[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Posoliæ i popieprzyæ.Zalaæ mlekiem skondensowanym i dolaæ tyle wody, by zawartoœæ szybkowaru pokryta by³a p³ynem.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru zawartoœæ zmiksowaæ, dodaj¹c olej, a¿ do uzyskania jednolitej masy.Mo¿na spo¿ywaæ zarówno na zimno, jak i na gor¹co, z dodatkiem dowolnej surówki i z grzankami. Dorsz w kartoflach 15 min – kuchnia z szybkowaru4 porcje dorsza6 dag mas³a lub 3-4 ³y¿ki oleju (np.sojowego)80 dag kartofli1 spora cebula1 p³aska ³y¿ka przyprawy "Vegeta" lub "Jarzynka"sól i pieprz do smakusok z 1 cytryny lub kwasek rozpuszczony w 0,5 szklanki wodyposiekana natka pietruszkiRozgrzaæ t³uszcz w szybkowarze, w³o¿yæ do niego rybê i grubo pokrojon¹ cebulê, polaæ sokiem z cytryny lub kwaskiem, posoliæ i popieprzyæ, chwilê dusiæ.W³o¿yæ oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ natk¹ pietruszki. Dorsz w pomidorach 10 min – kuchnia z szybkowaru4 porcje dorsza50 dag pomidorów œwie¿ych lub mro¿onych2 cebule3-4 ³y¿ki olejunp.sojowego1 ³y¿ka m¹kiposiekana natka pietruszkicukier sólpieprz i przyprawa "Jarzynka" do smakuRozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, wkroiæ najpierw cebulê, zeszkliæ.Nastêpnie obrane ze skórki pomidory (w³o¿one na chwilê do wrz¹tku ³atwo siê obieraj¹), zagotowaæ, doprawiæ przyprawami.Kawa³ki ryby obtoczyæ w m¹ce, w³o¿yæ do gor¹cego sosu w szybkowarze, zamkn¹æ.Ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ natk¹ pietruszki.Podawaæ z kasz¹ lub kartoflami.Uwaga.Kaszê lub kartofla mo¿na ugotowaæ w szybkowarze jednoczeœnie z dorszem, ustawiaj¹c je na stela¿u w nieperforowanej wk³adce.Wtedy nale¿y ogrzewaæ potrawê tyle czasu, ile wymagaj¹ te produkty (p."Kasze" i "Kartofle"). Dorsz w pomidorach 30 min – kuchnia z szybkowaru1 kg dorsza3 ³y¿ki olejunp.sojowego3 spore cebule1 kg pomidorów1 papryka2 pory4-5 z¹bków czosnku1 plaska ³y¿ka przyprawy "Jarzynka" lub "Sapor”50 dag kartoflisól i pieprz do smakutrochê listków bazylii; kto lubi i ma mo¿e dodaæ 20 dag czarnych oliwek (danie eleganckie) lub tyle¿ pokrojonych solonych rydzówNa sos 1 spory filet solonego œledzia (lepiej 4 fileciki anchois)0,25 szklanki oleju (np.sojowego)1-2 ³y¿ki koniakuOczyszczonego dorsza pokroiæ na doœæ du¿e kawa³ki.W szybkowarze rozgrzaæ olej, przyrumieniæ na nim oczyszczon¹ i pokrojon¹ cebulê oraz pory.Wrzuciæ na to pomidory pozbawione skórki (na chwilê zanurzyæ pomidory we wrz¹tku, wtedy skórka ³atwo schodzi) i pokrojone, zmia¿d¿ony czosnek, pokrojon¹ paprykê bez ziaren, bazyliê i przyprawê, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, w³o¿yæ do niego rybê i dolaæ tyle wody, by pokry³a rybê.Sprawdziæ smak, dosoliæ i dopieprzyæ.Wrzuciæ oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle oraz, ewentualnie, oliwki lub rydze.Znów zamkn¹æ szybkowar i tym razem ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie zrobiæ sos.usma¿yæ na oleju