[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.KISIEL PORZECZKOWY20 dag porzeczek mieszanych (czerwonych i czarnych)1/2 szklanki zimnej wody12 dag cukru1/2 litra wody4 dag m¹ki ziemniaczanejPorzeczki przebraæ, starannie op³ukaæ pod pr¹dem bie¿¹cej wody, os¹czyæ, oberwaæ jagody.Do wrz¹cej wody w³o¿yæ porzeczki i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeæ przez sito, przelewaj¹c je wywarem.Do przecieru dodaæ cukier, silnie zagrzaæ.M¹kê ziemniaczan¹ wymieszaæ z zimn¹ wod¹, wlewaæ powoli do wywaru, mieszaj¹c zagotowaæ, odstawiæ i przestudziæ.Przestudzony kisiel wyporcjowaæ, powierzchniê skropiæ paroma kroplami zimnej wody, aby nie wytworzy³ siê "ko¿uch", ostudziæ.Kisiel ten mo¿na podawaæ ze s³odzonym mlekiem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]