[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Na naleœnik u³o¿ony na deseczce na³o¿yæ nadzienie, zawin¹æ boki po 3-4 cm, z³o¿yæ na pó³, aby powsta³a ksi¹¿eczka.Zanurzyæ w cieœcie naleœnikowym, posypaæ tart¹ bu³k¹.Zrumieniæ z obu stron na t³uszczu.Podawaæ do czystych zup, jako gor¹c¹ przek¹skê lub jako danie podstawowe z ostrym sosem lub surówk¹. Paszteciki z kie³bas¹ lub pasztetemCiasto naleœnikowe:jajopó³ szklanki mleka12 dag m¹kiskórka ze s³oninysólNadzienie:25 dag kie³basy serdelowej (pasztetu)³y¿ka musztardy3-4 ³y¿ki œmietany (wywaru)t³uszcz do sma¿eniaPrzygotowaæ ciasto naleœnikowe wed³ug przepisu Paszteciki z miêsem.Kie³basê serdelow¹ op³ukaæ, zalaæ wrz¹c¹ wod¹, zagotowaæ, odstawiæ na 20 min., och³odziæ, obraæ z os³onki, zemleæ w maszynce, dodaæ œmietanê lub wywar i musztardê; utrzeæ na jednolit¹ masê.Nadzieniem smarowaæ naleœniki, sk³adaæ na pó³ i jeszcze raz na pó³, tak jak siê sk³ada chusteczki.Naleœniki zrumieniæ z obu stron na silnie rozgrzanym t³uszczu.U³o¿yæ na okr¹g³ym pó³misku, przybraæ zielenin¹ i kr¹¿kami pomidorów.Z porcji tej otrzymuje siê 10-12 naleœników.Zamiast kie³basy mo¿na u¿yæ pasztet rozrzedzony wywarem.Podawaæ do zup czystych, jako gor¹c¹ przek¹skê lub podstawowe danie. Paszteciki z jajamiCiasto naleœnikowe:jajopó³ szklanki mleka12 dag m¹kiskórka ze s³oninysólNadzienie:3 jajama³a cebula3 dag czerstwej bulki³y¿ka margarynypó³ szklanki mleka1-2 ³y¿ki œmietanysólpieprzPanier:4-5 ³y¿ek ciasta naleœnikowegot³uszcz do sma¿enia3 ³y¿ki tartej bu³kiPrzygotowaæ ciasto naleœnikowe jak w przepisie Paszteciki z miêsem.Od³o¿yæ 4-5 ³y¿ek ciasta naleœnikowego.Bu³kê na nadzienie namoczyæ w mleku.Jaja ugotowaæ na twardo.Cebulê obraæ, pokrajaæ w kr¹¿ki, zrumieniæ na jasno-z³oty kolor.Odciœniêt¹ bu³kê, usma¿on¹ cebulê i obrane jaja zemleæ w maszynce.Dodaæ œmietanê, sól i pieprz; dok³adnie wymieszaæ.Naleœniki smarowaæ cienko nadzieniem, formowaæ wa³eczki lub sk³adaæ w ksi¹¿eczkê, zanurzaæ w cieœcie naleœnikowym, obsypywaæ tart¹ bu³k¹.Usma¿yæ na z³oty kolor z obu stron.Z porcji tej otrzymuje siê 10-12 pasztecików.Podawaæ do zup czystych, jak barszcz, pomidorowa, albo jako danie podstawowe z surówk¹ z pomidorów, z kapusty œwie¿ej lub kwaszonej. Paszteciki z kapust¹ i grzybamiCiasto naleœnikowe:jajopó³ szklanki mleka12 dag m¹kiskórka ze s³oninysólNadzienie:80 dag kapusty cukrowej20 dag grzybów œwie¿ych lub 2 dag suszonychma³a cebula1,5 ³y¿ki margarynysólpieprzPanier:jajo1-2 ³y¿ki mleka3 ³y¿ki tartej bu³kit³uszcz do sma¿eniaPrzygotowaæ ciasto wed³ug przepisu Paszteciki z miêsem.Kapustê obraæ z wierzchnich liœci, op³ukaæ, pokrajaæ w kawa³ki, zalaæ niewielk¹ iloœci¹ wrz¹cej wody, posoliæ, ugotowaæ, odcedziæ, och³odziæ i dok³adnie odcisn¹æ w p³Ã³ciennym woreczku.Grzyby oczyœciæ z piasku, przyci¹æ trzony, starannie op³ukaæ, pokrajaæ w paski.Cebulê obraæ, pokrajaæ w kr¹¿ki, zasma¿yæ na t³uszczu, dodaæ grzyby, wlaæ 2 ³y¿ki wody, dusiæ pod przykryciem 30 min., och³odziæ (grzyby suszone ugotowaæ w ma³ej iloœci wody).Kapustê i grzyby z cebul¹ zemleæ w maszynce, w³o¿yæ na patelniê na rozgrzany t³uszcz, krótko zasma¿yæ, doprawiæ sol¹ i pieprzem.Usma¿one naleœniki uk³adaæ na stolnicy w 4 rzêdy po 3 sztuki tak, aby czêœciowo na siebie zachodzi³y.Naleœniki smarowaæ równo nadzieniem, zwin¹æ ciasno w rulon.Z wierzchu po³o¿yæ deseczkê, któr¹ obci¹¿yæ ciê¿arkiem.Po godzinie, gdy dobrze zastygn¹, pokrajaæ w kr¹¿ki gruboœci 1-1,5 cm.Zanurzyæ w jaju rozmieszanym z mlekiem, posypaæ tart¹ bu³k¹.Sma¿yæ z obu stron na jasnoz³oty kolor.U³o¿yæ na pod³u¿nym pó³misku w jeden rz¹d, przybraæ zielenin¹.Podawaæ do czystych zup lub jako danie podstawowe. Paszteciki z pasztetemCiasto naleœnikowe dro¿d¿owe:15 dag m¹ki1 dag dro¿d¿ycukierjajoszklanka mlekat³uszcz do sma¿eniasólNadzienie:25 dag pasztetu3-4 ³y¿ki œmietany (roso³u)sólpieprzmusztardazieleninaPanier:4 ³y¿ki tartej bu³kit³uszcz do sma¿eniaPrzygotowaæ ciasto jak na zwyk³e naleœniki, nastêpnie dodaæ dro¿d¿e rozmieszane z cukrem i mlekiem.Ciasto posoliæ, postawiæ przykryte w ciep³ym miejscu; gdy trochê podroœnie (poznaje siê po zwiêkszonej objêtoœci i pêcherzykach powietrza powstaj¹cych w cieœcie), nabieraæ ³y¿k¹ wazow¹, wylewaæ na gor¹cy t³uszcz i sma¿yæ z obu stron, obracaj¹c szerok¹ ³opatk¹.Z porcji tej usma¿yæ 6 naleœników wiêkszych lub 10-12 ma³ych
[ Pobierz całość w formacie PDF ]