[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Makaron z miêsem i jarzynamiKuchnia chiñska1 1/4 paczki spaghetti lub odpowiednia iloœæ domowego makaronu1 gruby kotlet schabowy pokrajany w s³upki lub p³at zrazówki wolowej ewentualnie pierœ kurczaka3 du¿e pieczarki pokrajane w paski1 ma³¹ cebula pokrajana w piórka1 szklanka obgotowanej zielonej fasolki pociêtej na ukoœne paski1 ma³a marchewka oskrobana pokrajana w cienkie paski1/2 szklanki drobno poszatkowanej bia³ej kapusty1/2 ³y¿eczki soli1/4 ³y¿eczki pieprzu lub chilli6 ³y¿ek oleju jadalnegoMarynata:1-2 roztarte z¹bki czosnku1/2 ³y¿eczki imbiru (dowolnie)1/2 ³y¿eczki cukru1 ³y¿ka sosu sojowego lub 1/2 ³y¿ki przyprawy maggi i 1 1/2 ³y¿ki wodyszczypta glutasoli (dowolnie)Sos :1/2 szklanki roso³u lub wody1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej1 ³y¿ka sosu sojowego lub 1/2 ³y¿ki przyprawy maggi z 1/2 ³y¿ki wody.Miêso wymieszaæ z marynat¹, przykryæ i odstawiæ.Wymieszaæ sk³adniki sosu.Odstawiæ.Spaghetti lub makaron ugotowaæ w osolonej wodziæ, dobrze wyp³ukaæ, dok³adnie os¹czyæ, odstawiæ.Silnie rozgrzaæ na du¿ej patelni 2 ³y¿ki oleju, wk³adaæ po kolei osolone jarzyny: cebulê, fasolkê, marchew i kapustê.Sma¿yæ na du¿ym ogniu przez 2 min: Posoliæ, zamieszaæ.Prze³o¿yæ , ³y¿k¹ cedzakow¹ na talerz, trzymaæ w cieple.Odstawiæ.Na tej samej patelni, rozgrzaæ mocno 2 ³y¿ki oleju.W³o¿yæ miêso i sma¿yæ 2 min.na du¿ym ogniu (miêso wolowe lub z kurczaka - minutê).Do³o¿yæ pieczarki i sma¿yæ jeszcze przez minutê.Wy³o¿yæ wszystko ³y¿k¹ cedzakow¹.Odstawiæ.Na patelniê na której przygotowano jarzyny i miêso wlaæ 2 ³y¿ki oleju, w³o¿yæ spaghetti lub makaron, sma¿yæ na ma³ym ogniu, a¿ siê dobrze zagrzeje (2 min.) Dodaæ miêso i jarzyny na patelniê ze spaghetti, sma¿yæ oko³o 2 min., stale mieszaj¹c.Zwiêkszyæ p³omieñ, wlaæ przygotowane wymieszane ze sob¹ sk³adniki sosu, chwilê gotowaæ mieszaj¹c, aby sos zgêstnia³.Doprawiæ sol¹ do smaku.Wy³o¿yæ na gor¹cy pó³misek i natychmiast podawaæ.Proporcje dla 2-3 osób
[ Pobierz całość w formacie PDF ]