[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.czêsto mieszaj¹c, dodaæ cebulê.W œrodku ry¿u zrobiæ do³ek, wlaê 1/2 ³y¿ki oleju, nastêpnie jaja, usma¿yæ rzadk¹ jajecznicê, wymieszaæ z ry¿em i sma¿yæ przez 5 min., czêsto mieszaj¹c.Dodaæ kurczaka, groszek lub paprykê, sos sojowy lub maggi z wod¹ i sma¿yæ dalej przez 2-3 min.Doprawiæ sol¹ i pieprzem.Podawaæ natychmiast posypany szczypiorkiem.Proporcje dla 2-3 osób Ry¿ sma¿ony z miêsem (Chiny)2 szklanki ugotowanego ry¿u15 dag schabu, polêdwicy wo³owej lub kurczaka pokrajanego w cienkie paski2 ³y¿ki oleju jadalnego lub mas³a1 ³y¿ka sosu sojowego lub 1/2 ³y¿ki przyprawy maggi i 1 1/2 ³y¿ki wody1/2 ³y¿eczki soli4 – 5 pieczarek pokrajanych w cienkie paski2 jaja roztrzepane2 dymki lub posiekany szczypiorek1/4 ³y¿eczki pieprzu2 ³y¿ki oleju jadalnegoMiêso sma¿yæ na rozgrzanym oleju lub maœle na du¿ym ogniu przez 2 min.Doda pieczarki, sma¿yæ, mieszaj¹c przez 2 min., miêso i grzyby prze³o¿yæ na talerz.Rozgrzaæ olej, wsypaæ ry¿ i sma¿yæ na du¿ym ogniu przez 2 min stale mieszaj¹c.Dodaæ miêso, pieczarki.doprawiæ sol¹ i pieprzem; dok³adnie wymieszaæ.Zrobiæ do³ek w œrodku ry¿u, wlaæ jaja usma¿yæ rzadk¹ jajecznicê, wymieszaæ z ry¿em i sma¿yæ dalej przez 2-3 min.Dodaæ dymkê lub szczypiorek; wlaæ sos sojowy lub maggi z wod¹, doprawiæ sol do smaku.Podawaæ natychmiast.Proporcje dla 2 osób Ry¿ filipiñski ARROZ A LA LOUZONA (Filipiny)2 szklanki ugotowanego ry¿u2 – 3 ³y¿ki oleju jadalnego2 rozdarte z¹bki czosnku1 posiekana cebula15 dag wieprzowiny pokrajanej w cienkie paski2 ³y¿eczki soli1 ³y¿eczka pieprzu1 ³y¿eczka s³odkiej papryki pokrajanej w kr¹¿ki (dowolnie)2 jaja na twardo (dowolnie)Czosnek, cebulê i miêso sma¿yæ na rozgrzanym oleju przez 20 min, czêsto mieszaj¹c.Dodaæ sól, pieprz i ry¿ i sma¿yæ na ma³ym ogniu przez 15 min.czêsto mieszaj¹c.Zdj¹æ z ognia, wlaæ jaja, wymieszaæ, doprawiæ sol¹ do smaku.Jaja na twardo pokrajaæ w talarki i razem z papryk¹ u³o¿yæ na dnie wysmarowanego mas³em lub olejem ¿aroodpornego naczynia.Ry¿ prze³o¿yæ do naczynia, przykryæ.Do nagrzano piekarnika (190° C) wstawiæ blachê z gotuj¹c¹ siê wod¹, a na niej umieœciæ naczynie z ry¿em.Piec przez 40 min.Ry¿ wy³o¿yæ na gor¹cy pó³misek.Podawaæ z sosem bia³ym, pomidorowym z zielon¹ sa³at lub z surówk¹.Proporcje dla 2-3 osób Pilaw trynidadzki TRINIDAD CHICKEN PELAV (Antyle)¾ ³y¿ki ry¿u2 ³y¿ki m¹ki2 ³y¿eczki soli1/2 ³y¿eczki pieprzu1/2 kurczaka pokrajanego w ma³e kawa³ki1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego1 posiekana cebula1 du¿y pomidor sparzony, obrany, pokrajany w kostkê1 ³y¿eczka cukru1/4 ³y¿eczki tymianku lub majeranku1 1/2 szklanki roso³u lub wody z kostk¹ roso³ow¹posiekana zielona pietruszkaKawa³ki kurczaka obtoczyê w m¹ce wymieszanej z ³y¿eczk¹ soli i 1/4 ³y¿eczki pieprzu.W rondlu rozgrzaê 2 ³y¿ki oleju, w³o¿yê kurczak, sma¿yê a¿ bŸdzie obrumieniony ze wszystkich stron.Prze³o¿yê na talerz.Wlaê resztŸ oleju, dodaê cebulŸ, sma¿yê na œrednim ogniu przez 5 min., czêsto mieszaj¹c.Dodaæ pomidory, cukier, tymianek, doprawiæ soli i pieprzem, wymieszaæ i dusiæ przez 5 min.na œrednim ogniu.W³o¿yæ kurczaka do rondla, zalaæ roso³em lub wod¹ z kostk¹ roso³ow¹ i dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu przez 45 min.Dodaæ wyp³ukany i os¹czony ry¿, lekko wymieszaæ i dusiæ dalej pod przykryciem przez 25 min.W razie potrzeby dodaæ 2-3 ³y¿ki wody).Pilaw powinien byæ wilgotny, ale nie mokry.Podawaæ z zielon¹ sa³at¹.Proporcje dla 2-3 osób £azanki z potrawk¹ z kurczaka PANTHAY KHOWSE (Birma)1 1/2 szklanki mleka sporz¹dzonego z proszku3 ³y¿ki oleju1 drobno posiekana cebula2 roztarte z¹bki czosnku1 cm kawa³ek korzenia imbiru posiekany lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku1 ³y¿eczka przyprawy curry lub 1 ³y¿eczka garam masala1/2 kurczaka posiekanego w ma³e kawa³ki1/4 szklanki gotuj¹cej wody1 ³y¿eczka soli1 ³y¿eczka m¹ki ziemniaczanej lub 2 ³y¿eczki m¹ki pszennej2-3 ³y¿ki wody1/2 paczki makaronu “wst¹¿ki”, lub ³azanki domowej roboty1/4 ³y¿eczki chilli2 jaja na twardo, posiekane (dowolnie)2 dymki lub posiekany szczypiorekCebulê, czosnek i korzeñ imbiru (proszek dodaæ z m¹k¹) sma¿yæ na rozgrzanymi oleju przez 10 min., czêsto mieszaj¹c, dodaæ curry i sma¿yæ dalej przez 2 min.W³o¿yæ kurczaka i sma¿yæ przez 15 min., mieszaj¹c kilka razy.Wlaæ szklankê mleka i gotuj¹cej wody, posoliæ, dok³adnie wymieszaæ, dusiæ pod przykryciem przez 30 min., a¿ kurczak bêdzie miêkki.Po³¹czyæ m¹kê z wod¹ dodaæ imbir w proszku), wlaæ do rondla, dusiæ przez 10 min., czêsto mieszaj¹c.Dolaæ resztê mleka, zamieszaæ, jeszcze raz zagotowaæ.Sos powinien byæ gêsty jak œmietana.Ugotowany makaron wy³o¿yæ na gor¹cy pó³misek, posypaæ chilli, jajami i dymk¹ lub szczypiorkiem.Podaæ potrawkê
[ Pobierz całość w formacie PDF ]