Uk³adaæ na talerzu i podawaæ z musem jab³kowym. Makaron z serem – kuchnia wêgierska500 g makaronu (wst¹¿ki)30 g t³uszczu200 g bia³ego sera2 fili¿anki kwaœnej œmietany1 pêczek koperkusól100 g wêdzonego boczkuMakaron ugotowaæ w osolonej wodzie i ods¹czyæ.Bia³y ser przetrzeæ przez sito i wymieszaæ z drobno posiekanym koperkiem.Wêdzony boczek pokroiæ w drobn¹ kostkê i stopiæ, skwarki wyj¹æ z patelni.Do wytopionego t³uszczu dodaæ jeszcze 30 g innego t³uszczu, kwaœn¹ œmietanê, a po zagotowaniu dodaæ makaron.Wszystko wymieszaæ i prze³o¿yæ do salaterki.Makaron podawaæ na gor¹co posypany skwarkami. Knedle z serem – kuchnia wêgierska500 g bia³ego sera130 g tartej bu³ki3 bu³kisól3 jaja3 fili¿anki kwaœnej œmietany100 g m¹kicukier puder130 g mas³aDo przetartego przez sito bia³ego sera dodaæ fili¿ankê kwaœnej œmietany, 3 ¿Ã³³tka i 30 g stopionego mas³a, posoliæ i wszystko razem dok³adnie wyrobiæ.Bu³ki obraæ ze skórki, pokroiæ w drobn¹ kostkê.Kostki bu³ki wymieszaæ razem z m¹k¹, pian¹ ubit¹ z bia³ek i mas¹ serow¹.Odstawiæ na ok.10 min, potem formowaæ ma³e knedle i gotowaæ je w osolonej wodzie.Ods¹czyæ.Przed podaniem polaæ tart¹ bu³k¹ zrumienion¹ na reszcie mas³a, polaæ kwaœn¹ œmietan¹ i posypaæ cukrem pudrem. Knedle ze œliwkami – kuchnia wêgierska750 g ziemniaków50 g orzechów1 jajo1 ³y¿eczka utartej wanilii140 g mas³aszczypta cynamonu250 g m¹ki100 g tartej bu³kisól4 ³y¿ki cukru pudruœliwkiZiemniaki ugotowaæ w ³upinkach, obraæ, przetrzeæ przez sito i razem z m¹k¹, 1 jajem i 30 g mas³a zagnieœæ na elastyczne ciasto.Na desce posypanej m¹k¹ rozwa³kowaæ ciasto na gruboœæ jednego palca i pokroiæ je na dziesiêciocentymetrowe kwadraty.Na ka¿dym kwadracie u³o¿yæ œliwkê umyt¹, wypestkowan¹ i nadzian¹ nadzieniem z utartych orzechów, cynamonu, wanilii i cukru pudru.Z kwadratów formowaæ knedle i gotowaæ w osolonej wodzie.Pojedyncze knedle obtaczaæ obficie w tartej bu³ce zrumienionej na maœle.Nastêpnie w³o¿yæ je do salaterki i posypaæ reszt¹ nadzienia (cukier puder, utarte orzechy, cynamon itp.). Marsz grenadierów – kuchnia wêgierska400 g makaronu (gwiazdeczki lub muszelki)100 g t³uszczusól500 g ziemniaków mielona papryka1 cebulaObrane ziemniaki pokroiæ w kostkê, ugotowaæ w osolonej wodzie, ods¹czyæ.Makaron równie¿ ugotowaæ w osolonej wodzie i ods¹czyæ na sicie.Posiekan¹ cebulê zrumieniæ na t³uszczu, dodaæ paprykê, ziemniaki i makaron.Dobrze wymieszaæ i na ma³ym p³omieniu sma¿yæ ok.10 min, posoliæ. £azanki z szynk¹ – kuchnia wêgierska500 g kwadratowego makaronu (ok.1 cm)1 ¿Ã³³tko70 g mas³a200 g szynkisól2 fili¿anki kwaœnej œmietanypieprzMakaron ugotowaæ w osolonej wodzie, ods¹czyæ na sicie.Szynkê zemleæ w maszynce do miêsa, wymieszaæ z ¿Ã³³tkiem, kwaœn¹ œmietan¹ i przyprawiæ pieprzem.Makaron i masê szynkow¹ wy³o¿yæ na patelniê z rozgrzanym mas³em i dobrze podgrzewaæ przez kilka min.Natychmiast podaæ na stó³. Kluseczki na