[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Gulasz ogrodnikaKuchnia turecka1/2 kg miêsa z jagniêciamas³o lub olej jadalny do sma¿enia woda2 du¿e marchewki pokrajane w grube talarki2 du¿e pomidory sparzone, obrane, pokrajanego grube plastry1 du¿a cebula pokrajana w plasterki1 œwie¿a zielona papryka grubo posiekanasól i pieprz do smakumiêta drobno posiekana œwie¿a, suszona lub zielone pietruszkajogurt.1.Miêso natrzeæ sol¹, pieprzem, pokrajaæ w 2 cm kostkê.2.Mas³o lub olej mocno rozgrzaæ w rondlu, zrumieniæ miêso.3.Dodaæ marchew, wlaæ tyle wody, aby przykrywa³a miêso, gotowaæ na ma³ym ogniu, a¿ bêdzie na wpó³ miêkkie.4.Dodaæ pomidory, cebulê paprykê, sól i pieprz, dusiæ.W razie potrzeby podlaæ wod¹ - po ugotowaniu powinno byæ oko³o 1 i 1/2 szklanki sosu.5.Miêso u³o¿yæ na gor¹cych talerzach, przybraæ na wierzchu jarzynami, polaæ jogurtem o temperaturze pokojowej, posypaæ miêt¹ lub zielon¹ pietruszk¹.6.Podawaæ z ry¿em ugotowanym na sypko lub ze œwie¿ym bia³ym pieczywem.Proporcje dla 4-5 osóbDo gulaszu mo¿na dodaæ i inne jarzyny: bak³a¿any, brukiew, ziemniaki, kabaczki czy œwie¿e ogórki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]