[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wieprzowinê i krewetki pokrajaæ w taki sam sposób, jak miêso kurczaka.¯Ã³³tko lekko roztrzepaæ z jajami i szczypt¹ soli.CebulŸ dymkê pokrajaæ w 1/2 cm kawa³ki.Patelniê mocno podgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ 2 ³y¿ki oleju, rozgrzaæ, dodaæ czosnek, mieszaj¹c sma¿yæ na z³oty kolor, wyj¹æ, odrzuciæ.Miêso kurczaka w³o¿yæ do patelni z olejem, mocno mieszaj¹c sma¿yæ do zbielenia, prze³o¿yæ do du¿ej miski.Wlaæ ³y¿kê oleju na tê sam¹ patelniê, utrzymuj¹c du¿y ogieñ rozgrzaæ, w³o¿yæ pieczarki i sma¿yæ ci¹gle mieszaj¹c minutê, dodaæ wieprzowinê, sma¿yæ 30 sek lub wsypaæ czarne grzyby razem z miêsem, mieszaj¹c sma¿yæ minutê, dodaæ krewetki, kilkakrotnie zamieszaæ, prze³o¿yæ do miski z miêsem kurczaka.Patelniê wyp³ukaæ, wytrzeæ do sucha, podgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ pozosta³e 4 ³y¿ki oleju, wlaæ jaja, mieszaj¹c sma¿yæ a¿ siê zetn¹, zmniejszyæ p³omieñ na œredni.Jajecznicê rozdzieliæ na ma³e cz¹stki wielkoœci kawa³ków kurczaka, wsypaæ ry¿, przyprawiæ sol¹, mieszaæ podrzucaj¹c a¿ bêdzie gor¹cy, oko³o 5-7 min.Po³owê wywaru wlaæ przy brzegu patelni, zamieszaæ, wlaæ w ten sam sposób pozosta³y wywar, wymieszaæ.Mieszaj¹c ry¿ stopniowo dodawaæ usma¿one sk³adniki, wsypaæ cebulê dymkê i dodaæ sos ostrygowy, wymieszaæ.Spróbowaæ, w razie potrzeby przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Podawaæ na gor¹co.Proporcje: dla 6 osóbKURA W ROSOLE – kuchnia chiñska1 m³oda kura oko³o 1 1/2 kg1 ³y¿eczka soli2 ³y¿ki czystej wódki1/2 ³y¿eczki glutasoli; "Vegety" lub "Jarzynki"1 cebula dymka pokrajana w 3 cm kawa³ki2 plasterki œwie¿ego imbiru lub ³y¿eczka imbiru w proszku1/4 ³y¿eczki pieprzu1 ³y¿eczka sosu sojowego (dowolnie)1 ma³y kalafior2 ³y¿ki posiekanej zielonej pietruszkiOczyszczon¹ i wyp³ukan¹ kurê w³o¿yæ do garnka, wlaæ tyle wody, aby j¹ tylko przykryæ, doprowadziæ do wrzenia, gotowaæ na du¿ym ogniu 2 min, zebraæ szumowiny, zmniejszyæ p³omieñ, gotowaæ 5 min.Wyj¹æ kurê, dok³adnie wyp³ukaæ pod bie¿¹c¹ wod¹, odstawiæ.Garnek z wywarem odstawiæ na 10 min.Wywar przecedziæ do czystego garnka przez- 3 warstwy zwil¿onej gazy, w³o¿yæ kurê, doprowadziæ do wrzenia.Przyprawiæ sol¹, wódk¹, cebul¹ dymk¹, sosem sojowym i imbirem, przykryæ i gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu 2 godz.Kalafior ugotowaæ w osolonej wodzie, odcedziæ, podzieliæ na ró¿yczki.Dodaæ glutasól lub przyprawê do roso³u, trzymaæ na ma³ym ogniu 2-3 min.Prze³o¿yæ kurê do du¿ej wazy dodaæ ró¿yczki kalafiora, posypaæ zielenin¹, polaæ roso³em, podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie g³Ã³wne, z ugotowanym gor¹cym makaronem KURCZAK NA OSTRO Z PORAMI – kuchnia chiñskakurczak (oko³o 1 kg)2 pory (tylko bia³a czêœæ)1-2 ³y¿eczki przyprawy chilli2 ³y¿ki sosu sojowego1 ³y¿eczka soli2 ³y¿ki wytrawnego bia³ego wina lub czystej wódki1/2 ³y¿ki glutasoli lub 1 1/2 ³y¿eczki "Vegety" lub "Jarzynki"2 ³y¿eczki cukru2 1/2 szklanki oleju do sma¿enia2 szklanki wrz¹tkuKurczaka podzieliê na 12 -16 kawa³ków, natrzeê 2 ³y¿eczkami sosu sojowego i 1/2 ³y¿ki alkoholu, odstawiæ na godzinê.Wyp³ukane pory przeci¹æ wzd³u¿ na 4 czêœci, ka¿d¹ pokrajaæ na 3-4 cm kawa³ki.Olej wlaæ na g³êbok¹, gor¹c¹ patelniê, mocno rozgrzaæ na du¿ym ogniu, w³o¿yæ kawa³ki kurczaka, sma¿yæ do zrumienienia (nie sma¿yæ zbyt wielu kawa³ków jednoczeœnie), wybraæ, os¹czyæ, odstawiæ.Olej zlaæ z patelni zostawiaj¹c 2-3 ³y¿ki, rozgrzaæ na du¿ym ogniu, wsypaæ porý, mieszaj¹c sma¿yæ na z³oty kolor, wsypaæ przyprawê chilli, zamieszaæ, wlaæ 2 szklanki wrz¹cej wody, przyprawiæ pozosta³ym sosem sojowym i alkoholem, glutasol¹ lub substytutem i cukrem, w³o¿yæ kawa³ki kurczaka, przykryæ, dusiæ do miêkkoœci oko³o godziny.Podawaæ natychmiast
[ Pobierz całość w formacie PDF ]