[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ogórki i szynkê pokroiæ w paseczki.Cebulê obraæ,op³ukaæ, podsma¿yæ, dodaæ ketchup, dusiæ kilka minut.T³uszcz rozgrzaæ, wymieszaæ zm¹k¹, zasma¿yæ nie rumieni¹c, rozprowadziæ zimnym wywarem szybko mieszaj¹ctrzepaczk¹, zagotowaæ i gotowaæ oko³o 10 min na ma³ym ogniu.W po³owie gotowaniawlaæ wina, dodaæ cebulê z ketchupem oraz ogórki, szynkê, grzyby, wywar z grzybów iroztarte przyprawy, doprawiæ do smaku.Podawaæ do potraw miêsnych.Sos musztardowy4 ¿Ã³³tka z jajek ugotowanych na twardo, 2 ³y¿ki oliwy, 2 ³y¿ki cukru, 2 - 3 ³y¿kimusztardy.¯Ã³³tka utrzeæ z oliw¹, cukrem i musztard¹.Doprawiæ do smaku sol¹ i ewentualnieoctem.Podawaæ do pieczeni.Sos winegret3/4 szklanki oliwy lub oleju, 4 ³y¿ki octu, 4 ³y¿ki wody ³y¿eczka soli, ³y¿eczka pieprzu,2-3 ³y¿eczki cukruDo s³oika wlaæ oliwê, ocet i wodê, wsypaæ sól, pieprz i cukier, mocno zakrêciæwieczko, wstrz¹saæ przez 30-45 sek.Przed u¿yciem zawsze wstrz¹sn¹æ.Odmiany:Winegret czosnkowy - do szklanki sosu winegret dodaæ roztarty z¹bek czosnku.Winegret meksykañski - do szklanki sosu winegret dodaæ 1 posiekane jajo na twardo, 1³y¿eczkê chilli, 1 ³y¿eczkê posiekanej cebuli, 1 roztarty z¹bek czosnku.Winegret zielony- do szklanki sosu winegret dodaæ 2 ³y¿ki posiekanej zielonej pietruszki, 2 ³y¿kiposiekanego koperku, 1 ³y¿kê posiekanego szczypiorku.Sos ziemniaczany350 ml wywaru z koœci lub miêsa, 50 ml œmietany, 20 dag ziemniaków, 8 dag cebuli, 4dag t³uszczu, 3 dag m¹ki, natka pietruszki, sól, pieprzCebulê obraæ, op³ukaæ, drobno pokroiæ, usma¿yæ, wymieszaæ z m¹k¹, lekko zrumieniæ,rozprowadziæ zimnym wywarem szybko mieszaj¹c trzepaczk¹ zagotowaæ, dodaæziemniaki i ugotowaæ.Pod koniec gotowania wlaæ œmietanê.Sos po³¹czyæ z posiekan¹natk¹ pietruszki, doprawiæ do smaku.Podawaæ do potraw miêsnych
[ Pobierz całość w formacie PDF ]