[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ogórki i rzodkiewki pokrajaæ w piórka, liœcie sa³aty drobno poszarpaæ.Przygotowane sk³adniki zalaæ och³odzonym kwasem, dodaé trochê pieprzu i soli do smaku.Podawaæ z gotowanymi ziemniakami. Zupa rybna z uszkami1 kg ró¿nych ryb2 cebuleszczypiorek z dymki2 listki laurowe³y¿ka posiekanegozielonego koprupieprzsólCiasto na uszka:1 jajkoma³a cebula15 dag m¹kisólRyby oczyœciæ, dodaæ cebulê i listki laurowe, zalaæ 2 I wody i gotowaæ.Gdy szumowiny z powierzchni znikn¹ (nie usuwaæ ich), zupa bêdzie gotowa.Ryby wyj¹æ, wywar przyprawiæ pieprzem, sol¹, posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem i jeszcze raz zagotowaæ.Ugotowane ryby oczyœciæ z oœci i krêgos³upów, przepuœciæ razem z cebul¹ przez maszynkê, dodaæ jajko, sól i pieprz.Z m¹ki i wody zagnieœæ ciasto, cienko rozwa³kowaæ, pokrajaæ w trójk¹ty lub kwadraty, uk³adaæ na ka¿dym po trochê nadzienia i formowaæ uszka.Ugotowaæ w osolonej wodzie, podawaæ jako dodatek do gor¹cej zupy rybnej. Zupa rybna z szasz³ykiem30 dag filetów rybnych5 z¹bków czosnku2 ³y¿ki pasty pomidorowejlistek laurowy1 pietruszka2 goŸdziki3 ziarna ziela angielskiegocebulasólpieprzSzasz³yki:40 dag filetów rybnych2 ³y¿ki m¹ki20 dag wêdzonego boczku lub s³oninystr¹k paprykijab³kocebulasólFilety (30 dag) zalaæ 11 /2 I zimnej wody.Dodaæ cebulê, z¹bki czosnku, listek laurowy, pietruszkê, ziele angielskie i trochê soli.Gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu 1 godz.Po ugotowaniu przecedziæ, dodaæ pastê pomidorow¹, trochê pieprzu i ewentualnie soli.Przyrz¹dziæ szasz³yki.Filety pokrajaæ na kwadratowe kawa³ki, posoliæ, obtoczyæ w m¹ce.Boczek, paprykê, cebulê i jab³ko pokrajaæ tak¿e w kwadratowe kawa³ki i nadziewaæ na zmianê z kawa³kami ryby na metalowe szpadki do szasz³yków.Sma¿yæ w szasz³ykarni, na ruszcie lub nad ogniskiem.Gor¹c¹ zupê przelaæ do fili¿anek, na ka¿dej z nich po³o¿yæ szasz³yk.Podawaæ z pieczywem. Makrela w jogurtowym sosie70 dag filetów z makreli1 jajko3 ³y¿ki tartej bu³kikwaszony ogórekszklanka jogurtusok cytrynowypêczek natki pietruszkisólpieprzga³ka muszkato³owat³uszcz do sma¿eniaUmyte filety skropiæ sokiem cytrynowym i odstawiæ na 1 godzinê w ch³odne miejsce.Ogórek pokrajaæ w talarki (powinno byæ ich tyle ile filetów).Tart¹ bu³kê wymieszaæ z sol¹, pieprzem i utart¹ ga³k¹ muszkato³ow¹ (ok.1/2 ³y¿eczki).Na ka¿dym pod³u¿nym filecie u³o¿yæ plasterek ogórka, zwin¹æ tak jak rolmopsy, spi¹æ krótkim patyczkiem, obtoczyæ w roztrzepanym jajku i przyprawionej bu³ce.Na patelni rozgrzaæ t³uszcz, u³o¿yæ zwiniête filety i usma¿yæ na z³oty kolor.Prze³o¿yæ do pó³miska, polaæ jogurtem wymieszanym z drobno posiekan¹ natk¹ pietruszki; dodaæ kilka ³y¿ek kaparów a w wypadku ich braku - kilka drobno posiekanych marynowanych grzybków. Œledzie marynowane I3 œledzie1/3 szklanki octu (10%)4 ³y¿ki cukru2 cebulemarchew korzeñ chrzanu3 listki laurowe10 ziaren pieprzukawa³ek korzenia imbiruOczyszczone i dobrze wymoczone œledzie sfiletowaæ, usun¹æ krêgos³upy i oœci, pokrajaæ na doœæ drobne kawa³ki.Chrzan marchew i cebulê obraæ, op³ukaæ i pokrajaæ w talarki.Szklankê wody zagotowaæ z octem, przyprawami i cukrem.W s³oiku u³o¿yæ warstwami œledzie i jarzyny, zalaæ ostudzon¹ zapraw¹.Odstawiæ na 24 godz.w ch³odne miejsce. Œledzie marynowane II3 du¿e œledzieszklanka octu winnego10 dag cukruszklanka wody10 ziaren pieprzu10 goŸdzikówlistek laurowyszczypta majerankusólŒledzie oczyœciæ i wymoczyæ, obraæ ze skórki sfiletowaæ, usun¹æ krêgos³upy i oœci.Ocet zagotowaæ z wod¹, dodaj¹c cukier, szczyptê soli i wszystkie przyprawy.W³o¿yæ filety œledziowe, pogotowaæ przez ok.5 min, wyj¹æ, pokrajaæ na kawa³ki o d³ugoœci 3-4 cm prze³o¿yæ do s³oja i zalaæ przestudzon¹ marynat¹.Odstawiæ na 24 godz.w ch³odne miejsce.Po tym czasie wy³o¿yæ œledzie na pó³misek, polaæ kwaœn¹ œmietan¹, posypaæ drobno posiekanym szczypiorkiem i podawaæ na stó³. Œledzie w sosie œliwkowym4-5 œledzi25 dag œliwek wêgierekpó³ szklanki oliwy lub oleju5-10 sztuk s³odkich migda³Ã³wsok cytrynowycukierpieprz³y¿ka posiekanego koperku lub natki pietruszkiŒledzie wymoczyæ, sfiletowaæ, zdj¹æ skórkê, usun¹æ krêgos³upy i oœci, zwin¹é w ruloniki i u³o¿yæ w szklanej salaterce.Œliwki przepo³owiæ, wyj¹æ pestki, dodaæ 3-4 ³y¿ki wody i rozgotowaæ na gêst¹ papkê, któr¹ przetrzeæ przez nylonowe sitko.Przyprawiæ j¹ sokiem cytrynowym i cukrem, dodaæ sparzone, obrane ze skórki i posiekane migda³y oraz oliwê.Dok³adnie wymieszaæ.Tak przygotowanym sosem polaæ œledzie i posypaæ je posiekan¹ zielenin¹
[ Pobierz całość w formacie PDF ]