sposób somogyjski – kuchnia wêgierskaKluseczki2 fili¿anki kwaœnej œmietany1 cebula100 g grzybów (kurki)1 ³y¿eczka mielonej papryki60 g t³uszczuPosiekan¹ cebulê poddusiæ na t³uszczu, dodaæ oczyszczone kurki, posoliæ i dalej dusiæ z odrobin¹ wody.Gdy woda siê wygotuje, dodaæ paprykê i kwaœn¹ œmietanê, zagotowaæ i wymieszaæ z kluseczkami. Kluseczki jajeczne – kuchnia wêgierskaKluseczki70 g t³uszczu5 jaj1 fili¿anka kwaœnej œmietanysólJaja roztrzepaæ, wymieszaæ z kwaœn¹ œmietan¹, posoliæ, po³¹czyæ z wczeœniej przyrz¹dzonymi kluseczkami i stale mieszaj¹c tak d³ugo pozostawiæ na ogniu, a¿ jaja siê zetn¹. Dödöle Potrawa ch³opska z po³udniowych Wêgier – kuchnia wêgierska1 kg ziemniaków1 cebula200 g m¹ki1 ³y¿eczka mielonej papryki100 g t³uszczusólObrane ziemniaki pokroiæ w ma³¹ kostkê, zalaæ wod¹ i postawiæ na ogniu.Cebulê pokroiæ w cienkie plasterki, poddusiæ na t³uszczu.Gdy ziemniaki zmiêkn¹, posypaæ je m¹k¹ i na ogniu rozgnieœæ drewnian¹ ³y¿k¹.Paprykê wsypaæ do cebuli, ale zdj¹æ z ognia, zanim siê zrumieni.Po³owê cebuli w³o¿yæ do ¿aroodpornego naczynia, z masy kartoflanej wykrawaæ ma³e kluseczki i uk³adaæ je na cebuli.Resztê t³uszczu i cebulê wylaæ na kluseczki.Wstawiæ je na kilka minut do piekarnika i gor¹ce podaæ na stó³. Zapiekanka z makaronu – kuchnia wêgierska400 g makaronu (wst¹¿ki)szczypta wanilii (utartej)50 g mas³atarta bu³ka3 jaja100 g drobno posiekanych orzechówotarta skórka z 1 cytrynyd¿em morelowy1 fili¿anka kwaœnej œmietanysól100 g cukru pudruMas³o, ¿Ã³³tka, 30 g cukru pudru, kwaœn¹ œmietanê, waniliê i otart¹ skórkê z cytryny wymieszaæ na jednolit¹ masê.Makaron ugotowaæ w osolonej wodzie, po³¹czyæ go z mas¹ i pian¹ ubit¹ z bia³ek.¯aroodporne naczynie wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart¹ bu³k¹.Jako pierwsz¹ warstwê uk³adaæ w nim makaron.Na to na³o¿yæ d¿em morelowy wymieszany z orzechami i cukrem.Nastêpn¹ warstw¹ jest znowu makaron i tak dalej; ostatni¹ warstw¹ jest makaron.Zapiekaæ na z³oty kolor w œrednio nagrzanym piekarniku.Podawaæ na gor¹co. Makaron z kasz¹ mann¹ – kuchnia wêgierska400 g makaronu50 g t³uszczu80 g kaszy mannysólKaszê mannê zrumieniæ na t³uszczu, posoliæ i zalaæ kilkoma ³y¿kami wody, aby napêcznia³a.Makaron ugotowaæ w osolonej wodzie, ods¹czyæ na sicie, dodaæ do kaszy manny i jeszcze raz podgrzaæ na ma³ym ogniu. Naleœniki – kuchnia wêgierska1 jajo3 fili¿anki mleka150 g m¹kiszczypta soliPo to, aby w cieœcie naleœnikowym nie wyst¹pi³y ¿adne grudki, nale¿y je przyrz¹dzaæ w sposób nastêpuj¹cy: jajo utrzeæ na jednolit¹ masê, dodaæ trochê wody i wtedy wsypywaæ powoli m¹kê.Stopniowo dolewaæ mleko.Po ka¿dej odrobinie dolanego mleka masê mieszaæ tak d³ugo, a¿ bêdzie jednolita.Ciasto naleœnikowe musi byæ mniej wiêcej tak gêste, jak dobra œmietana.Jeœli nie wystarczy przewidziana iloœæ mleka, rozcieñczyæ je wod¹ i wymieszaæ
[ Pobierz całość w formacie PDF ]