[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.KACZKA Z KAPUST¥Kuchnia chiñskam³oda kaczka (2 kg)3 ³y¿ki oleju 22 rozgniecione z¹bki czosnku2 œrednie cebule1 any¿ gwiazdkowaty albo 1/2 ³y¿eczki any¿u lub kopru w³oskiego1 1/4 kg pekiñskiej lub w³oskiej kapusty1/2 szklanki wywaru lsól do smaku1 1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej1 ³y¿ka wody1 £y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)Marynata:³y¿ki soku ze œwie¿ego korzenia imbiru lub 1 ³y¿eczka imbiru w proszku2 ³y¿ki sosu sojowego2 ³y¿ki czystej wódki winiaku lub brandy1/2 ³y¿eczki soliSos do duszenia:2 szklanki wywaru l1 ³y¿ka sosu ostrygowego lub sosu sojowego1 ³y¿ka cukruKaczkê rozmroziæ w lodówce.Usun¹æ widoczny t³uszcz przy otworze brzusznym i szyi.Mocno przycisn¹æ pierœ kaczki tak, aby rozp³aszczyæ ptaka.Wyp³ukaæ, osuszyæ.Skórê nak³uæ w kilku miejscach piersi i udek.W³o¿yæ w du¿¹ miskê.Sk³adniki marynaty wymieszaæ, natrzeæ ptaka - z wierzchu i od wewn¹trz, pozostawiæ w temperaturze pokojowej przez 6-8 godz.obracaj¹c kilkakrotnie.Os¹czyæ kaczkê, resztê marynaty odstawiæ.Dwie ³y¿ki oleju wlaæ na gor¹c¹ patelniê, rozgrzaæ na du¿ym ogniu, w³o¿yæ kaczkê, zmniejszyæ p³omieñ, zrumieniæ ze wszystkich stron na œrednim ogniu.Sos do duszenia zamieszaæ, wlaæ do ma³ej brytfanny, doprowadziæ do wrzenia na du¿ym ogniu.W³o¿yæ kaczkê, zagotowaæ, dodaæ odstawion¹ marynatê, czosnek, cebulê i any¿ lub koper w³oski.Brytfannê przykryæ, zmniejszyæ p³omieñ, dusiæ 1 1/2 - 2 godz.na wolnym ogniu.Kaczka powinna byæ bardzo miêkka.Liœcie kapusty pekiñskiej wyp³ukaæ, pokroiæ w paski szerokoœci 6 cm.Wyci¹æ g³¹b z kapusty w³oskiej, podzieliæ j¹ na 4 czêœci, pokrajaæ w szerokie paski.Kapustê zalaæ 1/2 szklanki wywaru, gotowaæ do miêkkoœci, osoliæ do smaku, odcedziæ.Gor¹c¹ kaczkê prze³o¿yæ na pó³misek, trzymaæ w cieple, sos przecedziæ.Kapustê zalaæ sosem spod kaczki, zagotowaæ, zmniejszyæ p³omieñ.Trzymaj¹c garnek na ma³ym ogniu wybraæ kapustê ³y¿k¹ cedzakow¹, u³o¿yæ po bokach kaczki.M¹kê ziemniaczan¹ rozprowadziæ ³y¿k¹ wody, mieszaj¹c sos w garnku wlaæ m¹kê z wod¹, mieszaæ a¿ sos zgêstnieje.Doprawiæ do smaku, dodaæ olej sezamowy, sojowy, zamieszaæ.Polaæ kaczkê i kapustê.Podawaæ potrawê na gor¹co.Proporcje: dla 4-6 osób - z ry¿em lub na 10 -12 porcji na przyjêciu, kiedy podajemy inne potrawy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]