filet œledziowy, dok³adnie rozgnieœæ i rozprowadziæ koniakiem.Sosem tym polaæ potrawê po wy³o¿eniu na pó³misek. Filety mro¿one na szybko 20 min – kuchnia z szybkowaru60 dag mro¿onych filetów rybnych6 dag mas³a (lub 1 czubata ³y¿ka mas³a i 2 ³y¿ki oleju)3 cebule1 ³y¿ka m¹ki50 dag marchwi4 kartofle (po 1 na osobê)0,5 szklanki wodykilka listków bazylii lub szczypta macierzanki albo innych zió³ zapachowychnp.sza³wi czy majerankusól i pieprz do smakuDo szybkowaru wlaæ olej lub w³o¿yæ po³owê mas³a (3 dag mas³a zostawiæ), rozgrzaæ, wsypaæ m¹kê i zrobiæ jasn¹ zasma¿kê.Zamro¿ony blok filetów posoliæ i popieprzyæ dooko³a, w³o¿yæ do szybkowaru, posypaæ zio³ami.Wkroiæ cebulê, wlaæ wodê, obok ryby u³o¿yæ oczyszczone, ale nie krojone marchwie i kartofle.Szybkowar zamkn¹æ, ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, ostro¿nie wyj¹æ rybê na pó³misek, ob³o¿yæ marchwi¹ i kartoflami, wszystko polaæ sosem z szybkowaru, a na wierzch po³o¿yæ kawa³ki surowego mas³a. Halibut w cukini 12 min – kuchnia z szybkowaru75 dag filetów z halibuta5 du¿ych cebul1 niewielka cukinia lub kabaczek2 z¹bki czosnku1 szklanka bia³ego wytrawnego wina lub zastêpczo wody z octem winnym2 dag mas³a1 ³y¿ka siekanej natki pietruszkiszczypta tymianku lub macierzankitrochê wodysól i pieprz do smakuRozgrzaæ w szybkowarze mas³o, poddusiæ na nim chwilê posiekane cebule i cukiniê.Po³o¿yæ na wierzch rybê, wlaæ wino i tyle wody, by ryba by³a pokryta, posoliæ i popieprzyæ, posypaæ tymiankiem.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 12 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie wyj¹æ rybê z szybkowaru, sos zmiksowaæ, dodaj¹c czosnek.Polaæ tym sosem rybê, posypaæ zielenin¹.Najlepiej smakuje z grzankami. Kalmary do sa³atek, past itp.10 min – kuchnia z szybkowaruKalmary, woda, sól Kalmary do wiêkszoœci potraw musz¹ byæ najpierw odpowiednio przygotowane, a mianowicie oczyszczone i ugotowane do miêkkoœci.Czas ich uzdatniania mo¿na skróciæ przez u¿ycie szybkowaru.Kalmary sparzyæ wrz¹tkiem, œci¹gn¹æ skórê, umyæ.W³o¿yæ do szybkowaru, zalaæ wod¹, posoliæ.Ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Z tak przygotowanych kalmarów robi siê pasty, farsze, zupy, zapiekanki, sa³atki, przyrz¹dza siê je á la flaczki. Kalmary duszone na ostro 15 min – kuchnia z szybkowaru50 dag surowych tuszek kalmarów0,5 szklanki oleju sojowego1 pêczek szczypiorku1 p³aska ³y¿eczka imbiru2 ³y¿ki sosu sojowego lubzastêpczotrochê maggi1 p³aska ³y¿ka m¹ki kartoflanej; sól do smakuwodamo¿na te¿ dodaæ 2 ³y¿ki wytrawnego sherryKalmary sparzyæ, oczyœciæ ze skóry, umyæ, pokroiæ na ma³e kawa³ki.Dobrze rozgrzaæ w szybkowarze olej, usma¿yæ na nim kalmary, dodaæ sól, szczypiorek, drobno zmielony imbir oraz ewentualnie sherry.Wlaæ tyle wody, by pokry³a kalmary.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, zagêœciæ sos m¹k¹ kartoflan¹ rozmieszan¹ z dwiema ³y¿kami zimnej wody
[ Pobierz całość w formacie PDF ]