[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wieprzowina z jarzynamiKuchnia chiñska1 kotlet schabowy (oko³o 10 dkg pokrajany w cienkie paski)3 ³y¿ki oleju jadalnego1/2 szklanki poszatkowanych pieczarek1 œrednia cebula pokrajana w piórka1 marchew pokrajana w cienkie s³upki1 szklanka drobno poszatkowanej bia³ej kapusty1/2 szklanki zielonej fasolki pokrajanej w ukoœne paseczkiMarynata :1 ³y¿ka sosu sojowego lub 1 ³y¿eczka przyprawy maggi i 2 ³y¿eczki wody1 ³y¿ka oleju jadalnego1 roztarty z¹bek czosnku1/2 ³y¿eczki cukruSos;1 szklanka roso³u lub wody³y¿ka sosu sojowego lub przyprawy maggi1 ³y¿eczka m¹ki ziemniaczanejsól do smaku1.MiŸso wymieszaê ze sk³adnikami marynaty, odstawiê na 1/2 godz.2.Fasolkê zalaæ gotuj¹c¹ woda, gotowaæ przez 2 min., odcedziæ.3.Wymieszaæ sk³adniki sosu, odstawiæ.4.Miêso sma¿yæ na mocno rozgrzanym oleju (2 ³y¿ki), mieszaj¹c.Wyj¹æ, trzymaæ w cieple.5.Na patelniê wlaæ resztê oleju, mocno go podgrzaæ, sma¿yæ marchewkê przez 2 min., stale mieszaj¹c, dodaæ cebulê, sma¿yæ przez minut na du¿ym ogniu; dodaæ pieczarki, sma¿yæ przez minutê; dodaæ kapustê i zielon¹ fasolkê.sma¿yæ wszystkie jarzyny przez 2 min., stale mieszaj¹c.6.W³o¿yæ miêso, wymieszaæ, sma¿yæ przez minutê.7.Wlaæ sos, gotowaæ a¿ zgêstnieje, stale mieszaj¹c.8.Podawaæ natychmiast z ry¿em ugotowanym na sypko.Proporcje dla 3-4 osób
[ Pobierz całość w formacie PDF ]